Polovna ili nova kolica za bebe?

Kada se napravi spisak svega što je potrebno kada se beba rodi ili se očekuje kolica za bebe neminovna. 

Postoji  više modela i očekivano je imati nedoumice koja su kolica najbolja investicija pogotovo ukoliko se u obzir uzme i budžet sa kojim raspolažete. Budući roditelji prilikom prve kupovine kolica bi trebalo da obrate pažnju na mnoga pitanja. Uglavnom se kolica jednom kupuju i ima dosta toga što je bitno. Treba gledati materijal, težinu kolica, šta od propratnih elemenata dobijate- da li dušek, torbu, mrežicu da bi se zaštitila beba od raznih insekata, da li se dobija navlaka u slučaju kiše…Postavlja se pitanje da li su kabasta i koliko će vam mesta zauzimati u kolima. Bez obzira da li planirate da kupite polovna ili nova kolica za bebe u ovom tekstu želimo da vam uputimo u modele kolica za bebe kao i da vas uputimo u osnovne karakteristike kako bi vam pomogli u izboru.

 

Bezbednost na prvom mestu

Sve prethodno navedeno jeste bitno ali se uvek na prvo mesto stavlja bezbednost mališana. S tim u vezi je bitno da proverite kompaktnost kolica i vidite da li negde postoji mogućnost da se ruka ili noga zaglave. Vidite da li su kaiševi sigurni, tj. da li su izdrživi. Potrebno da se pojavesi vezuju na dva mesta- izmedju nogu bebe i   preko ramena pa je i to potrebno proveriti.

Bitno je da kolica za bebe ne budu kabasta

Kolica za bebe će se jako često koristiti i bitno je da vam budu zgodna za prenos. Pogotovo ukoliko živite u zgradi i ukoliko nema lifta, računajte da je potrebno izmestiti kolica i rasklopiti ih. Svakako možete isprobati kolica u radnji, proveriti da li ima sve performanse koje su vam bitne i koje će vam olakšati korišćenje. 

Dodatni elementi

Pomenuli smo vam mogućnost da uz kolica za bebe dobijete i još neke dodatne elemente. Može se dodatno dobiti dušek za leto i zimu, torba za kolica. Može se dobiti i transportna torba. Neki proizvodjači uz kolica poklanjaju i mrežicu protiv insekata ili navlaku protiv kiše. 

 

Najbolja je neutralna boja kolica

Bez obzira kog je pola vasa prva beba, računajte na to da ćete želeti dalje proširenje porodice. Kako su kolica uglavnom jedna investicija, najbolje je da birate neke neutralne boje umesto roze ili plavih kolica. Uvek možete kolica da ukrasite sa detaljima i igračkama koje će odgovarati polu deteta.

 

Klasična kolica 

Klasična kolica za bebe dolaze u više položaja ali  se uglavnom to svodi na osnovna tri položaja koja ova klasična kolica imaju. Naravno, ova kolica imaju i najpotrebniji ležeći polozaj za tek rodjene bebe kojima je potrebno da nema nikakvog nagiba niti uzvišenja. Sva klasična kolica ze bebe uglavnom imaju mehanizam koji je jednostavn kojim se lako ova kolica rasklope i ponovo sklope. Što se tiče ručki, ne nekim kolicima su one fleksibilne na nekim modelima to nije slučaj. Obratite pažnju na sigurnosne pojaseve. Proverite ih pre kupovine i proverite u koliko tačaka je omogućeno da se vezuju. Zavisi od puta na kojim će se kolica kretati. Dodatno ova kolica imaju i mogućnost okretanja sedišta , samim tim se beba može okrenuti ka vama ili da gleda napred. Većina klasičnih kolica idu sa korpom koja je jako zahvalna ali neki proizvođači nude i dodatni sadržaj u vidu navlake protiv kiše ili letnji i zimski dušek.  Pomenuli smo kao dodatak korpu. Ona je potreba za novorodjenu bebu, jako je korisn au prvim mesecima bebinog života. Pored modela sa korpom , ima modela i sa sedištem za auto. Može se od rodjenja bebe koristiti, praktično je, beba se ne mora buditi da bi se prebacivala jer može sve vreme biti u pomenutom sedištu.  

 

Kolica sa tri točka

Kada se šetnja odvija po neravnim putanjama jako su praktična kolica sa tri točka.  Točkovi su na ovim kolicima upadljivo veći, naduvavaju se jer su od gume. 

 

3 u 1 model kolica za bebe

Želimo da vam pomenemo i kolica koja po karakteristikama odgovaraju klasičnim kolicima ali imaju jako praktične dodatke. Ova kolica podrazumevaju i korču i autosedište i samim tim su 3 u 1. 

 

Kolica za blizance

Za dve bebe  su projektovana specijalna kolica gde su sedišta u ravni jedno pored drugog, a mogu biti i jedna iza drugog. I jedan i drugi model imaju svoje prednosti i nedostatke. Model sa sedištima jedno pored drugog su široka i nemogu baš proći kroz bilo koja vrata. A drugi model je pak duži i nije u potpunosti pregledan put roditeljima. 

 

Kišobran kolica

Kišobran kolica se mogu naći u dve varijante. Prva varijata podrazumeva kolica koja su veća od klasičnih, imaju velike točkove, može se lako upravljati ali napominjemo da sama kolica jesu nešto teža. Druga varijnta kišobran kolica podrazumevaju laganiju varijantu i točkovi su manji. Razlika kišobran kolica i klasičnih kolica je u mehanizmu za sklapanje i rasklapanje. Kišobran kolica se lakpe sklapaju i ne zauzimaju puno prostora.  Ova kolica su idealna za leto i proleće jer se tada više koriste, biše je prilika za šetnje i tada se vidi prednost kolica koja nisu teška i koja se lako sklapaju i rasklapaju. Njihova tećina je u proseku oko 5kg. Za mame koja nemaju auto i koriste gradski prevoz ova kolica su mnogo praktičnija. Kišobran kolica imaju podesiv naslon u više položaja, moghu adekvatno sedeti i nešto starija deca ali jsu idealna i za novorodjene bebe kojima je potrebno da nemaju nikakvo uzvišenje i treba da budu u potpunosti u ležećem položaju.

 

Nova ili polovna kolica za bebe? 

Dakle, vrstu kolica se svakako obeležiti visina budžeta sa kojim se raspolaže. Neko će moći da odvoji za kolica 60e neko 600e. Ukoliko su vase finansije skromnije nemojte očajavati.Caka je u tome što je moguće i za 60 eura i za 600 eura doći do istog modela. Evo i kako: savet je da pokušate i sa nabavkom polovnih kolica. Ili će vam ih neko posuditi ili prodati ali će to biti odlična investicija ukoliko su u pitanju odlična kišobran kolica ili klasična kolica koja su pritom i očuvana.  Kvalitetna kišobran kolica dugo traju i to je njihova prednost. Imaju kvalitetnu gumu na točkovima, lako se sklapaju i rasklapaju. Uglavnom se dobije neki dodatak uz njih. Lako su prenosiva. Sve ih ovo čini jako popularnim medju novopečenim roditeljima i rado se opredeljuju za njihovu kupovinu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *