Razlika izmađu UTP kablova i gde se sve koriste?

Iako je došlo vreme u kojem većinu stvari radimo online, a uređaji se mogu povezati i „upariti“ beskontaktno, ipak kablovi imaju najveću povezivačku ulogu svuda.

Uglavnom se radi o UTP kablovima koji povezuju dva uređaja. I te kako su nam ostali u sećanju kada je u pitanju stari način povezivanja na kućni internet, kada je vladao dial up i uopšte analogni internet, ali je UTP kabl i danas potreban kako bi se modemi povezali sa izvorom za internet, kako bi se se povezale kamere video nadzora sa video sistemom, POS sistemi, kao i drugi uređaji, što govori da se ovi mrežni kablovi i te kako koriste i danas i da su jako potrebni. Shodno potrebama, sami odlučujete koja dužina kabla vam je potrebna, na osnovu čega će i sama cena varirati, a među UTP kablovima postoje određene kategorije koje označavaju razlike i njihovu upotrebu.

Najkorišćeniji UTP kabl – kategorija 5

Ovo je i najpoznatiji mrežni kabl, tačnije njegova najkorišćenija kategorija, budući da i danas predstavlja deo najveće svetske mrežne infrastrukture. Ovaj kabl za internet je jako popularan, jer može biti i do 100 metara dužine, a optimalno prenosi 100 Mbp/s. UTP kabl kategorije 5 osmišljen je tako da zameni raniju verziju kategorije 3 mrežnog kabla.

Siguran prenos bez buke – UTP kabl kategorije 5e

Kategorija 5e učinila je ovaj mrežni kabl dosta boljim, budući da se radi o poboljšanoj verziji prethodne kategorije UTP kabla, koja je omogućila brzinu od 350 Mbp/s i veću dužinu od 100 metara. Osim ovog poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju, tu je i činjenica da je kategorija 5e UTP kabla u sebi sadrži po 4 para bakarnih žica, dok prethodna funkcioniše sa dva para, a poboljšanje se vidi i u pogledu smanjenja buke i stabilizacije signala prenošenih podataka.

Za veliku brzinu i veće frekvencije – UTP kabl kategorije 6

Kategorija 6 UTP kabla može da prenosi do 1000 Mbp/s, to jest, jednog gigabajta. Ovaj mrežni kabl poseduje žice debljeg kalibra kako bi se obezbedilo postizanje veće frekvencije, a ima i povećanu zaštitu što utiče na smanjenje šuma i bolji signal. Ovu brzinu prenosa podataka ima na 100 metara, ali ukoliko se dužina kabla smanji na 50 i manje metara, onda je sposobnost prenosa podataka veća. Naravno, postoje i bolje i naprednije verzije ovog kabla.

Super brzi prenos podataka – UTP kabl kategorije 6e

Da bi brzina prenosa podataka internet kabla kategorije 6 bila 10 gigabajta u sekundi, onda je potrebno da on bude kraći od  50 metara. Međutim, da bi se izbeglo žrtvovanje same dužine kabla, koja je neretko vrlo potrebna, tu je kategorija 6e koja dozvoljava ovakav protok od 10 gigabajta sa dužinom do 100 metara kabla, što znači da je ovo samo nešto pojačana vrsta UTP kabla.

Super, super brzi – UTP kabl kategorije 6a

Poslednja vrsta UTP kabla o kojem govorimo jeste onaj koji pripada proširenoj kategoriji 6, a to je kategorija 6 a. U suštini, radi se o skoro sasvim istom kablu koji je kategorije 6e, jedina razlika jeste što se poboljašnjem došlo do neverovatnog smanjenja buke, odnosno šumova pri radu, nego što je to bio slučaj sa bilo kojom drugom vrstoma UTP kabla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *