Prvi put na planinarenju – kako se efikasno spakovati

Prvi put idete na planinarenje? Uzbuđeni ste zbog vašeg prvog planinarskog pohoda i želite da se za njega pripremite što bolje. Poznato vam je da je pre polaska na planinarenje potrebno da  pripremite adekvatnu opremu koju ćete nositi sa sobom. Da li ste znali da je jedna od najbitnijih stavki prilikom planinarenja da rančevi za planinarenje budu efikasno spakovani?

Osnovna oprema koja nam je potrebna

Pre praktičnih saveta za pravilno pakovanje pođimo od osnovnih stvari i šta nam je potrebno od opreme. Dakle, potrebani su nam dobar ranac za planinarenje, udobna i nepropusna obuća, odeća za presvlaku, kišna kabanica i voda za piće.

Ovo je najosnovnija i neophodna oprema bez koje se ne može ići na planinarenje. Sve ostale stvari, koje možemo da nosimo i koje su korisne za mnoge prilike, su od sekundarnog značaja i zato birajte isključivo one stvari koje će vam biti višestruko korisne.

Kako se biraju rančevi za planinarenje?

U prodaji  ima puno različitih modela rančeva za planinarenje. Pre početka potrage za rancem koji vam najviše odgovara najbolje je da razmislite o dve stvari. Prvo, kakav put je u pitanju, odnosno, da li je to jednodnevno planinarenje, višednevni boravak na planini ili možda poludnevni obilazak. Druga važna stvar je veličina ranca i njegov kapacitet.

Veličina rančeva za planinarenje se meri u litrima

Kapacitet rančeva za planinarenje se meri u litrima. Sva druga oprema koja se pakuje u ranac se ne meri u litrima i zato za početnike, koji prvi put kupuju ranac, predstavlja teškoću ovaj način merenja kapaciteta ranca i zbunjuje ih prilikom kupovine. Da ukratko razjasnimo ono što najviše zbunjuje početnike u vezi sa merenjem veličine ranca.

Idealni ranac za jednodnevno planinarenje je onaj od 35 litara. Ako se ide na kraće ture, kao što je prepodnevno pešačenje po planini dovoljno je poneti ranac od 15-20 litara. Već kada se radi o višednevnom planinarenju, kada je potrebno prenoćiti, ranac bi trebalo da je kapaciteta između 35 i 60 litara.  

Organizujte pakovanje

Dobra organizacija prilikom pakovanja učiniće vaš put  komfornijim i lakšim. Najbolji način da započnete pakovanje je da napravite spisak svih stvari koje planirate da nosite. Sve stvari sa spiska postavite na jedno mesto kako biste imali jasan pregled prtljaga.  

Pogledajte još jednom pripremljene stvari i razmislite da li vam je baš sve potrebno. Često u prvom pravljenju spiska uvrstimo one stvari koje nam nisu neophodne. Osim osnovne opreme, koja je obavezna, kao što smo rekli na početku teksta, verovatno ćete izbaciti ono što je višak i nepotrebno.

Pakujte stvari prema težini i po učestalosti upotrebe

Jedna od  ključnih stvar za pakovanje je da grupišete predmete po težini.  Stvari koje su teže se stavljaju u deo ranca koji je bliži kičmi kako bi se optimizovao teret koji ćete nositi u rancu.

Stvari se pakuju po učestalosti upotrebe, a ne po kategorijama. U dno ranca se stavljaju krupne stvari, ili one stvari koje nam nisu tako često potrebne ili stvari koje koristimo za pauzu.  To mogu biti kabanica, prostirka, presvlaka, i sl.

Na vrhu ranca ćemo da spakujemo one stvari koje češće upotrebljavamo dok smo na stazi prilikom pešačenja. U pomoćne džepove ćemo staviti potrebštine i sitnice koje nam najčešće trebaju ili koje su hitne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *