ribolovacka oprema

Šta sve sadrži ribolovačka oprema?

 

Ako želite na pecanje, onda vam je neophodna adekvatna ribolovačka oprema za to. A evo koji je osnovni ribolovački pribor koji svaki početnik pecaroš treba da ima. Osnovno što ćete nabaviti u prodavnici ribolovačke opreme sastoji se od štapa za pecanje, mašinice, najlona ili strune, udica, olova.

Od tehnika pecanja i afiniteta zavisi koju će kombinaciju pribora izabrati neki ribolovac. Neće isti pribor koristiti iskusni ribolovci i početnici pecaroši. iskusni pecaroši imaju drugačije zahteve i potrebe i unaju za koju ribu im je potreban neki pribor. U prodavnicama ribolovačke opreme danas je moguće naći veliki izbor ribolovačke opreme i to različitih proizvođača. Često nastaje problem kada neko uđe prvi put u prodavnicu ribolovačke opreme, jer ne zna  koja je najbolja marka pribora. Ali to se ne dešava samo neiskusnim pecarošima, već i onima koji se dugo bave ribolovom. A imajući u vidu veliku ponudu i raspon cena je različit.

Šta treba znati pri kupovini štapova za pecanje?

Štap za pecanje predstavlja najvažniji deo ribolovačke opreme. Zahvaljujući napretku tehnologije osobine štapova za pecanje su znatno izmenjene i njihove performanse su poboljšavane. Danas se za izradu štapova za pecanje koriste najsavremeniji materijali, a pošto nijedan štap nije univerzalan, izrada štapova se svakodnevno usavršava kako bi se oni prilagodili različitim tehnikama pecanja.

najčešće se od fiberglasa prave štapovi, ali se koristi i grafit za njihovu izradu ili se ova dva materijala kombinuju. Odavno je fiberglas u upotrebi, ali i grafit i fiberglas su odlični materijali od kojih mogu da se naprave dobri štapovi. Takođe, oba materijala imaju dobre osobine i prednosti zbog koji se posebno izdvajaju na tržištu. Oko konusnog tela se obmotavaju mnogobrojni slojevi fiberglasa, fibera ili grafitnog materijala i tako nastaje štap koga čini nekoliko slojeva. Specijalni lepak se koristi kako bi se slojevi materijala učvrstili, a kada se proces zavrpi, ond se skida šablon i dobija se blank štap. 

Ako štap ima više fibera, onda je on jači. Za razliku od grafitnih štapova, štapovi od fiberaglasa su dugotrajniji i fleksibilniji, ali su grafitni lakši i jači i zato su omiljeni kod ribolovaca koji vole da pecaju velike ribe. Iskusni ribolovci vole lagane štapove koji će im koristiti i za ulov krupnijih ria. grafitni štapovi su veoma krhki i lako lomljivi i ne preporučuju se za pecanje u vreme oluje i pored dalekovoda, jer predstavljaju odlične provodnike struje.

Osim razlike u materijalima, štapovi se razlikuju i po svojoj nameni, pa se na tržištu danas mogu pronaći šaranski, varaličarski, bolonjez štapovi, meč štapovi, dubinski, mušičarski i štapovi bez sprovodnika.

Zašto su varaličarski štapovi interesantni ribolovcima?

Danas se u ponudi mogu naći varaličarski štapovi koji se sastoje iz dva dela, jer sadrže prvodnike. Njihova težina bacanja je između 10g i 200g, a obično su dugački između 1,40 metara i 3 metra. Štapovi koji imaju manju težinu bacanja služe za varaličarenje sitnijih grabljivica, dok se za krupnije grabljivice koriste najteži štapovi. No, svaki ribolovac bira štap koji mu najviše odgovara, a kao najinteresantniji na tržištu izdvojili su se upravo varaličarski štapovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *