Šta je i čemu služi malč?

Verovatno ste do sada mnogo puta primetili po gradovima i privatnim dvorištima kako je zemlja oko cveća i oko drveća posuta nekim drvetom u boji, tj. komadićima drveta u boji, što daje jako lep izgled celokupnom prostoru. Ti komadići su zapravo malč koji se koristi iz više razloga, a ne isključivo kada je dekorativnost u pitanju.

Malč je počeo da se pravi i koristi kada se uvidela koristi za bilje i drveće koju daje opala kora drveta, grančice, pa je jednostavno prekopiran proces koji se redovno samostalno događa u prirodi. Naravno, unapređen je time da se malč može obojiti i samim tim koristiti za uređenja poput dekoracije. 

Za šta sve služi malč?

Dalje o dekorativnosti malča nećemo govoriti, jer ako ne svi, a onda većina zna koliko lepo utiče na izgled okoline, pa i na izgled samog drveta i biljke. Malč ipak ima više funkcija. Jedna od njih jeste zaštita zemlje od nicanja korova, pa tako biljka ima slobodan prostor za razvoj i rast, jer malč sprečava korovnske biljke da izbijaju, ili taj njihov rast svodi na minimum.

U letnjem periodu postavljanje malča pravi veliku razliku, budući da održava vlagu u zemljištu, pa biljka uvek ima potrebne vode i vlage, čak i u onim najtoplijim danima. S druge strane, tokom zime, malč sprečava izmrzavanje korena biljke, zbog čega joj pomaže da opstane u uslovima niskih temperatura, a to postiže činjenicom da je drvo najbolja izolacija kada je toplota potrebna. Na samom kraju, kada posle nekoliko godina malč propadne i razgradi se, hrani zemlju, čime zemlja postaje boljeg kvaliteta, a to neminovno utiče na bolji rast biljke.

Kako se malč pravi i boji?

U najvećem broju slučajeva malč se pravi od borove kore, njenim sitnjenjem, ali se može praviti i od kore nekog drugog drveta, te drveta uopšte. Već smo napomenuli da se time imitira samo jedan od prirodnih procesa, pa dalje ne treba više objašnjavati. Kada je boja u pitanju, on može ostati isti, netaknut posle sitnjenja, ali se boji kako bi bio izdržljiviji, kako bi se ponovno malčiranje zemljišta odložilo na duži period.

Potrebno je znati da za malč cena zavisi od njegove boje. On može biti u braon, crvenoj, žutoj, plavoj i drugim bojama, a koja je boja upotrebljena utiče na to kako se za malč cena formira. Boje su bezopasne, za prirodu, čoveka i životinje, pa se kasnije sasvim normalno razgrađuju i dopuštaju malču da nahrani zemljište. Pored malča, važno je da i zemljište bude kvalitetno, plodno, kako bi biljke napredovale, pa uvek vodite računa i o tome.

Da li je potrebna posebna zemlja za cveće ili to nije važno?

Što bolji uslovi za život, to će biti i bolji rezultati, zar ne? Ovo važi za sve, pa tako i za cveće, biljke, drveće. Zemlja za cveće je takva da poseduje u sebi hranljive materije koje pospešuju razvoj i rast određenog cveta, bilo koje biljne vrste. Osim toga, zemlja za cveće poseduje i dodatne materije koje štite cvet od nekih spoljašnjih faktora, a ujedno utiču na to da se ono što je dobro brže zadrži, pa je zato važno da se uvek bira posebno „gajena“ zemlja za cveće, a ne bilo koja, jer svi dobro znamo da i zemlja negde i nekada može  biti neplodna i pogubna po život biljke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *