Čisto lice, slika: https://www.pexels.com

Podizanje očnih kapaka kao jedna od najpopularnijih intervencija podmlađivanja lica

Svi smo bar jednom bili u situaciji da kada ostanemo ‟sami sa sobom‟ ispred ogledala, podižemo kožu na uglovima očiju, očne kapke ili pak obrve i zamišljamo kako bismo lepše izgledali kada bi naši očni kapci bili malo podignutiji. To nam se obično prvi put dešava kad dođemo u srednje godine, i to upravo i jeste trenutak kad prvi put možemo razmišljati o podizanju očnih kapaka kako bismo na taj način poradili na svom fizičkom izgledu.

Često se ova hirurška intervencija radi u kombinaciji sa fesj liftingom ili filerma. Kada je u pitanju podizanje gornjih kapaka ovaj zahvat može se ponavljati na period pet do sedam godina, dok intervenciju na donjim kapcima ne treba ponavljati.

Šta je to podizanje očnih kapaka?

Podizanje očnih kapaka je njihova korekcija i stručno se naziva blefaroplastika. Ukoliko se radi samo o malom višku kože ili o sitnim borama oko donjih kapaka preporuka estetskih hirurga je primena lasera kao neinvazivne metode.

Zašto se radi intervencija podizanja očnih kapaka?

Najbolji kandidati za ovu vrstu estetske korekcije su ljudi dobrog opšteg zdravstvenog stanja, koji imaju trideset pet ili više godina, i koji u psihološkom smislu imaju realna očekivanja kada su u pitanju rezultati intervencije. Često je slučaj da se podizanjem očnih kapaka ne može postići idealan izgled, onakav kakav smo mi zamislili, pa je od velike važnosti da budemo realni, kako bismo izbegli razočararanje rezultatima.

Priprema za intervenciju podizanja očnih kapaka

Kao i svaka druga i ova hirurška intervencija zhteva detaljnu pripremu. Pre pripreme u medicinskom smislu, jednako je važna i psihološka priprema, koja se najbolje obavlja u razgovoru sa izabranim plastičnim hirurgom u prijatnom ambijentu klinike koji mora da nam pruži osećej sigurnosti i udobnosti. Kada je konačna odluka o podizanju očnih kapaka doneta, pristupa se medicinskoj pripremi.

Za podizanje očnih kapaka potrebno je kao i za sve druge operacije koje se rade pod anestezijom obaviti niz pretraga i analiza, a to su:

  • EKG,
  • snimak pluća,
  • pregled interniste,
  • pregled anesteziologa,
  • kontrola kompletne krvne slike,
  • a ukoliko ima potrebe pacijent može radi detaljnijeg posmatranja ostati dan i noć pre operacije u bolnici.

Koji su to potencijalni rizici intervencije podizanja očnih kapaka
Važno je da obavestimo izabranog estetskog hirurga kao i anesteziloga o lekovima odnosno redovnoj terapiji ukoliko je uzimamo. Najbolje bi bilo da mesec dana pre intervencije prestanemo da pušimo. 24 sata pre podizanja očnih kapaka ne bi trebalo da na područje oko očiju nanosimo nikakve kreme ili preparate. Od prilike oko 10 sati sati pre intervencije ne bi trebaalo da jedemo ili pijemo. Veoma je važno da se pridržavamo svega što nam je lekar predočio kako bi smo izbegli komplikacije i kako bi postoperativni tok što lagodnije prošao.

Oporavak nakon podizanja očnih kapaka

Uobičajenim aktivnostima možemo se vrtiti nakon 3 – 4 dana. Preporučuje se da ne naprežemo oči gledanjem tv-a ili čitanjem prvih dana. Nošenje naočara za sunce je obavezno, a suncu se možemo izložiti tek nakon 30 dana. Šminku možemo staviti tek nakon sedam dana. Može se javiti suvoća očiju, peckanje ili svrab, ali sve su to normalne propratne pojave nakon podizanja očnih kapaka.

Takođe je normalno prisustvo modrica i otoka, koje ćemo ublažit stavljanjem hladnih obloga. Ukoliko budemo imali bolove, što je ređi slučaj možemo popiti lek protiv bolova. Maksimalni efekat podizanja očnih kapaka se ispoljava nakon tri meseca, jer je to optimalan period potreban osetljivom tkivu očnih kapaka da se regeneriše i zaraste. Dakle, podizanje kapaka je relativno brz i jednostavan način da naše oko izgleda odmorno i budno i da mu povratimo mladalački izgled.

Jako je važno naopomenuti da ukoliko se odučite za operaciju kapaka odaberete proverenog oftalmologa koji je specijalizovan za ovu vrstu zahvata. Jedan od najpoznatijih stručnjaka kada je blefaroplastika u pitanju je dr Zoran Žikić, a više o njmu možete pročitati na https://okuloplast.rs/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *