Šta je šlajferica i kako je najbolje koristiti je?

Majstorski alat je područje koje je veoma bogato brojnim ručnim i električnim alatom, ali i još brojnijim propratnim elementima koju samom alatu omogućavaju da bolje i kvalitetnije, ali i brže i praktičnije radi.

Nekada se majstorski alat nije mogao zamisliti bez čekića, testere, raznih vrsta klešta, ključeva, a danas se tom spisku dodaju brojne brusilice, bušilice, pa se u svemu tome nađu i šlajferice, kao deo obaveznog alata. Posebno u stolarskim poslovima.

Jedna stolarska radionica, pa i ona koju možda imate isključivo za svoje potrebe, ne bi se mogla zamisliti bez šlajferice. Ova vrsta brusilice koristi se na samom kraju. Šlajferica se upotrebljava za završnu obradu materijala, najčešće pre nanošenja zaštite i farbe, kako bi sve izgledalo onako kako je potrebno da izgleda, uglačano, ujednačeno i kvalitetno i lepo. Postoji nekoliko vrsta šlajferica, tu su rotaciona, vibraciona i tračna.

Rotacione šlajferice

Kako i samo ime kaže, rotacione šlajferice funkcionišu po principu rotacije, okretanja glave same šlajferice. Poput svih ostalih, tako se i ova šlajferica koristi za završnu obradu drveta, ali za veoma precizno i perfektno obrađivanje površine, što je stolarima svakodnevno potrebno. Rotacione šlajferice se koriste za odlično brušenje i poliranje nakon kojeg ne ostaju nikakve neravnine, tako da se neki komad drveta ili drugog materijala može premazati i postaviti u upotrebu.

Vibracione šlajferice

Vibracione šlajferice se u najvećem broju slučajeva koriste kada je u pitanju završna obrada drveta, ali u obzir dolaze i druge vrste materijala. Njima se izvodi završna obrada prilikom brušenja, glačanja i poliranja, a veoma su efikasne i na malim i na velikim površinama. Vibraciona šlajferica radi pomoću brusnog papira koji se kreće napred-nazad i vrši brušenje. Postoje u dva oblika, šlajferice za drvo trouglastog oblika su pogodne za obradu teže pristupačnih delova, manjih površina, dok su šlajferice pravougaonog oblika podsene za veće površine.

Tračne šlajferice

Dok se vibracione i rotacione šlajferice koriste u završnim delovima obrade materijala, tračnim šlajfericama se posao započinje. One se uglavnom koriste u procesu pripreme kada je potrebno pripremiti materijal za obradu i ukloniti višak, opdstraniti nepotrebne delove sa samog materijala kojim se manevriše u radu. Kao i prethodne i tračne šlajferice koriste brusni papir koji može biti različitih vrsta, što u stvari zavisi isključivo od same vrste posla i vrste materijala koji se obrađuje.

Kako se šlajferice koriste?

Veoma je važno da znate kako se pravilno rukuje šlajfericama, jer to utiče na kvalitet urađenog, a ujedno ovom delu električnog alata omogućava dugo korišćenje i dug vek trajanja. Iz ta dva razloga je najvažnije da pratite i poštujete osnovna pravila. Prvo pravilo, ujedno i najvažnije, jeste da uređaj uključite da radi i pre nego dođe do dodira sa površinom koja se obrađuje. To je majstorski takozvani rad u prazno pre prislanjanja šlajferice na materijal koji želite da brušite, polirate ili uglačate. Najbolje je tokom rada šlajfericu povlačiti paralelno, kako se ne bi videli i kako ne bi ostajali tragovi brušenja ili pokretati alat pravolinijski prema prirodnom izgledu materijala, što u stvari u najvećoj meri se odnosi na drvo i njegovu obradu, budući da će tako ostati prirodan izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *