letnje gume

Saveti za kupovinu letnjih guma

Dobre letnje gume pomažu u sigurnosti, snamnjuju potrošnju goriva, omogućavaju bolje upravljanje i brže zaustavljanje. Većina nas ne razmišlja previše o gumama dok ne bude prekasno – odnosno dok ne otkažu.

Dobro odabrane i održavane gume mogu u velikoj meri doprineti vašoj bezbednosti u svim uslovima na putu, kao i pružanju veće udobnosti i kvaliteta vožnje.

Kupovina guma može biti ogromno iskustvo, jer je danas dostupno doslovno stotine marki guma, različite konstrukcije, kompozicije i cene. Da bismo postupak odabira učinili lakšim i efikasnijim, sastavili smo nekoliko saveta za kupovinu guma.

Najpre se uverite se da su vam zaista potrebne nove gume!

Izvršite brzi vizuelni pregled. Ako primetite prekomerno habanje gazećeg sloja, popucale bočne zidove ili bilo kakvu promenu boje ili izbočenje, verovatno je vreme za nove letnje gume. Ako su vaše gume starije od 10 godina, razmislite o njihovoj zameni, čak i ako izgledaju u redu, jer guma se pogoršava ako se izlaže kiseoniku.

Uverite se da je vaš automobil u dobrom stanju!

Pregledajte da li na gumama postoje znakovi neravnomernog habanja, što može ukazivati na probleme sa poravnavanjem ili vešanjem. Proverite da li ima znakova kao što je veće habanje na unutrašnjoj ili spoljnoj strani gume nasuprot ravnomernom uzorku habanja po celoj širini profila.

Ako na pogrešno postavljeni automobil stavite novi set guma ili onaj sa lošim udarcima, bacićete novac. Nove gume će se trošiti brzo i neravnomerno, a u žurbi će vam trebati još jedan komplet. Većina centara za gume će pregledati vaš trenutni set guma i dati vam procenu stanja vašeg automobila pre kupovine. Ako imate pouzdanog mehaničara, odvezite automobil na pregled pre nego što se uputite u kupovinu, jer je uvek poželjno nepristrasno mišljenje stručnjaka koji ne pokušava da vam nešto proda.

Dešifrujte kod gume!

Možda je zbunjujući deo kupovine guma otkrivanje šta znače ti brojevi na bočnoj strani gume. Oni su deo jednostavnog standardizovanog koda koji je obavezan prema zakonu da bi se opisale gume i identifikovale u slučaju opoziva.

Prvo je slovo ili slova koja označavaju namenu gume: „P“ za putničke automobile ili „LT“ za lake kamione su najverovatnija slova koja ćete videti. Sledeći je trocifreni broj. Ovo je širina gume (u milimetrima) od ivice bočne do bočne ivice. Zatim, dvocifreni broj koji je odnos širine i visine guma. Što je broj manji, bočica je kraća. Dalje, slovo, verovatno „R“ označava radijalnu konstrukciju. Gotovo svaka guma na koju naiđete danas će biti radijalna, osim ako ne kupujete letnje gume za klasični automobil.

Zatim sledi još jedan dvocifreni broj, a to je prečnik točka na koji guma treba da stane. Dalje sledi opcionalni dvocifren ili trocifreni broj. Ovo je broj indeksa opterećenja gume i njegovo uključivanje nije potrebno po zakonu. Broj indeksa opterećenja odgovara nosivosti gume.

Dalje, sledi slovo. Ovo je ocena brzine gume. Pridržavajte se preporuka proizvođača. Nadogradnju na veću brzinu trebalo bi da izvršite samo ako ste svoje vozilo prepravili za vožnju autoputem. Postoji više brojeva i slova, oko kojih se zapravo ne morate brinuti, osim ako vaše gume ne podležu reklamaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *