hipertenzija

Šta je to arterijska hipertenzija?

Svaki peti stanovnik sveta boluje od visokog krvnog pritiska, dok je u Srbiji taj  broj poražavajuć – 50% stanovništva ima hipertenziju. Ovo oboljenje je nešo učestalije kod muškaraca nego kod žena. Ipak su razlike izražene u procentima minimalne. Pacijenti se najčešće javljaju kada pritisak dostigne visoke vrednosti, tada su već nastupile određene komplikacije.

Učestali slučajevi tranzitornih ishemijskih komplikacija obično se manifestuju u vidu slabosti. Uglavnom prolaze u periodu od 2 do 3 sedmice, ali oboleli i dalje nastavlja po starom, neretko i bez obraćanja lekaru.

Blaža povećanja krvnog pritiska zahtevaju praćenje od strane lekara i nefarmakološku terapiju – promenu načina života i ishrane. Što bolest duže ostane nedijagnostifikovana to su veće šanse oštećenja srčanog mišića i krvnih sudova.

Uzroci povišenog krvnog pritiska

Mnoštvo uzroka može dovesti do hipertenzije. Bubrežna oboljenja, zatim poremećaj u radu nadbubrežne žlezde (sam naziv ukazuje na to da se nalazi iznad bubrega) može biti jedan od faktora za povećanje krvnog pritiska. Isto važi i za poremećaj proizvodnje hormona tiroidne žlezde tzv. hiper ili hipotiroidizam, trudnoću, upotrebu mnogih lekova, urođene i stečene mane/oboljenja, gojaznost, manjak sna, apnea sindrom. Za sve ove uzročnike bitno je istaći da izazivaju sekundarnu hipertenziju, koja se uspešno leči sa otkrivanjem i izlečenjem uzročnika. Procenjuje se da je sekundarna hipertenzija zastupljena kod 10% bolesnika (od ukupnog broja pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom).

visok-krvni-pritisak

Na žalost, najčešći oblik jeste primarna hipertenzija. 90% stanovništva je pogođeno ovim vidom povišenog krvnog pritiska. Kod ove vrste hipertenzije uz dijetetski način ishrane i redovno uzimanje prepisane terapije povišen krvni pritisak se dosta uspešno drži pod kontrolom.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak može se regulisati i prirodnim putem. Ukoliko želite da saznate nešto više o tome, posetite sajt Baltikjunior. com.

Krenite na vreme kako ne bi stigli do trećeg stadijuma bolesti

Pacijent sa povišenim krvnim pritiskom, može proći kroz 3 faze bolesti, ukoliko na vreme ne otkrije hipertenziju.

  1. U prvom stadijumu bolesti, pacijent još uvek nema oštećenja krvnih sudova, promena na srcu, bubrezima, niti vidljivih promena na očnom dnu. U početnoj fazi mogu se javiti neizražene tegobe i zabeležiti blago povećanje pritiska.
  2. Druga faza već pokazuje vidljive promene na srcu, bubrezima, ali i očnom dnu koje samo predstavlja ‚‚ogledalo’’ prave slike stanja ostalih organa i krvnih sudova koji su oštećeni usled nelečene hipertenzije.
  3. Treća etapa ove hronične bolesti daje izrazito vidljive tegobe kod pacijenata. Koronarna oboljenja su već nastala i manifestuju se u vidu: (stabilne ili nestabilne) angine pektoris, infarkta srca, moždanog udara i drugih komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.

Strah od belog mantila

Doktorima je dobro poznat tzv. strah od belih mantila. Te se i preporučuje da se redovna merenja i kontrole vrednosti krvnog pritiska obavljaju u kućnim uslovima ili na poslu (samo pod uslovom da u radnom okruženju nema konstantnog stresa i izražene fizičke aktivnosti). Dobro je poznato stanje u domaćem zdravstvu te pacijenti ne samo što odlažu posetu lekaru, takoe razvijaju i strah od belog mantila. To za posledicu može imati vrednosti izmerenog krvnog pritiska koje ne odgovaraju stvarnosti.

Hipertenzija i životni vek

Oboleli od povišenog krvnog pritiska žive znatno kraće ukoliko se ne leče. Rano dijagnostifikovanje i započinjanje lečenja hipertenzije je ključno za kvalitetan i dugovečan život pacijenata. Nemojte dozvoliti da neinformisanost i demotivisanost utiču na kvalitet i dužinu vašeg života Samo par promena u životnim navikama vas deli od sniženja krvnog pritiska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *