Sve što treba da znate o ergometriji (test opterećenja srca)


Kada je važno posetiti kardiologa? Ovo je prvo pitanje na koje je od presudne važnosti dati odgovor, kako bi se došlo do toga da li je potrebno raditi test opterećenja ili nije.

Brojni simptomi ukazuju na potrebu posete kardiologa. To su visok krvni pritisak, simptomi poput probadanja u grudima, kratkih bolova u predelu grudne kosti, zamaranja, otežanog disanja pri najmanjem naporu. Svaki od tih simptoma, te brojni drugi koji se pridružuju indikacija su za pregled, a daljim pregledima se utvrđuje uzrok svemu tome, kao i zdravstveno stanje kompletnog kardio-vaskularnog sistema. U određenim momentima lekar zahteva da se odradi i test opterećenja. Cena ovog veoma važnog testa nije visoka, pa u momentima kada ne postoji termin koji bi vam u državnim ustanovama obezbedio brzo reagovanje, možete se zaputiti i ka nekim privatnim ambulantama ili klinikama.

Šta je test opterećenja?

Test opterećenja srca predstavlja neinvaznzivan, jednostavan kardiološki metod uz pomoć kojeg se otkriva stanje srčanog mišića i njegovih funkcija. Kod određenih stanja srce u mirovanju ne pokazuje bilo kakve smetnje, niti poteškoće pri radu, zbog čega je potrebno telu zadatai napor. Taj fizički napor utiče na rad srčanog mišića. Zdravo srce može da podnese veću količinu fizičkog stresa, dok se kod određenih oboljenja javljaju zamor, vrtoglavice, usporen ili ubrzan rad srca, preskakanje, a u stvari sve to pomaže lekarima da postave tačnu dijagnozu. 

Priprema za test opterećenja srca

Posebna priprema ne postoji. Određene stvari će vam, pre nego se test uradi, lekar reći i obavestiti vas šta je potrebno da uradite. U najvećem broju slučajeva to se odnosi na terapiju. Veoma je važno da na dan kada je test opterećenja zakazan uzmete svoju terapiju u redovnom terminu. Ukoliko imate određenih rerspiratornih smetnji zbog kojih koristite pumpice, onda obavezno na test ponesite i pumpicu sa sobom. Jedina promena se dešava kod osoba sa dijabetesom na insulinskoj terapiji, koji dozu pre rađenja testa opterećenja srca smanjuju za 2-3 ij. 

U toku tog dana, pre samog testiranja, bitno je da ne konzumirate kofein, alkohol, nikotin, gazirana pića, te da vam obroci budu veoma lagana. Ujedno se obucite sportski, komotno, kako vas ništa ne bi sputavalo. 

Kako test opterećenja izgleda?

U zavisnosti od opremljenosti, test opterećenja srca se sprovodi hodom na traci ili vožnjom bicikle. Tokom rada ovih uređaja napor se povećava, a rad srca se prati uz EKG, proverava se krvni pritisak, a usputno i svi fizički simptomi – zamaranje, bol u grudima, znojenje, sama snaga. Test traje oko 30 minuta, ali i vreme zavisi od stanja pacijenta tokom testiranja. Pored samog izgleda testiranja, mnoge zanima i koja je cena za test opterećenja srca.

Test opterećenja – cena

Kao i uvek, ovakve informacije je teško smestiti u jedan odgovor, budući da se cene razlikuju od ambulante do ambulante, od klinike do klinike. Za test opterećenja cena je, u privatnim ustanovama, uglavnom između 5000 i 7000 dinara. Zavisno od toga gde se radi postoje određene razlike i u odnosu na ove iznose, ali je to prosek koji se može izvući. Rezultati se dobijaju odmah nakon završenog testa, što omogućava veoma brzo reagovanje i dalje ispitivanje ili postavljanje terapije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *