Struktura zemljišta i adekvatno uzgajanje azaleja

 

Cveće je bitan element dekora. Pomaže da se poboljša mikroklima prostora i da unutrašnjost bude živahnija. Uz pravilnu negu bićete oduševljeni cvetanjem i atraktivnim izgledom. Glavna stvar je znati koji cvet ćete uklopiti uz vaš stilski nameštaj i boje u domu. Veoma su popularni fikusi, orhideje, gardenija, dracene, palme, zatim, tropske biljke, kao i cveće neobičnog izgleda sa debelim stabljikama kao što je bonsai. Posebnu pažnju u prostoru izaziva biljka azaleja. Ovaj cvetni predmet divljenja možete posaditi i u saksiji i na otvorenom, ali je potrebna adekvatna nega tla i mnogo truda.

Sadnja azaleje i pogodnosti tla

Azaleja je zahtevna biljka koja ne podnosi direktnu, jaku sunčevu svetlost. Važan faktor u sadnji jeste pravilno odabrano tlo. Zemljana mešavina treba biti lagana, rastresita, vodopropusna i kisela. Sadnja se vrši najčešće u proleće, u rupu dubine 50 cm ili u posudu koja je plitka i široka. Vrši se drenaža tla od grubog peska i izlomljene cigle, a može se koristiti i glina. 

Za podlogu koristite konjski treset, četinarsko tlo nastalo prilikom pada iglica bora, jele i smreke u razmeri 1:1, ili lisnatu zemlju, travnjak, treset, rečni pesak i četinarsko zemljište u razmeri 2:1:1:1:2. Dobra opcija može biti kupovina specijalno pripremljene zemlje za cveće za sadnju azaleje u distributivnim radnjama. Takva zemlja za cveće sadži dovoljnu količinu hranljivih materija, visoki treset, pesak i perlit, biohumus koji je prirodno, organsko đubrivo dobijeno mešavinom konjskog i goveđeg đubriva. 

Prihrana azaleje

Zemlja za cveće azaleje se mora redovno hraniti. Od prolećnih meseci pa sve do novembra na svakih dvadesetak dana, koristite mineralna đubriva – amonijum sulfat, nitrat, kalijum sufit, mešavinu fosfor-kalijuma, zatim superfosfat kako biste dobili grandiozne cvetne pupoljke. Ne koristite đubriva koja sadrže kreč i hlor. Za normalan rast, dezimfekciju i oksidaciju tla može se koristiti dolomit, kokosova vlakna, drveni ugljen, mahovina i borova kora. 

Pored adekvatno odabrane zemlje za cveće i prihrane, ovoj grandioznoj biljci veličanstvenih cvetova potrebna je i druga nega. 

Saveti za uzgajanje azaleje

Biljci je bitno obezbediti adekvatnu svetlost, temperaturu koja ne bi trebala da prelazi dvadeset stepeni. Mlade biljke treba presađivati jednom godišnje, a odrasle jednom u 4 godine. Da bi se podstakao proces cvetanja biljku je potrebno obrezivati i uklanjati mlade izdanke izrasle u blizini cvetnih pupoljaka. Za zalivanje možete upotrebiti tečnost dobijenu od rastvora jedne kuhinjske kašike limunske kiseline u 2 l vode. Tokom cvetanja trebate je zalivati jednom u 2 dana, a u vrelim letnjim mesecima i do 2 puta dnevno. 

Bitno je voditi računa i o korenu koji je osetljiv i krhk. Takođe, tlo u kojem sadite ovu biljku mora biti pogodno inače ona neće preživeti. Česte su greške da zemlja za cveće ne bude dovoljno kisela a to znači da azaleja nece dobiti svoje hranljive materije, ili da treset bude u preteranoj količini, pogotovo nizinski treset iz rečnih dolina koji je po strukturi teži što može doprineti do truljenja korena. Probleme, naravno, možete uspešno rešiti presađivanjem u pogodnije pripremljenu zemlju za cveće. 

Zahvaljujući velikom broju sorti, azaleja može biti uklopljena gotovo u svaki enterijer. Ovaj šarmantan grm sa bujnim pupoljcima koji dugo cvetaju, pa čak i u zimskom periodu, pružiće vašem domu atmosferu tradicionalne radosti i zabave. Pravilno je negujte i uživajte u lepoti ove biljke. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *