Simptomi nedostatka vitamina D i njegov značaj za zdravlje

Hranljive materije, u okviru kojih najpre spadaju brojni vitamini i minerali, čine okosnicu dobrog zdravlja i dobrog osećaja. Kada dođe do nastajanja deficita nekog od njih u organizmu, onda se otvaraju puteci ka razvijanju mnogih bolesti, ali i simptoma koji ometaju u svakodnevnom funkcionisanju.

Međutim, simptomi se ne pojavljuju brzo, već uglavnom nakon dosta vremena, zbog čega je neophodno proveravati stanje vitamina i minerala u organizmu na određeni vremenski period. Posebno je to važno kada je vitamin D u pitanju.

Pre nego se osvrnemo na značaj vitamina D kada je u pitanju zdravlje i zašto je sve to bitan, čemu u organizmu daje ogromnu podršku i oslonac, važno je znati koje sve simptome izaziva njegov deficit. 

Simptomi deficita vitamina D

Kao i kod deficita mnogih vitamina, tako i kada dođe do nedostatka vitamina D, najpre se javljaju uopšteni simptomi kao što je osećaj umora, pospanosti, malaksalosti, nemoći… Međutim, takvi simptomi se dalje šire i prelaze na redak do sve češći bol u mišićima, slabost u mišićima koja onemogućava brojne, svakodnevne i ne toliko teške radnje. Početni umor može da pređe u hronični umor i konstantnu iscrpljenost koji u velikoj meri otežavaju svakodnevni život.

Jedan od čestih simptoma jeste i oslabljen imuni sistem. Kod osoba sa niskim procentom vitamina D se može videti podložnost najrazličitijim infekcijama, česte upale, prehlade, napadi virusa, te dug period oporavka nakon i najklasičnije prehlade. Ozbiljniji simptomi i pojave usled deficita vitamina D jesu te da je oslabljena asporpcija kalcijuma, zbog čega lakše dolazi do fraktura, do naprsnuća i preloma, javljaju se bolovi u kostima, pa i problemi sa zubima.

Manjak vitamina D se često dovodi u vezu sa promenama raspoloženja, budući da sve veći broj naučnih otkrića ukazuje na njegovu povezanost sa mentalnim zdravljem i njegovim važnim delovanjem na mentalno zdravlje, kada se govori o anksioznosti i depresivnim ponašanjima.

Kod dece, deficit vitamina D dovodi do poremećaja u rastu, budući da je od ključne važnosti za zdravlje i jačinu korstiju.

Značaj vitamina D za zdravlje

Po samim simptomima koji ukazuju na deficit vitamina D lako je uvideti koliki je njegov značaj za samo zdravlje. Najpre, vitamin D je potreban kod apsorpcije kalcijuma koji je potreban za zdrave kosti, zube, mišiće i nervni sistem. Pored toga, jedna je od glavnih podrški imunom sistemu, čineći imuni odgovor organizma jačim pred i najozbiljnijim infekcijama.

Uz sve ovo, vitamin D je potreban u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raznih autoimunih bolesti, a sve više se govori i otkriva njegov značaj u prevenciji određenih vrsta kancera. Kada je u pitanju vitamin D cena je često viša u odnosu na neke svakodnevne suplemente koji se koriste, ali se tu krije razlog njegove specifičnosti i samog značaja za organizam. Dok se drugi vitamini nalaze lako u prirodi kada govorimo o ishrani, ovo je vitamin koji bez sunca skoro da ne može nikako da se dovoljno obezbedi organizmu. 

Kako obezbediti vitamin D organizmu?

Na prvom mestu, glavni ivzor ovog vitamina jeste sunce. Adekvatno i zdravo izlaganje suncu, oko 20 minuta na dan, dovoljno je da organizam sintetiše potrebnu dnevnu dozu vitamina D. Kada se utvrdi njegov deficit, iako postoje određene namirnice koje ga sadrže, najčešće se i/ili obavezno se uvodi suplementacija tokom određenog vremenskog perioda, kako bi se njegov nivo doveo na potreban za dobro zdravlje i dobar osećaj koji vitamin D pruža kada se u potrebnim granicama nalazi u organizmu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *