RELEJI: KADA, KAKO I GDE SE POSTAVLJAJU, ČEMU SLUŽE I GDE SE MOGU KUPITI?

Električarima je ovaj pojam veoma poznat i blizak, dok su se ostali profili zanimanja sigurno susretali sa njim ali nisu imali razvijenu svest o tome. Relej je električni uređaj tj. komponenta ili neki ga nazivaju i elementom koji uz jako malo struje može da pali ili gasi mnogo jače sisteme odnosno znatno veće potrošače.

Postoji nekoliko podela i vrsta ovog uređaja u zavisnosti u kojoj se oblasti primenjuje i na koji način. Na primer svaki automobil ga sadrži, a njegova široka primena u različitim oblastima rada i industrijama doprinela je tome da se svako bar nekoliko puta susretao sa njim, svesno ili nesvesno. 

Slikovito objašnjenje koje se često koristi kako bi se ljudima približio način funkcionisanja i njegov značaj vezan je za štafetne trke. Kod štafetnih trka članovi tima moraju naizmenično da prenose palice kako bi uspešno završili trku, a slično je i kod ovih uređaja. Primanjem električnog signala putem uključivanja ili isključivanja prekidača šalju sledeći signal drugim delovima i opremi do krajnjeg cilja.  

ČEMU SLUŽE I GDE SE POSTAVLJAJU?

Široko polje primene, kao što je već rečeno, omogućilo je da se koriste različiti modeli i vrste ovog električnog elementa u mnogim granama industrije. Zato je izazovno govoriti o svakoj toj oblasti posebno i objasniti konkretno funkcionisanje. Ono što su neki opšti principi koji važe za većinu odnose na na sledeće: mogu da rade na jednosmernoj ili naizmeničnoj struji; imaju taster odnosno prekidače za uključivanje i isključivanju; uglavnom imaju iste unutrašnje elemente; karakterističan zvuk pri uključivanju/isključivanju i imaju isti cilj odnosno funkciju. 

Dakle, služe kao provodici struje koji od jako male struje uključuju ili isključuju mnogo jače sisteme.  Sastoji se iz prekidača ili tastera, elektromagnetnog polja, izlaza gde se dovodi struja, zatim od kotve i kontakta. Pomoću tastera se pokreće ili prekida protok struje kroz sam uređaj. 

Pored toga, oni se koriste i za zaštitu električnog sistema ali i iza minimiziranje oštečenja opreme koja je priključena na siste,  od jakih i prekomernih struja odnosno napona. 

KAKO FUNKCIONIŠU?

Njihovo funkcionisanje zasnovano je na principu elektromagnetne indukcije. To znači da kada se pritisne taster i uključi struja, elektromagnet indukovan do struje stvara magnetno polje oko sebe. U samoj unutrašnjoj strukturi elektromagnet predstavlja bakarni kalem i gvozdeno jezgro. Tada dolazi do napajanja uređaja i počinju da se privlače i spajaju kontakti. Kada se putem tastera napajanje prekine, kontakti se vraćaju u prvobitan položaj. 

KAKO PREPOZNATI NEISPRAVNOST?

Kao i svaki drugi električni uređaj ili komponenta, iako su generalno veoma pouzdani i releji se mogu pokvariti. Ono što je sreća u nesreći jeste što se neispravnost kod ovih uređaja vrlo lako može identifikovati, a najbolji način za to je putem multimetra. Svakako, ako niste iz elektrotehničke struke, ovu dijagnostiku će morati ipak da uradi neko stručno lice za vas. 

RELEJI PRODAJA I CENA

Prodaja releja je široko raspostranjena u zavisnosti od toga za koju oblast rada će vam trebati. Možete ih naći u većini lokalnih prodavnica koje se bave prodajom električne opreme. U eri online prodaje naravno da je i relej našao svoje mesto na tržištu. Prodaja releja putem online prodavnica je raspostranjena i kod nas. Jednostavnim ukucavanjem u internet pretraživac ,,releji prodaja i cena“ dobićete čitavu listu sajtova i stranica koje se bave njihovom prodajom, a možete naći kako nove tako i polovne modele. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *