alergija-dete-zena-kijanje

Saveti i trikovi za borbu sa alergijama i rinitisom

Nekim ljudima nije potrebno da čekaju žimu, viruse i prehlade kako bi iskusili problem sa otežanim disanjem ili curenjem iz nosa. Poslednjih godina, sve je veći procenat ljudi, a pre svega male dece, koja oboljevaju od upornih i ponekad neizlečivih stanja izazvanih alergijskim reakcijama.

Zagađena priroda, smog u vazduhu i brz tempo života su takođe faktori pogodni za razvijanje alergija na neki aspekt svakodnevice. Kako su u porastu izazivači alergija, takozvani alergeni – tako su u porastu i načini sa kojima pokušavamo da tegobe uspešno prebolimo.

Osnovna pravila za efikasnu borbu sa alergenima

Ukoliko vam je alergološko stanje izazvano nekom hroničnom bolešću ili imate utvrđenu alergiju na neku hranu, namirnicu ili lek – jedini način je da u širokom luku izbegavate da u svoj život unosite te komponente, ali ukoliko vam se alergijski rinitis javlja sporadično, sezonski ili posredstvom faktora koje je lakše kontrolisati – postoji niz načina da to i učinite.

Higijena na visokom nivou

Najlakši način da ostanete “sigurni” barem unutar svog doma je da održavate higijenu unutar njega na vrlo visokom nivou. Osim što treba koristiti sredstva za dezinfekciju i redovno ih primenjivati, otkuvavanje veša, čaša i pribora za jelo takođe nije naodmet.

Usisavanje, kao i brisanje prašine treba sprovoditi svakodnevno i temeljno, paročistačem ili nabavite usisivač sa HEPA filterom koji možete lako oprati, a koji poseduje snagu ciklonskog usisavanja tepiha – idealnog rešenja za grinje, bube i prljavštinu koja je dubinska.

alergija-usisavanje-filter-para

Imunoterapija – ciljana imunizacija na jedan tip alergena

Najbolji način da se promeni i predupredi pojava alergijske reakcije je da se deluje etiološki (na vreme) – imunoterapijom ili vakcinom, a ne tek i samo kada se simptomi pojave ili već oštete imunitet.

Imunoterapija vakcinacijom se preporučuje i najdelotvornija je u slučaju kada je utvrđena monosenzibilizacija, odnosno preosetljivost na jedan, celogodišnji alergen. Najbolji rezultati imunoterapije postižu se pri ustanovljenoj alergiji na polene trava (ambrozija) ili na prašinske grinje.

Imunoterapija se sprovodi namernim unošenjem alergena koji teraju telo da stvara antitela u kontrolisanim uslovima; ta antitela drugačije deluju kada se sledeći put alergen unese drugačijim putem – najčešće udisanjem.

Naučite razliku između prave alergije i alergijskog rinitisa

Najčešći uzroci nastanka ozbiljnih alergija su hronična stanja i upale disajnih puteva, poput astme. Međutim pravimo li razliku između alergijskih sklonosti nastalih dugoročnom izlaganju pluća i cele sluzokože štetnom okruženju i alergije nastale spontano ili “pukog” alergijskog rinitisa?

Šta je alergija?

Alergija je nepravilni odziv imunog sistema na neke stvari iz našeg prirodnog okruženja, koje inače nisu štetne. Organizam alergične osobe burno reaguje jer te stvari njegov organizam doživljava kao uljeza.

Reakcija na alergene obično stvara upalu, koja uzrokuje različite simptome, kao što je kijavica, svrab, peckanje i crvenilo očiju, suzenje očiju, ali i stanja kao što su ekcemi, kašalj, astma (ide u oba pravca, da) i druge.

Šta je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis definisan je kao simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija.

Neki ljudi imaju alergijski rinitis samo u određenom dobu godine, na proleće ili jesen (sezonski alergijski rinitis, naziva se i još peludna groznica) dok ga neki mogu imati u bilo koje doba godine.

Početi na vreme sa terapijom je jedini način!

Suštinski, rinitis može uzrokovati polen cveća, drveća, trava i korova, kućna prašina, perje, buđ, životinjska dlaka, duvanski dim, ali i neka hrana i lekovi – najčešće nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput brufena ili aspirina.

Shodno tegobama, primenjuje se terapija za otklanjanje tegoba određenim preparatima, ishranom ali i načinom života:

  1. Sprejevi i kapi za nos na bazi kortikosteroida dobro sprečavaju da dođe do upalne reakcije.
  2. Antihistaminici – lek za alergije koji treba da se kombinuju sa kapima, i terapija koja treba temeljno i dosledno da se sprovede kako bi borba bila uspešna.
  3. Pravilna ishrana uz suplementaciju – sirovo voće i povrće kao i namirnice od celog zrna koja povoljno utiču na cvrevnu floru i time pospešuju imunitet pomažu u bržem otklanjanju alergija.
  4. Probiotici ili sinbiotici – dijetetski suplementi i dodaci ishrani koji sadrže žive organizme i vlakna takođe poslešuju borbu za bolji imunitet.
  5. Unošenje vitamina C i B – putem limuna i drugih citrusa ali prvenstveno iz povrća kakva je crvena paprika.
  6. Inhalacija eteričnim uljima i lekovitim biljem – čaj od koprive ili inhalacija njenom parom mesec dana pre kritičnog perioda u godini doprinosi boljem zdravstvenom stanju, i to više nego lek za alergiju.

Od eteričnih ulja, za alergije su najpogodnija ona od lavande, nane, noćurka,  đumbira, eukaliptusa ali i crnog kima.

Velika koncentracija alergena u vazduhu ne treba da vas plaši već se hrabno, a pre svega – na vreme naoružajte protiv nje. Podignite svoj imunitet a visok nivo i sprečite da još jedna godina zapaljenja nosne sluznice dovede do ozbiljnijih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *