Sobna vrata – vrste i dimenzije – kako izabrati odgovarajuća?

Vrata su element koji povezuje različite prostorije i istovremeno pružaju zatvaranje, izolaciju i zaštitu.

Njihovo zatvaranje omogućava toplinu, izolaciju, sigurnost, zaštitu od buke, promaje, požara,kao i intimu. Njihovo otvaranje obezbeđuju ventilaciju i osvetljavanje prostorija. 

Prilikom odabira sobnih vrata važno je voditi računa i o estetici. Smatra se da je potrebno uklopiti sobna vrata u celokupan stil uređenja enterijera i uskladiti ih sa ostalim elementima u prostoru. Nekad je dobro spajati nespojovo, ali vrlo pažljivo, da ne bi prilikom renoviranje i adaptacija prostora zapravo stvorile nepoželjni kič u eneterijeru. 

Pored odgovarajućeg izgleda sobna vrata treba da budu funkcionalna i stabilna. Ona treba da imaju kvalitetan okov i da dobro dihtuju. Montiranje vrata se vrši po završetku svih građevisnkih radova i posle gletovanja i krečenja. Sobna vrata su predviđena za suvu montažu.

Sve podele sobnih vrata

Dizajn vrata utiče na ukupni izgled prostora, tako da njima možemo da naglasimo moderan, klasičan, elegantan ili poslovni stil enterijera. 

Materijali od kojih se prave su drvo, medijapan ili PVC.  Prema obliku vrata mogu biti ravna, sa reljefom, sa staklenim otvorom, sa nadsvetlom, pravolinijska, lučana…

Drvo kao prirodan materijal daje toplinu, kao i klasičan izgled prostoru. Umetanjem stakla u drvena vrata dodaje se moderan izgled. Vrata sa staklom se vrlo često koriste u dnevnim boravcima, dok se manje stavljaju da pregrade spavaće ili radne sobe gde je potrebna tišina i intima. 

Sobna vrata od medijapana su čvrste konstrukcije i izbor su većine kupaca. Vrata koja su napravljena od PVC ili aluminijuma se koriste mahom u poslovnim prostorima.

Što se tiče završne obrade sobna vrata možemo da podelimo na ona koja su farbana, furnirana ili presvučena folijom. Furnirana vrata se presvlače u određenom dezenu drveta prema želji kupca kao što su hrast, javor, orah, trešnja, itd. Medijapan vrata mogu da se farbaju u različite boje, a  najčešće se koristi bela koja daje elegantnost prostoru.    

Prema načinu otvaranja mogu biti jednokrilna, dvokrilna, klizna. Dvokrilna su pogodna za velike prostore i daju mogućnost da se izrade u različitim materijalim, kao i  u kombinaciju više materijala. Klizna vrata se sve češće koriste prilikom uređenja enterijera. Ova vrata podsećaju na stare ambare po mehanizmu otvaranja i zatvaranja. Krilo vrata se pomoću točkića postavlja na šine na nadvratku i time se vrata otvaraju rolanjem u pravcu levo-desno.

Dimenzije i izbor veličine 

Što se tiče dimenzija standardna širina sobnih vrata je 80 cm. Vrata za ostave i pomoćne prostorije su 60 cm širine, za kupatila se koriste ona od 70 cm. Dvokrilna vrata mogu biti širine 120, 140 i 160 cm. Visina sobnih vrata je obično 205 cm.

Veličina vrat zavisi od veličine prostorija. Ukoliko imamo dnevni boravak velike kvadrature veći nam je broj opcija. Tu možemo da postavimo klizna vrata, kao i dvokrilna. Velikim prostorima u klasičnom stilu odgovaraju masivna drvena vrata. Za velike prostore modernog stila pristaju staklena vrata na kojima staklo može da bude mat, farbano, peskirano ili dezenirano. 

U manjim ili nešto mračnijim sobama može da se koriste vrata sa nadsvetlom koje propušta svetlost.  Manjim prostorijama pristaju jednokrilna vrata. Masivna vrata većih dimenzija bi u malom prostoru dala vizuelnu percepciju da je ta prostorija još manja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *