sperium-2505954_1280

Spermogram i kako popraviti rezultate

 

Mnogi mladi parovi imaju problema sa neplodnošću, a gotovo 50% slučajeva je uzrokovano neplodnošću muškarca.

Muška neplodnost je često uzrokovana niskom produkcijom spermatozoida, pa je zbog toga jedna od prvih stvari koje će vam doktor savetovati da obavite, upravo testiranje semene tečnosti (ejakulata) kroz dve analize koje se rade zajedno: spermogram i spermocitogram.

Spermogramom dobijamo rezultate o parametrima kao što su: broj i pokretljivost spermatozoida, vreme likvefakcije, pH, volumen i i boja ejakulata, viskoznost.

Spermocitogram otkriva o morfologiju (građu, odnosno izgled) spermatozoida, prisustvu drugih ćelija kao što su leukociti, nezrele spermatozoidi, bakterije itd.

Uz spermogram, uglavnom radi i spermokultura. Ona daje informacije o bakterijskoj infekciji ako postoji. 

 

Priprema uzorka 

Muškarac treba da obezbedi uzorak za analizu. Najčešće muškarac ejakulira u sterilnu bočicu koju dobija u laboratoriji.

Uzimanje uzorka se može obaviti i kod kuće. U tom slučaju treba da kupite sterilnu bočicu u apoteci. Važno je da uzorak dostavite u laboratoriju u roku od sat vremena (idealno je pola sata), održavajući toplotu tako da bude približna temperaturi tela.

Preporučuje se da pre uzimanja uzorka muškarac apstinira od odnosa ili masturbacije 2 do 5 dana. Na ovaj način se obezbeđuje što veći broj spermatozoida.

 

Šta utiče na kvalitet semena

  • Prekomerna konzumacija alkohola
  • Pušenje
  • Povremeno uzimanje narkotika ili steroida
  • Indeks telesne mase
  • Česta izloženost veoma visokim temperaturama (rad na visokim temperaturama ili boravak u sauni)
  • Rad u skučenom položaju (npr. vozači)
  • Akutne infekcije

 

Kako popraviti rezultate spermograma

Za najbolje rezultate spermograma dobro je ako muškarac ima seks tri do četiri puta nedeljno. Organizam proizvodi više semene tečnosti ako muškarac češće ima seksualne odnose.

Česta i prekomerena konzumacija alkohola smanjuje broj spermatozoida. Veliki neprijatelj zdrave i kvalitetne sperme su i cigarete i sve vrste droga. 

Muškarci koji imaju veći indeks telesne mase uglavnom imaju lošiji kvalitet sperme. Zbog toga je važno da povedete računa o prekobrojnim kilogramima.

Treba izbegavati i stresno okruženje i stresne situacije. Kako je veoma teško to postići, u slobodno vreme je poželjno primenjivati neke od tehnika za relaksaciju. To može biti meditacija, ali i bavljenje nekim sportom.

 

Zdrava ishrana

Kako bi ljudsko telo pravilno funkcionisalo neophodno je da ishrana bude zdrava i bogata svim neophodnim hranljivim materijama. Za proizvodnju zdravih spermatoozoida nekoliko vitamina i minerala je od ključne važnosti. To su: Vitamini E, C, B12, B9 (Folna kiselina), kao i minerali Cink i Selen.

 

Njihovi najbolji prehrambeni izvori su:

Vitamin E – integralni hleb i pšenične klice, lisnato zeleno povrće, žumance, semenke i koštunjavo voće.

Vitamin C – citrusno voće, paradajz, jagode, kupus, paprike.

Vitamin B12 – meso, naročito džigerica, mleko, jaja, sir, riba…

Folna kiselina (Vitamin B9) – lisnato zeleno povrće, npr. blitva ili spanać, zelje, zatim koštunjavo voće, kao što su orasi i badem.

Cink – Riba i morski plodovi, grašak, pasulj…

Selen – meso, riba, žitarice i mlečni proizvodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *