ometaci gps signala

Šta je GPS signal i kako funkcionišu ometači ovog signala

Kada se susretnete sa informacijama vezanim za ometanje GPS signala, zapitaćete se koju to funkciju može imati.

Mada, pre nego što krenemo sa objašnjavanjem odrednica ometača, najbolje je da prvo opišemo rad GPS signala. GPS znači globalni sistem pozicioniranja (Global Positioning System). To je sistem koji koriste vojska, komercijalne institucije, pa čak i obični ljudi, uglavnom za svrhu olakšane navigacije.  Ovaj sistem globalnog pozicioniranja koristi određenu količinu salelita koji orbitiraju oko Zemlje kako bi poslali radio signale. Signal, potom, stigne do GPS prijemnika da odredi poziciju tela pomoću triangulacije. Triangulacija je „proces određivanja apsoluitne ili relativne pozicije neke tačke uz pomoć merenja uglova ka toj tački u odnosu na druge dve unapred poznate tačke“ (Wikipedia). GPS se može pronaći i u individualnim ručnim uređajima i mobilnim telefonima, u vidu navigacionih sistema u vozilima, i u malim GPS uređajima za praćenje.

Na koji način funkcioniošu ometači GPS signala?

Pomoću triangulacije pozicija može biti otkrivena. U navigacionom sistemu u kolima, potrebno je tri satelita da bi se odredila lokacija vozila. Koristeći triangulaciju, GPS može prikazati lokaciju preko prijemnika sa šansom za grešku od samo nekoliko centimetara. GPS signali su radio signali sa određenom frekvencijom. Postoje dve glavne frekvencije preko kojih GPS određuje poziciju. Jedna od njih je javna, civilna frekvencija, a drugu koristi samo vojska. S tim što je GPS samo slabi radio talas, ti radio talasi mogu se ometati ili distorzirati koristeći GPS ometač, ali za korišćenje ometača potrebni su prateći uređaji i poznavanje istih.

Kako je nekada bilo, a kako je sada?

Ometači GPS signala prevenstveno su napravljeni od strane državnih službi za vojne organizacije i špijunske agencije. Korišćenje ometača služi za zbunjivanje neprijatelja na određenim lokacijama, ili za ometanje raketa i bombi koje se usmeravaju pomoću GPS signala. U poslednje vreme, čak i civili su poceli da nabavljaju ove uređaje da bi povećali svoju privatnost u doba kada sve više i više uređaja imaju mogućnost za GPS praćenje. Postoje mnogobrojni sajtovi gde možete naći raznovrsnu ponudu ometača i detektora za prodaju uz strogu diskreciju. Oni vas ne pitaju za razloge, oni pomažu da do uređaja dođete nikad lakše, uz samo nekoliko poteza mišem. Međutim, većina civila nemaju dovoljno tehničkih sposobnosti da naprave svoj uređaj zato što je malo kompleksnije nego samo blokiranje radio signala običnim radio smetnjama.

Razlozi za korišćenje ometača GPS signala

Postoje nekoliko razloga zbog kojih civili koriste ometače signala i većina su vezani za privatnost, uključujući i mogucnost prikrivanja sebe ili svog vozila u slučaju da ga prate pomoću GPS prijemnika. Takve situacije mogu biti svakodnevne među većim firmama u skoro svim delatnostima, naročito kada su na vidiku suparničke firme. Praktična aplikacija ovih uređaja bi bila ako prodavac ili dostavljač žele da ručaju izvan granica svoje teritorije, ili da se vrate kući u slučaju da su zaboravili nešto, bez potrebe da objašnjavaju šta je prikazivao njihov GPS signal. Većina civilnih GPS ometača signala su dovoljno jaki da pokriju jedno vozilo, uključujući i velika vozila, i samim tim daju korisniku veo privatnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *