Šta su plodni dani?

Priroda čoveka takva je da je sve odlično uređeno u samom organizmu, ali razumevanje određenih dešavanja zahteva razumevanje pojedinačnih procesa do kojih u organizmu dolazi. Tako menstrualni ciklus kod žena predstavlja proces stvaranja jajne ćelije koja kada je potpuna biva oslobođena iz jajnika u jajovod, čime je spremna za oplodnju, ukoliko dođe do seksualnih odnosa.

Ukoliko do odnosa ili oplodnje ne dođe, redovni ciklus se nastavlja i završava se krvarenjem, tj. izbacivanjem neoplođene jajne ćelije iz organizma. Kada, pak, do oplodnje dođe, oplođena jajna ćelija menja svoj pravac kretanja ka materici, gde se učvršćuje i razvija od zigota do bebe. Period kada do oplodnja jajne ćelije može doći, tj. vreme u kojem se to može dogoditi naziva se plodnim danima.ovula

Kada su plodni dani?

Menstrualni ciklus čine dva dela, dani pre i dani posle ovulacije. Ovulacija jeste deo plodnih dana. Sama ovulacija traje vremenski jedan dan, ne više, ali do oplodnje jajne ćelije moće doći i čak šest dana pre nego se onda dogodi, kao i dva dana nakon njenog završetka, zbog čega u stvari plodni dani zahvataju neki period od otprilike nedelju dana.
Iako ovulacija traje između 12 i 24 sata, bitno je znati da spermatozoidi u jajovodu mogu da opstanu čak šest celih dana, zbog čega može do začeća da dođe i u periodu pre, ali i u periodu posle ovulacije.

Iz ovog razloga se, takođe, trudnoća ne računa od trenutka začeća, već od prvog dana poslednje menstruacije, pa tako u prvoj nedelji trudnoće, kao i u drugoj, nema začeća.
Plodni dani, kod žena čiji ciklus traje urednih 28 dana, počinju četrnaest dana pre kraja ciklus, s tim što se za kraj ciklusa uzima poslednji dan pre početka krvarenja. U ovakvim slučajevima je veoma lako izračunati kada oni nastupaju, dok je u drugim slučajevima, kada ciklus nije redovan, od presudne važnosti beleženj svih bitnih datuma, kako bi plodni dani mogli da se izračunaju. Osim matematičkog praćenja, postoje i mini mikroskopski uređaji, veoma jednostavni i laki za korišćenje, koji otkrivaju da li su plodni dani u toku ili ne, ali postoje i simptomi koji ukazuju na to da su počeli.

Simptomi koji prate plodne dane

Svaki od ovih simptoma se mogu javiti zajedno, odjednom, ali i samo jedan od njih, kao što mogu i sasvim izostati. Sve zavisi od organizma, ali praćenje simptoma uz računanje ciklusa, već je dovoljan ukazatelj da ćete sigurno znati kada su plodni dani u toku.
Simptomi koji se javljaju kod najvećeg broja žena jesu bolovi i grčevi u predelu „donjeg“ stomaka, tj. javljaju se na onoj strani gde dolazi do ovulacije, na strani jajnika koji je oslobodio jajnu ćeliju. Uz to, redovno se mogu javiti i bolovi u karličnom predelu, kao prirodan proces pripreme tela za eventualnu trudnoću.
Plodni dani praćeni su osetljivošću grudi, na dodir, pomeranje, pa se kod pojedinih osoba javlja i hipersenzitivnost. Dolazi do jačanja libida, do pojačane seksualne želje usled rasta testosterona, dok rast progesterona uslovljava rast telesne temperature za pola stepena Celzijusovih više od prosečne i stalne temperature tela.
Ono šta se može dogoditi jeste i pojačano lučenje sekreta, kojeg nije bilo pre u toj meri, već se javlja kada su plodni dani u toku, te se opet smanjuje i nestaje kada oni prestaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *