Prisluškivači – nastanak i razvoj ovog kontroverznog izuma

Tehnološki napredak ljudske rase je počeo negde otprilike kad je otkrivena vatra. Nakon toga su veliki napreci u polju lova, poljoprivrede i izgradnje osigurale temelj ljudske civilizacije. U prethodnom veku se, međutim, desio veoma nagli napredak na polju nauke i tehnologije.

To je bila posledica dva najveća rata koja su se ikad dogodila u istoriji čovečanstva. Poznata je činjenica da se najviše tehnoloških koncepata realizuje tokom rata, zbog velike potrebe da se pobedi u trci za oružjem. Ali postoji i druga strana ratovanja, a to je informaciono ratovanje. Svi učesnici rata su hteli da znaju sledeći potez svojih neprijatelja i to su obavljali zahvaljujući špijunima. Kako je vreme prolazilo, nastajale su sve sofisticiranije metode prisluškivanja i saznavanja tuđih tajni. Nastale su mnoge vrste skrivenih mikrofona i prisluškivača.

Kakvo je stanje sa prisluškivačima danas?

U doba tehnološkog napretka, ova tehnologija je sada dostupna svima.

Prisluškivač je naprava koja služi da se sa sigurne udaljenosti čuje šta se desava u nekoj sobi za koju sumnjate da će se neki bitan razgovor voditi. Samim tim, može da se zloupotrebi. Primer toga je američka agencija NSA (National Security Agency) i kontroverza koja se desila 2013. godine, kad je iscurela informacija da prisluškuju razgovore i nadgledaju e-mailove svih građana Sjedinjenih Američkih Država. Bivši član organizacije, Edvard Snouden, je „glavni krivac“ za izlazak tih informacija na videlo. Nakon toga je bio primoran da beži iz države i da dospe na na Interpolovu listu.

Zastrašujuća je činjenica da se prisluškivači danas vrlo jednostavno mogu nabaviti i za to vam je potrebno dva ili tri “klika”. Mnogo je sajtova koji prodaju špijunsku opremu. I svi oni nude ogromnu diskreciju. Samo neke od usluga koje nude su: dokazivanje neverstva partnera, dokazivanje mutnih radnji na poslu, nadzor i praćenje dece, zaštita imovine, detektori za otkrivanje špijunske opreme, montaža sigurnosnih kamera, montaža GPS uređaja, lociranje prislušnih uređaja, odnosno zaštita od špijunaže… A cena zavisi upravo od onoga šta zahtevate od uređaja, više mogućnosti viša i cena.

Da li je u redu/dozvoljeno špijunirati?

Svakako da nije, a može biti i kažnjivo, iako sajtovi koji prodaju prisluškivače ubeđuju kupce da su uređaji legalni. Postavlja se pitanje legalnosti špijuniranja. Ali, danas sa tehnološkim napretkom, dovoljno je da imamo neku društvenu mrežu i budemo malo uporniji i već možemo nekog špijunirati i saznati o njemu mnogo detalja, jer ljudi imaju običaje da dele svoje podatke sa drugima, što naravno nije dobro. Oni koji malo više “znaju” sa kompjuterima mogu lako doći do nečije šifre na određenim nalozima. Tako da neko iz šale može hakovati vaš nalog na društvenoj mreži, kako bi se našalio sa vama ili nekim prijateljima. Međutim, i ovo, kao i korišćenje ozbiljnijih modela prisluškivača i druge špijunske opreme je vrlo diskutabilo i nedozvoljeno zadire u nečiju privatnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *