Šta je isplativije: originalni delovi za automobile ili delovi „na crno“

Danas se na tržištu mogu naći delovi za automobile koji nisu originalni, tj. koji nisu nastali u fabrikama proizvođača. Ali, glavna odlika ovih delova je niska cena. Mnogo niža u odnosu na originalne delove.

I kada ovo vidite sigurno deluje primamljivo. Međutim, postavlja se pitanje koliko su ti delovi pouzdani? Veliki izbor auto delova možete pogledati na linku https://www.silux.rs/.

Bezbednost VS. cena

Kao što smo pomenuli, delovi za automobile koji nisu sertifikovani mogu biti dosta povoljniji u odnosu na originalne. Pri tom, oni mogu izgledati potpuno identično, čak i da pasuju isto kao i originalni.

Čak vam i neki majstori mogu popreporučiti ove delove, jer zašto biste se trošili kad možete da prođete povoljnije. Ako ste razmišljali o kupovini ovih delova da li ste se zapitali zašto su oni povoljniji u odnosu na originalne? Da li su originalni delovi skuplji samo zbog dobre propagande ovlašćenih proizvođača, ili je u pitanju nešto više?
Da li biste pristali na rizik i ugradili filtere, dihtunge, creva i kablove koji izgledaju potpuno isto kao i originalni jer se relativno lako mogu kopirati?

Ali, da li su napravljeni od indentičnih materijala kao i originalni? Ako tvrde da jesu, da li postoji papir koji to dokazuje?

Naravno, nije isto ukoliko kupite nesertifikovane brisače ili npr. diftunge. Jer, ovakvi brisači možda neće biti dugotrajni kao originalni, niti će dovoljno dobro uklanjati vodu i sneg sa šoferšajbne, ali će vršiti svoju ulogu.

Međutim, šta ako se odlučite da kupite diftung koji je „indentičan“ originalnom? Pa ga stavite na motor, međutim ispostavi se da ipak nije tako indentičan. Odnosno, diftung može savršeno pasovati, ali ako je napravljen od drugog materijala može dovesti do štete na motoru.

A to iziskuje popravke motora, koje su, morate priznati mnogo skuplje od originalnog diftunga. Ili šta ako uzmete diskove kočnica koji nisu originalni?

Da li to znači da ste spremni da rizikujete svoj i živote ostalih učesnika u saobraćaju zbog nekoliko desetina evra?

Zato ma koliko bili skuplji, originalni delovi za automobile nisu bez razloga pouzdaniji od nesertifikovanih. Ipak proizvođači delova ne ulažu tek tako godine i milione za razvoj najkvalitetnijih delova.  

Kakvi su to remontovani delovi za automobile

Na našem tržištu su popularni, pored nesertifikovanih, i tzv. remontovani delovi za automobile. To su zapravo polovni originalni delovi koji bi trebalo da budu fabrički remontovani. Međutim, za razliku od novih, ovi delovi za automobile su dosta jeftiniji.

Ono što je problem kod ovih delova, to je da je pitanje da li su i gde remontovani. Jer, ukoliko se ramont vršio u sertifikovanoj fabrici, onda deo poseduje sertifikat o ispravnosti. Međutim, kod nas je mnogo više delova koje su reparirali neovlašćeni serviseri.

Ili se dešava da autimehaničari ugrade remontovani deo bez obaveštenja vlasnika automobila. Ovo je naravno nedozvoljeno, ali u Srbiji, na žalost često prisutno. Naime, serviseri su dužni da vas pitaju da li želite potpuno nov, ili remontovan deo. A na vama je da donesete odluku. Zato je važno da auto delove zamenjujete i kupujete isključivo kod proverenih servisera koji će garantovati za kvalitet svoje usluge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *