Roditeljske nedoumice: da li su bolji privatni vrtići

Često, privatni vrtići silom prilika bivaju razmatrani kao opcija jer se dešava da su, pogotovo u velikim gradovima, državne predškolske ustanove prepunjenih kapaciteta i da mališani budu odbijeni.

Naravno, mnogi roditelji razmišljaju i da privatni vrtići postanu njihov izbor zato što nude različite koncepte boravka dece i njihovog razvoja i odrastanja.

Važi i fama da su privatni vrtići skuplji – koliko je to, zapravo, tačno?

Koje prednosti mogu imati privatni vrtići

Neretko se dešava da privatni vrtići budu bolje uređeni od državnih, te da imaju bolju tehničku opremu, lepše sređene prostorije, dodatne sale za vežbanje, učionice, instrumente… Naravno, sve ovo su neuporedivo bolji uslovi za rast i razvoj dece.

Takođe, privatni vrtići se trude i da budu što primamljiviji za mame i tate, te se retko koji može naći bez dvorišta i sprava za igru napolju, što je čest slučaj sa državnim vrtićima.

Istovremeno, kada je u pitanju osoblje, privatni vrtići se trude da dovedu što bolje vaspitače jer od njih zavisi da li će ustanova biti na glasu ili ne, od čega im zavise i prihodi, te se neretko dešava i da je kadar neuporedivo bolji.

Kakvi sadržaji se nude

Ranije su se privatni vrtići birali pre svega zato što nude bolje sadržaje od državnih, pri čemu se pre svega misli na celodnevni koncept boravka.

Tako se danas roditelji mogu odlučiti za Montesori vrtiće, čiji je program zasnovan na učenju kroz igru koji čini podjednako zadovoljnim i decu i roditelje.

Zatim, tu su i privatni vrtići koji se nalaze u prirodi, u parkovima ili bogato opremljenim dvorištima, koji deci omogućavaju da rastu u prirodi, i na taj način im daju priliku da rastu zdravo, za razliku od dece koja su mahom non-stop u zatvorenom u gradovima.

Kakve su dodatne aktivnosti

Za razliku od državnih, privatni vrtići nemaju učenje engleskog jezika, fiskulturu, sviranje, pevanje, glumu i slično kao izdvojene sadržaje. Naprotiv, sa decom se radi sve od navedenog u okviru samog programa, i na taj način se razvijaju njihove veštine, ali i talenti.

Zbog toga treba napomenuti da privatni vrtići postaju odluka mnogih roditelja upravo zbog ovakvih aktivnosti, koje dodatno podstiču dečiji rast i razvoj.

Koliko koštaju privatni vrtići

Iako vlada mišljenje da su privatni vrtići neuporedivo skuplji od državnih, to zapravo i ne mora biti potpuna istina.

Naime, dodatni sadržaji, poput dodatnih aktivnosti koje smo naveli, u državnim vrtićima se i dodatno plaćaju, dok su u okviru privatnih uključeni u cenu.

Zatim, privatni vrtići se mogu subvencionisati od strane grada, što je u većim gradovima sa pretrpanim državnim vrtićima čest slučaj. Za to je dovoljno doneti potvrdu da je mališan odbijen iz državnog vrtića, uz ostalu dokumentaciju.

Na taj način, roditeljima ostaje da plate razliku u ceni, koja nekada čak i ne postoji jer su mnogi privatni vrtići izjednačili cenu sa državnim, dok je nekada izuzetno mala i ne utiče na kućni budžet.

Svakako, tu si oni privatni vrtići koji su i dva i tri puta skuplji od državnih, a koji obično pokrivaju drugačije programe čitavog boravka, ostavljanje dece vikendom u vrtiću i slične dodatne uslove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *