Sve o simptomima i lečenju petnog trna

Ukoliko vam se dešava da vas jako zaboli peta prilikom oslanjanja na nju ili kada hodate, to znači da postoji određeni zdravstveni problem koji nikako ne treba zanemariti, jer se može desiti da prouzrokuje još veće probleme, i to sa celom muskulaturom ili kičmenim stubom.

Uglavnom oni kojima se ova situacija dešava ne mogu ni da ignorišu taj bol, koji je intenzivan, i to naročito nakon dužeg perioda mirovanja. Često se posumnja da je to promena u organizmu koja se zove petni trn, koja je naziv dobila upravo po tome kakav osećaj izaziva kod pacijenta – kao da ga u petu ubada trn. 

Šta je petni trn i kako nastaje

Petni trn predstavlja ne tako redak zdravstveni problem, a javlja se uglavnom tako što se stopalo duži vremenski period opterećuje, bilo nekim fizičkim naporom bilo težinom. Kako petni trn izgleda, najbolje se može videti na rendgenskom snimku koji je poželjno uraditi da bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok bola u peti. Petni trn nastaje tako što se na petnu kost sa donje strane počne formirati koštano ispupčenje, do kog dolazi usled toga što se kalcijum sa pete pomera i skladišti na mestu ispod kosti. 

Za petni trn lečenje podrazumeva nekoliko opcija

Osoba koja ima petni trn sa lečenjem kreće u zavisnsti od faze u kojoj se oboljenje nalazi. Naime, kao i kod mnogih bolesti, postoji akutna faza, u kojoj je najvažnije olakšati pacijentu i što efikasnije ublažiti bol, jer je on gotovo konstantan i jakog intenziteta. Zatim, faza koju lekari nazivaju subakutnom, gde se bol pojavljuje povremeno, i najzad, hronična, do koje dolazi ukoliko se problem ne rešava na vreme. U svim tim fazama mogu se koristiti različiti načini da se reši problem. Jedan od njih je svakako i alternativni pristup i prirodna medicina, u kojoj se kao najvažniji navodi odmor, zatim masaža stopala i neke obloge koje se prave od prirodnih sastojaka.  Postoji, naravno, i fizikalna terapija, koja se ističe kao najuspešnija, i to ona u kojoj se koriste radijalni talasi.  

Da li je dovoljno samo vežbanje da bi se izlečio petni trn

Da bi se uspešno izašlo na kraj sa ovim nimalo prijatnim bolovima u peti koji mogu da utiču na celokupno zdravlje, potrebno je da se sve metode lečenja primenjuju istovremeno. Vežbanje je nešto što inače pogoduje celokupnom organizmu, u ovom slučaju najbitnije je istezanje, koje ne zahteva mnogo napora, kao ni mnogo vremena. Fizička aktivnost je važna za ceo kičmeni stub, a prekomerna težina na kosti utiče veoma loše, time što ih opterećuje pa usled tog opterećenja nastaju mnogi zdravstveni problemi.

Šta kada prirodne metode i vežbe ne daju rezutate

Jako je važno uraditi detaljan pregled kod doktora koji će predložiti odgovarajuću terapiju i menjati je u skladu sa tim koliki je učinak imala.  Takozvana šok vejv terapija, odnosno terapija udarnim talasima jeste nešto što se najčešće preporučuje, ali se mora napomenuti da je ostavljena mogućnost da ne bude baš kod svih stopostotno uspešna. Takođe, postoje i određena pomagala, kao što su ulošci za petni trn, koji nisu dovoljni ali mogu pomoći u lečenju petnog trna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *