health-2662312_640

Postoje li rizici kod postupka ultrazvuka srca

 

 

Ehokardiogram, odnosno ultrazvuk srca je veoma sigurna i bezbedna procedura za utvrđivanje uzroka različitih simptoma koji upućuju na srčane probleme. Za razliku od drugih tehnika snimanja, kao što je rendgen, za ultrazvuk srca se ne koristi zračenje.

I pored ove činjenice, mnogi pacijenti se pitaju da li ehokardiogram može da ima neke nuzpojave i da li je štetan. 

Transtorakalni ehokardiogram ne predstavlja rizik ukoliko se radi bez injekcije kontrasta. 

 

Ultrazvuk srca sa kontrastom

Međutim, ono što može da se desi jeste mala verovatnoća za blagu nelagodu kada se EKG elektrode uklone sa kože. Ovo može da izgledati slično povlačenju zavoja.

Sa druge strane, ukoliko se koristi injekcija kontrasta, postoji mali rizik od komplikacija poput alergijske reakcije na kontrast. Ovde je bitno napomenuti da kontrast nikako ne bi smeo da se koristi kod trudnih pacijentkinja kojima je zahtevan ultrazvuk srca.  

Pored toga, ono što se takođe smatrati rizičnim, ali opet uz minimalnu verovatnoću jeste da cev koja se koristi u transezofagealnom ehokardiogramu ostruže jednjak i na taj način da izazove iritaciju. U vrlo retkim slučajevima može se probušiti jednjak da izazove potencijalno životno opasne komplikacije nazvane perforacija jednjaka. Ipak, najčešći neželjeni efekat je grlobolja zbog iritacije zadnjeg dela grla. Takođe postoji šansa da se pacijent može osećati pomalo opušteno ili pospano zbog sedativa koji se koristi u postupku.

Lekovi ili vežbe koji se koriste za pojačavanje otkucaja srca na stresnom ehokardiogramu mogu privremeno da izazovu nepravilan rad srca ili ubrzati srčani udar. Postupak će se nadgledati, što smanjuje rizik od ozbiljne reakcije.

 

Kako izgleda postupak

Većina ehokardiograma traje manje od sat vremena i može da se odvijati u bolnici ili lekarskoj ordinaciji. Za transtorakalni ehokardiogram, koraci su sledeći:

 • Moraćete se svući od pojasa nagore.
 • Tehničar će pričvrstiti elektrode na vaše telo.
 • Tehničar će pomerati sondu naprijed i nazad na vašim grudima kako bi snimio zvučne talase vašeg srca kao sliku.
 • Od vas će se možda tražiti da dišete ili da se krećete na određeni način.

 

Za transezofagealni ehokardiogram, koraci su sledeći:

 • Grlo će utrnuti.
 • Tada ćete dobiti sedativ koji će vam pomoći da se opustite tokom postupka.
 • Lekat će navigirati cevčicom kroz vaše grlo i snimaće slike vašeg srca kroz vaš jednjak.

 

Stresni ehokardiogram

Postupak stresnog ehokardiograma je isti kao i transtorakalni ehokardiogram, osim što stresni ehokardiogram pravi slike pre i posle vežbanja. Trajanje vežbe je obično 6 do 10 minuta, ali može biti i kraće ili duže u zavisnosti od tolerancije vežbanja i nivoa kondicije.

 

Kako se pripremiti za ultrazvuk srca

Uglavnom za ultrazvuk srca nije neophodna posebna priprema. Iako transtorakalni ehokardiogram ne zahteva posebnu pripremu, ako se podvrgnete istom, lekar će vam naložiti da ne jedete nekoliko sati pre postupka. Ovo se traži ne bi li se sprečilo povraćanje tokom testa. Takođe, trebalo bi da imate u vidu da možda nećete moći da voziti nekoliko sati nakon sedativa.

Ukoliko je lekar naložio da se uradi stresni ehokardiogram, onda je najbolje nositi udobnu odeću i obuću za vežbanje i fizičku aktivnost. 

 

Oporavak nakon ehokardiograma

Generalno, nekada je potrebno malo, a nekada uopšte i nije potrebno vreme za oporavak od ultrazvuka srca. Na transezofagealnom ehokardiogramu može se desiti da osetite bol u grlu. Međutim, svaka utrnulost oko grla treba da nestane u roku od oko 2 sata.

 

Nakon ultrazvuka srca

Kada tehničar pribavi slike, obično je potrebno 20 do 30 minuta da se izvrši merenje i izrada rezultata. Nakon toga vaš lekar može odmah da pregleda slike i da vas obavestiti o rezultatima.

 

Rezultati ultrazvuka srca mogu da otkriju abnormalnosti kao što su:

 • oštećenje srčanog mišića
 • srčane mane
 • abnormalna veličina srčane komore
 • problemi sa funkcijom pumpanja
 • ukočenost srca
 • problemi sa ventilom
 • ugrušci u srcu
 • problemi sa protokom krvi u srcu tokom vežbanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *