Shaggy tepisi – za i protiv

Shaggy tepisi ili čupavi tepisi, kako ih češće nazivamo, već celu deceniju ne izlaze iz mode. Na različitim podnim površinama, najrazličitijih dimenzija i boja, ulepšavaju mnoge prostore. Praktični su jer se dobro uklapaju uz svaki ambijent i svaki stil uređenja prostora.

Shaggy tepih

U bukvalnom prevodu znači prorezan, ispucao, punog volumena, što je i razlog zbog kog je dobio ime shaggy. Oni mogu biti od različitih materijala – od vune, od sintetike, od vune i sintetike, od polimera i plastike. Ova poslednja varijanta je vrlo loša, dok je najbolja, naravno, od vune. Zavisno od toga za kakav ste prostor namenili čupavi tepih, kojih je dimenzija i kakve su vaše navike, izabraćete idealan za sebe. Možda su najpogodniji za dneve i spavaće sobe, ali ih neretko možemo naći i u kupatilu ili predsoblju.

Prednosti shaggy tepiha

Ono što očarava je njihov izgled – pufnasti su, mekani, nežni, glatki, raskošni, šareni, idealni gde god da ih stavite. Pun pogodak i na oko i na dodir. Toliko se mekani i punog sastava, da kada po njima hodamo bosi, imamo utisak kao da lebdimo. Njihove čupave rese su odlična zaštita od prljavštine, u smislu da se na njima ne vidi prašina koja napada, kao ni mrvice od hrane, ni dlake od kose.

Shaggy tepisi imaju prirodnu neurednost koja ih čini atraktivnim, ali i omogućava da ne moramo da doterujemo i češljamo njegova vlakna. Najbolji čupavi tepisi su izrađeni od prirodnog i veštačkog materijala. Najpraktičnija boja bi bila siva, ali svetlijih tonova ili neka slična tamna boja, ali otvorene nijanse. Zavisno od dimenzija, dezena i materijala, varira i cena shaggy tepiha, ali su generalno, vrlo povoljni i pristupačni svima.

Nedostaci shaggy tepiha

Iako su vrlo lepi, shaggy tepisi su i zahtevni. Najduže će vam potrajati, ukoliko se budete pridržavali uputstava koje uz njega dobijete. Najpre, ako su izloženi jakom suncu, promeniće boju. Zbog vlakana od kojih su sačinjeni, vrlo su osetlljivi, pre svega na prljavštinu. Iako će prekriti svu nečistoću, čupavi tepih, zapravo guta u sebe sve mrvice, dlake, prašinu i taloži ih na dno. Zbog toga i da ne bi polegao, već da mu vlakna idu na gore, mora da se usisava svakoga dana.

Shggy tepisi su osetljivi i na fleke, jer ih brzo upiju, a teško je onda do njih dopreti i ukloniti ih. S tim u vezi, treba pomenuti i da se, inače, teško peru, jer su glomazni, teški, zahtevni, pa ih često morate nositi u tepih seervis. Ako to ne uradite sva prljavština će se slegnuti na dno, gde se razvijaju razne gljivice i bakterije, koje se preko vlakana šire na gore. Kada „obuzmu“ tepih u celini, tokiko će neprijatno zaudarati, da ni jedan servis neće moći da ga spasi.

Dakle, shaggy tepisi jesu lepi, ali ne i praktični, jer nad njima ne možete ručati, niti imati kućnog ljubimca, niti hodati obuveni. Kako ne biste dopustili da se nagomila prašina u tepihu ili da od previše pranja izgubi svoju strukturu i sjaj, potrebno je da koristite usisivač jake usisne moći sa vertikalnim nastavkom, da se vlakna ne bi umrsila. U suprotnom, klasični usisivači će pokupiti samo prašinu sa površine tepiha, a pored toga će kidati, lomiti i mrsiti vlakna na vašem shaggy tepihu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *