Radite hidroizolaciju? Ovaj tekst morate da pročitate

Dobra hidroizolacija je jedan od najvažnijih uslova za dugotrajnost objekta, kao i za zdravlje osoba koje žive u njemu. Vlaga može da donese toliko štete objektu i da naruši njegovu stabilnost da, ukoliko se problem ne sanira na vreme, u nekom trenutku objekat je jednostavno najbolje srušiti.

Pored toga, vlaga ima veliki uticaj na pojavu buđi koja je ozbiljan alergen, ali i na pogoršanje simptoma asmatičarima. Zbog svega toga, u toku izgradnje ili renoviranja objekta neophodno je odabrati adekvatan materijal za hidroizolaciju i ceo postupak odraditi po propisima. 

Kako odabrati materijal za hidroizolaciju?

Ukoliko ste pozvali majstore da Vam odrade sav posao vezan za izolaciju od neželjene vlage, oni će prvo ispitati situaciju na terenu i dati Vam pravu preporuku za adekvatan materijal za hidroizolaciju koji ispunjava sve neophodne uslove. Međutim, ukoliko sav posao radite sami kako biste uštedeli neki dinar, osim dobrog izučavanja postavljanja izolacije od vode, trebalo bi da se raspitate koji materijal će Vam najviše odgovarati. Najbolje bi bilo da od prodavaca u specijalizovanim prodavnicama potražite preporuku. 

Kada kupujete materijal za hidroizolaciju obavezno u prodavnici naglasite za koju prostoriju Vam je potreban. Premazi koji služe da objekat zaštite od vode i vlage koja se stvara zbog kondenzacije imaju različite karakteristike i neće svaki od njih na zadovoljavajuć način da „odradi“ posao. Zbog toga morate da naglasite da li izolujete podrum, kupatilo, kuhinju ili terasu. Takođe treba da naglasite da li Vam je hidroizolacija potrebna kako biste sanirali pojavu vlage ili vode ili je stavljate preventivno ispod košuljice i maltera na novoizgrađen objekat. Za više saveta pogledajte na sledećem linku.

Ukoliko sanirate pojavu vlage ili vode zbog postojećih pukotina to naglasite prodavcima jer će Vam, osim klasičnih cementnih premaza preporučiti i penetrirajuće materijale koji se koriste za ispunjavanje svih pukotina kroz koje voda može proći. Oni se obavezno mažu na svim spojevima zidova i poda i u uglovima. U prodavnici zatražite da Vam, ukoliko već nemate, prodaju i sav neophodni alat, kofe, četke i bodljikavi valjak za izlivanje košuljice preko hidroizolacionog sloja.

Naglasite ukoliko imate podno grejanje

Ako kupujete materijal za hidroizolaciju za prostoriju u kojoj će biti postavljeno podno grejanje, obavezno to naglasite u prodavnici. Ne mogu svi premazi da podnose visoke temperature koje se stvaraju prilikom grejanja prostora putem podnog grejanja. Zapravo, na pakovanju premaza koji ćete koristiti mora biti striktno naglašeno da li se može koristiti za podno grejanje. Ukoliko nije tako, ne bacajte pare uzalud.

Dobro premerite sve zidove

Treba da znate da kada kupujete materijal za hidroizolaciju, ukoliko izolujete zatvorenu prostoriju, njega mažete na sve zidove, a ne samo na pod. Zbog toga Vam pre odlaska u prodavnicu neće biti dovoljno da znate samo kvadraturu prostorije, već morate da izračunate površinu svih zidova i poda. Takođe, treba da premerite i sve spojeve kako biste znali koliko trake koja se postavlja u uglovima treba da kupite. 

Vrste materijala za hidroizolaciju

Za kraj, pre nego što krenete u kupovinu, bilo bi dobro da znate koje sve vrste materijala za hidroizolaciju postoje kako biste se na neki način pripremili za konačni odabir uz pomoć iskusnih prodavaca. 

Prvi na listi su svakako materijali na bazi bitumena. Oni se koriste kod izolacije krovova i podrumskih prostorija, kao i za bazene. Mogu se postavljati zavarivanjem, topljenjem i hladnim lepljenjem. Ukoliko se postave kako treba, imaju visok nivo efikasnosti. Ne preporučuju se da ovu vrstu materijala koriste neiskusne osobe. 

Sledeći su polimerni premazi na bazi poliuretana i epoksija koji se postavljaju preko betona. Mogu se koristiti za izolaciju podova, zidova i bazena. Njihovoj širokoj primeni doprinosi činjenica da su otporni na UV zračenje, hemikalije i vlagu. 

Materijal za hidroizolaciju na bazi cementa je postao popularan u poslednjih dvadesetak godina i ima sve širu primenu. Ovi materijali se dele na one koji se površinski vezuju za podlogu i penetrirajuće. Penetrirajući su najčešće obogaćeni raznim aditivima kako bi mogli da prodru i prošire se u svim pukotinama. Mnogi od njih se u dodiru sa vodom šire i kristališu. Ovi premazi su najlakši za postavljanje, na površinu se u odgovarajućem sloju nanose četkom, a zatim se čeka da se osuše, kako bi se preko njih izlila košuljica ili postavio gips, u slučaju da je reč o izolaciji zidova. 

Već smo pomenuli trake koje se postavljaju na spojeve zidova i podova. Preporuka je da njih koristite u svakom slučaju. Ukoliko koristite materijale na bazi cementa, onda traku utisnite u nanetu smesu i sačekajte da se zalepi. Ovo će Vam značiti ukoliko Vam voda spolja prodire u objekat. 

Za kraj, treba pomenuti i geotekstilne materijale koji se postavljaju prilikom spoljne izolacije temelja odnosno drenaže. Uz geotekstil, poželjno je premazati temelj i bitumenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *