ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O EKSPRES LONCU?

Ranije je skoro svako domaćinstvo u kolekciji svog posuđa pored svega ostalog imalo i ekspres lonac. Danas se on ponovo vraća u svakodnevnu upotrebu jer šredi vreme i novac uložen u spremanje hrane i obroka koji su danas i te kako dragoceni. Njegova osnovna prednost je brza i laka priprema zdravih obroka.

Za pravilnu upotrebu potrebno je određeno znanje. Iako je ovaj način kuvanja relativno jednostavan, važno je poznavanje osnovnih principa rada i pridržavati se uputstva proizvođača.

KRATKA ISTORIJA NASTANKA 

Smatra se da je pricip rada ekspres lonca otkrio i prvi u praksi primenio francuski naučnik Deni Papen davne 1679. godine te je s toga drugi naziv koji je ovo posuđe dobilo Papenov lonac. Izvorno, ključni element bio je poklopac koji je sadržao manometar i termometar na kojima su se pristak i temepratura u loncu mogli direktno očitavati. 

Sa druge strane, savremena verzija koja se danas koristi u mnogim kuhinjama za spremanje ukusnih i zdravih obroka vezuje se za nemačkog naučnika Alfreda Višlera, koja je svoju popularnost i slavu stekla nakon Drugog svetskog rata i dan danas je u upotrebi u tom obliku. 

Cena ekspres lonca menjala se tokom godina u skladu sa napretkom u njegovoj izradi, ali se dovodi u vezu i sa proizvođačem kao i materijala od kojih je napravljen.

PRINCIP RADA

Ako ste ikada razmišljali o tome kako radi ova vrsta posude sigurno ste naišli na neku nedoumicu. Ovaj princip rada povezuje se sa fizikom. Treba reći da su ključni elementi posuda, poklopac i ventil. Jednostavno rečeno da bi se skratilo vreme kuvanja potrebno je da se temepratura ključanja vode podigne. Da bi se to postiglo potrebno je da se poveća pritisak iznad slobodne površine vode i to se čini tako što se na posudu stavlja poklopac velike mase čime će posuda biti hermetički zatvorena. Ključnu ulogu igra ventil koji ispušta vodenu paru samo kada pritisak u posudi dostigne određnu vrednost. Time se održava pritisak u posudi na nivou koji održava temepraturu na željenom nivou. 

Kada počne takozvano ,,šištanje“ potrebno je smanjiti snagu ringle jer je postignuta temperatura ključanja. Tada bi trebalo vengil da tek s vremena na vreme pusti malo pare. 

U savremenim modelima koja koriste brojna domaćinstva temepratura ključanja varira od proizvođača do proizvođača i može biti i do 120 stepeni Celzijusa, a što može uticati i na cenu ekspres lonca.

SAVETI ZA ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE

Kao i kod ostalog posuđa, tako i u ovom slučaju održavanje nije komplikovano. Biće potrebno malo tople vode i deterdženta kojim inače perete posuđe. Pranje žicom i abrazivnim sredstvima za pranje nije preporučljivo. Uz naučenu tablicu kuvanja jela će biti perfektno spremljena, a neće vam biti potrebna ni dodatna sredstva za čišćenje jer nema zagorevanja, lepljenja namirnica i tome slično.

Poklopac treba prati odvojeno, kao i ventile i zaptivnu gumu. 

Ne preporučuje se pranje u mašinama za pranje sudova. A povremeno se za pranje može upotrebiti rastvor sirćeta i vode.

CENA EKSPRES LONCA

Na cenu ekspres lonca mogu uticati razni kriterijumi koji se pre svega odnose na to ko ga proizvodi, mesto kupovine, kvalitet materijala od kojeg je napravljen, zapremina i veličina i generalne opšte karakteristike i svekupni kvalitet. 

Stručnjaci kažu da se svakodnevnom upotrebom ove posude može smanjiti mesečna cena koju plaćamo za račun za struju. Manje vremena provedenog u kuhinji i pripremi hrane automatski znači i da ćete manje struje potrošiti, te je računica jasna. 

U zavisnosti od svega navedenog, ali najviše od karakteristika i funkcija koje nudi, cena ekspres lonca kreće se u rasponu od 3000 dinara sve do 30000 dinara. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *