toplotne pumpe

Sistem toplotne pumpe i sve o njima

Solarni sistemi za grejanje vode i objekata odnosno prostorija, kuća, stanova, radnog prostora, danas se uveliko koriste u svim zemljama zapadne Evrope, ali polako i kod nas. U svim razvijenijim zemljama Evrope, u sklopu solarnih sistema često se koriste i sistemi toplotne pumpe, kao uređaji koji pored toga što su ekološki poželjni, veoma efikasno štede energiju, te su pravi izbor ukoliko neko želi efikasno grejanje ili hlađenje prostorija.

Kod nas sada sve više ljudi traga za što boljim načinom uštede, s obzirom na to da često svedočimo rastu cena kako električne energije, tako i rastu cena gasa, uglja itd. Stoga iako su malo poznate, toplotne pumpe počinju da budu prepoznatljive kada je u pitanju visoka štednja, te postaju rešenje i pružaju kvalitet koji nedostaje.

 

Toplotne pumpe se mogu podeliti na:

 

  • TP vazduh – voda
  • TP voda – voda
  • TP zemlja – voda
  • TP vazduh – vazduh

Toplotne pumpe koje rade na principu vazduh – voda, imaju vođstvo po pitanju drugijh sistema, kako im montaža nije komplikovana i lako se održavaju. Toplotne pumpe vazduh – voda danas čine oko 75% ugrađenih toplotnih pumpi.

Šta je toplotna pumpa?

 

Toplotna pumpa je uređaj koji služi za grejanje i hlađenje prostorija, objekata, kuća, stanova. Radi po sličnom principu frižidera ili zamrzivača. Bez obzira na princip rada, toplotne pumpe nisu iste, iako su im isti osnovni elementi- isparivač, kondenzator, kompresor I ekspanzioni ventil.

Pri kupovini toplotnih pumpi, potrebno je proveriti kvalitet i odakle dolaze, kako na našem tržištu još uvek postoje neispitani uređaji, sumnjivog porekla, bez sertifikata.

Na koji način greje toplotna pumpa?toplotne pumpe

 

Toplotne pumpe koriste energiju iz okoline, pa se tako u isparivaču pokreće freon. Freon zatim ulazi u kompresor, deo uređaja, koji sabije sam freon, čime mu se povećava pritisak a samim tim i temperatura. Vreli freon tada zagreva vodu, a zatim se kondenzuje i pretvara u tečnost, nakon čega joj se preko ekspanzionog ventila obara pritisak. Nakon tako završenog procesa, kreće se iznova sa novim ciklusom.

Šta je to koeficijent grejanja ili COP?

 

Koeficijent grejanja (COP), je odnos potrošene energije i dobijene toplote.Kod toplotne pumpe, štedi se energije a samim tim je potrebno izdvojiti manje novca za razliku od drugih sistema grejanja. U sistemu toplotne pumpe se za 1kWh električne energije dobije do 5kWh toplote, što znači da je COP jednak 5, pa se tako dobijenim koeficijentom plati manje energije a dobije više toplote.

Montaže i postavljanje toplotnih pumpi

 

Postavljanje toplotne pumpe ne zahteva nikakve posebne uslove, te se može postaviti na skoro svakom mestu veoma jednostavno. Stručni tim zadužen za montažu može ceo postupak završiti u jednom danu.

Gde toplotna pumpa može da radi?

 

Toplotna pumpa može se postaviti na podno i radijatorkso grejanje, uz pun kvalitet, grejaće dom kao i svaku prostoriju.

Da li izolacija kuće utiče na grejanje toplotonom pumpom?

 

U ovom delu bitno je napomenuti da kao i kod svakog grejanja, izolacija igra veliku ulogu u efikasnosti zagrejanog prostora. Što je izolacija bolja, sistem je efikasniji, ali kao i u svakodnevnom životu svaka kuća je jedinstvena, pa je najbolje utvrditi na primeru.

Da li toplotna pumpa može da greje sanitarnu vodu?

 

Jedna od boljih karakteristika toplotne pumpe jeste upravo ta, mogućnost grejanja sanitarne vode. Dobra strana svega jeste opet velika ušteda električne energije, a dobijeni proizvode je topla voda tokom celog dana.

Može li se upravljati sistemom van kuće?

 

Najbolja strana celog sistema. Odgovor je DA. Upravljanje toplotnom pumpom moguće je i kada niste kod kuće, što je odlična stvar ako se vraćate sa višednevnog putovanja i ne želite da uđete u hladnu kuću. Preko vašeg mobilnog uređaja moguće je kontrolisati rad pumpe, odnosno uključiti i isključiti njen rad i podesiti temperaturu.Sada možete samo jednim klikom da zakoračite u topli dom i uživate sa svojom porodicom u hladnim zimskim danima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *