Stone lampe – vrste kvalitetne rasvete koja je nezaobilazna u svakom prostoru

Regulisanje nivoa osvetljenja podrazumeva praćenje intenziteta prirodnog snopa svetlosti koji dolazi iz spoljašnjosti putem stolarije i upotrebu praktične i dekorativne rasvete u enterijeru. Kako neke osobe uživaju u zatamnjenom prostoru, druge vole prirodne i dodatno veštačke izvore svetlosti, stone lampe koje su lako prenosive i jednostavne za podešavanja su važan deo ambijenta.

U pogledu kategorizacije i razvrstavanja, danas postoje brojne varijante stonih lampi koje su popularne i zastupljene prilikom stilizovanja i dekora doma, kancelarije, čak i otvorenog prostora. Zahvaljujući bogatoj ponudi koja je prisutna i na našem tržištu, u modernom vremenu se mogu kupiti specijalne noćne i stone lampe za radnu sobu, zatim konzolne, dekorativne i ambijentalne, kao i brojne druge.

Ambijentalne i radne lampe – za pun kapacitet svetlosti bez konkurencije

Kada se biraju stone lampe koje će biti gotovo osnovni, tačnije primarni ili bar preovlađujući izvor svetlosti, radi se o varijantama ambijentalnih kategorija. Naime, ambijentalne lampe mogu da budu namenjene postavljanju na podove ili komade nameštaja, a njihov osnovni zadatak jeste da snažno reflektuju snopove svetlosti od poda ka plafonu, stvarajući enterijer u kojem čak nekada neće biti potreban druga vrsta rasvete. 

Uglavnom se radi o stonim lampama koje imaju veće dimenzije, čak i elemente koji imaju ulogu da dodatno „rašire“ svetlost u celokupnoj kvadraturi. Sa druge strane, lampe koje su namenjene obavljanju delatnosti, kao što je rad na računaru, čitanje, pisanje i brojne druge poslovne aktivnosti, nazivaju se radne. Njih karakteriše mogućnost podešavanja visine i tačne pozicije izvora svetlosti, odnosno maksimalna fleksibilnost i često minijaturni dizajn i dimenzije. U oba slučaja, izvor svetlosti – klasična ili LED sijalica, treba da ima veliku snagu i moć da stvori potpuno osvetljenu površinu.

Druge vrste lampi koje se često kupuju za enterijere

Pored navedenih ambijentalnih i radnih stonih lampi, one se mogu razvrstati i u niz drugih kategorija, kao što su noćne, konzolne i dekorativne. Prvenstveno, noćne lampe koriste se za postavljanje na ormariće i niske stočiće, radi relaksacije pred spavanje uz omiljeni televizijski format, knjigu ili internet sadržaj na telefonu. Konzolne lampe namenjene su postavljanju na komade nameštaja – police, vitrine i stolove, kako bi obezbedile sekundarni tip osvetljenja u delovima enterijera do kojeg u manjoj meri dopire ambijentalna rasveta. 

Dekorativne stone lampe imaju zadatak da stilizuju prostor, dok sama snaga osvetljenja nije značajna, niti ključna karakteristika odabira. U ovom slučaju dekora biraju se specijalni oblici i ukrasi sa LED diodama koji se uz stalak postavljaju na komade nameštaja, zatim unikatni dizajnovi u obliku raskošnog drveća, ali i brojne druge varijante koje na prvi pogled čak i ne izgledaju kao ukrasna lampa. U zavisnosti od kvadrature prostora, potreba za osvetljenjem i nivoa svetlosti koja dolazi kroz prozore i balkonska vrata iz spoljašnjosti, biraju se odgovarajući tipovi, brendovi i modeli lampi. 

Stone lampe se razlikuju prema velikom broju karakteristika, što daje prostora da svaki kupac pronađe model koji će se savršeno uklopiti u željeni deo enterijera. U pogledu uloge koju rasveta sa stalkom ima, ovakve lampe mogu biti primarni ili osnovni, kao i sekundarni izvor svetlosti, ali i minijaturan, ali upečatljiv dekor prostora, na osnovu čega se uglavnom i donosi odluka o kupovini adekvatnog modela. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *