Starački domovi kao mesto sigurnog boravka starijih lica danas

Nije jednostavno zakoračiti u svet starosti, posebno kada osoba postane svesna određenih zdravstvenih tegoba, problema sa kretanjem, obimnim terapijama i potrebama sve češćeg odlaska kod lekara. Situacije koje dodatno otežavaju starost i teško stanje, odnose se na nepostojanje članova bliže porodice koji bi brinuli o starijoj osobi, ili nedostatak njihovog vremena za svakodnevnu brigu i pažnju. Bez obzira na okolnosti, starački domovi danas su sigurna adresa na kojoj je zagarantovan bezbedan boravak, kao i ispunjavanje potreba starijih lica uz ljubazno osobljne i sve potrebne terapije, ishranu, navike i rutine. 

Kako je za današnje vreme karakterističan brz i dinamičan životni tempo, starački domovi nameću se kao neophodnost za zbrinjavanje starijih osoba na siguran način, čak i onda kada su članovi porodice vitalni, ali nemaju mogućnosti za pružanje adekvatne podrške i nege. Svest o tome da starački domovi pružaju veliki broj benefita sve je razvijenija, što potvrđuje i veliki broj zadovoljnih korisnika, posebno sa aspekta da imaju sve što im je potrebno, a posebno se vrednuje društvo i prisustvo drugih osoba. Dodatno, najveći broj korisnika domova zadovoljno je zbog toga što se osećaju sigurno, uvek su pod nadzorom medicinskih sestara, lekara, drugog osoblja i imaju adekvatnu negu.

Nega na osnovu konsultovanja sa lekarima i stručnim licima

Starački domovi su izuzetan prostor za boravak starijih osoba kojima je neophodna pomoć, nega, podrška i društvo. Odmah po prijemu dokumentacije i lica, vrše se konsultacije sa lekarima, utvrđuje se opšte zdravstveno stanje osoba, ali i naravno pregledi specijalista. Mnogo vrhunskih stručnjaka dolazi u staračke domove u cilju provera zdravlja i ispitivanja stanja korisnika, kako bi se utvrdila adekvatna terapija, ishrana, potreba za fizičkom aktivnošću, vežbama i fizikalnim terapijama, kao i brojnim drugim elementima koji će u svakodnevnici olakšati kretanje i boravak ljudi. 

Veliki je broj onih koji se sjajno oporave, pa su starački domovi danas mnogo više od mesta u kojima su smešteni u poznom životnom dobu. Periodične kontrole, uzimanje uzoraka za rezultate, provere i ispitivanja važan su element zdravlja, zbog čega bi lica izvan domova morala da odlaze kod lekara, zakazuju i čekaju termine, što je uz otežano kretanje i prevoz, čest problem starijih ljudi.

Prostor i vreme za šetnju i fizičku aktivnost starijih lica

Često je starijim osobama problem otežano kretanje, a posebno kada žive u stambenim zgradama ili na nekom od spratova kuće. Starački domovi mesto su koje im obezbeđuju siguran boravak uz povremenu fizičku aktivnost, naravno na osnovu procene lekara, u skladu sa mogućnostima. Ukoliko je procenjeno da je šetnja neophodna iz zdravstvenih razloga, dok je boravak napolju naravno uvek prednost za sve generacije, organizuju se pojedinačne i grupne ture, izleti i kontakt sa prirodom uvek kada je to u interesu korisnika. 

Uz to, fizičku aktivnost pospešuju i vežbe sa fizijatrima ili fizikalne terapije, što sveukupno pruža poboljšanje stanja kostiju, mišića i telesne muskulature starijih osoba, koja je često krhka i lomljiva. Sve to, nije jednostavno obezbediti kod svoje kuće, koliko je olakšavajuće kada se omogući u jednom prostoru doma. Takođe, važno je istaći da sve navedene aktivnosti organizuje i licima pomaže ljubazno osobljne i medicinske sestre centara za brigu o starima. 

Procena adekvatne ishrane uz društvo i podršku

Socijalizacija starijih osoba izuzetno je važna kao i za malu decu, jer obezbeđuje komunikaciju, kontakte, upoznavanje i razmenu iskustava. Vreme brže prolazi u društvu, a starački domovi daju priliku da se zajedničkim snagama pobede brojne zdravstvene tegobe. Upravo zbog toga, organizuju se grupne šetnje, vežbanja, savetovanja u domenu ishrane i zdravih navika, u cilju olakšavanja svakodnevnice i unapređivanja stanja starijih osoba. 

U zavisnosti od zdravstvenih tegoba, lekari procenjuju adekvatnu ishranu za korisnike domova, koja se priprema i poslužuje, tako da nemaju potrebe za bavljenjem ovakvim poslovima, kao što bi to bio slučaj kod kuće. Takođe, ne razmišljaju o hladnoći i toploti, odnosno ogrevu, da li su računi plaćeni, niti drugim pitanjima, s obzirom da starački domovi sve to obezbeđuju uz optimalnu mesečnu novčanu nadoknadu. Bitno je pomenuti da u svakom trenutku boravka starija lica imaju potrebnu pomoć, podršku, nekoga za savetovanje, kao i da sasluša sve ono što muči korisnike, stvara im dileme, uz rešenja nedoumica i pitanja. 

Starački domovi danas su mnogo više od mesta na kojem borave starija lica, jer obezbeđuju adekvatnu ishranu, terapiju i svakodnevnicu prilagođenu ličnim potrebama, željama i navikama, na osnovu savetovanja sa lekarima. Osobama se pruža kontinuirana psihološka podrška i savetovanje, prilika za druženje sa drugim korisnicima domova, kontrole kod lekara, osposobljavanje za što jednostavnije kretanje, šetnja i izleti, kao i mnogo drugih sadržaja. Zbog toga, veliki broj ljudi potvrđuje prednosti domova u današnjem vremenu, u odnosu na samostalan boravak kod kuće uz veliki broj briga i razmišljanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *