Tri saveta za čišćenja kafe aparata

Mnoga domaćinstva danas kao sastavni kuhinjski element u svom posedu imaju razne modele kafe aparata. Oni mogu biti polu-automatizovani, oni za koje se koriste kapsule i automatizovani.

Priprema kafe u kućnim uslovima nikada nije bila lakša ni zanimljivija nego danas kada je na tržištu dostupno mnoštvo modela kafe aparata za kućnu upotrebu.

Momenat ispijanje savršene espresso kafe napravljene u sopstvenom domu je svakako pravi užitak. Međutim, osim što treba znati spremiti omiljeni napitak treba biti upoznat i sa pravilnom upotrebnom kafe aparata i njegovim održavanjem.

Ovo je važno kako zbog blagovremenog uklanjanja nagomilanih bakterija, tako i zbog pravovremenog uklanjanja naslaga kamenca koji može biti uzročnik velikog broja kvarova.

Pratite preporuke sadržane u uputstvu

Pravilo broj jedan kod upotrebe i održavanja bilo kojeg električnog uređaja je da se prati originalno uputstvo proizvođača. Oni daju najkonkretnije i najadekvatnije savete shodno porizvodu koji su napravili.

U većini uputstava koja su sadržana u kafe aparatima postoji detaljno objašnjeno kako se vrši čišćenje kao i u kojem vremenskom intervalu.

Osim klasičnih metoda čišćenja, savremeni modeli imaju brojne specifičnosti zbog kojih je potrebno posebnu pažnju posvetiti svakom detalju. Oni imaju mesta sa ugrađenim filterima za koja možda niste ni znali da postoje, a koje je svakako potrebno periodično očistiti, u nekim slučajevima i potpuno zameniti.

Najsigurnija metoda – upotreba prilagođenih sredstava

Klasičan kafe aparat možete očistiti sredstvima koja su za to specijalno i napravljena i namenjena. U pitanju su tablete koje se rastvaraju u posudi sa vodom i koje čiste kamenac, a mogu biti i u tečnom stanju. Zvuči kao jednostavan proces, ali i u njihovom pakovanju možete naći detaljno uputstvo za upotrebu i lako su dostupan proizvod na našem tržištu. Preporuka je da se tablete koriste jednom mesečno jer je to ustaljena praksa čišćenja kamenca.

Posudu za vodu, rešetku za ceđenje i posudu za talog od kafe treba prati jednom dnevno. Ostale delove kao što su mlaznica za kuvanje, otvor za mlevenu kafu, cevčice za mleko i paru, posudu za kafu u zrnu, rezervoar za kapsule i kompletno kućište dovoljno je očistiti jednom sedmično.

Na ovoj listi treba da se nađu i silikonske četkice za čišćenje, adekvatna posuda za vodu u koju će se potopiti delovi koji se peru, sunđer ili mikrofiber krpa.

Tradicionalniji i prirodniji načini za čišćenje

Za one koji su ljubitelji prirodnih sredstava u čišćenju i održavanju kuće generalno gledano ovo je opcija i kada je u pitanju kafe aparat. Poenta je da se izbegne korišćenje hemikalija, a ne da se prođe što jeftinije.

U konkretnom slučaju u posudu koja je namenjena za vodu treba sipati vodu i sirće u razmeri jedan prema jedan i uključiti aparat kao da ćete u njemu pripremiti omiljeni napitak. Sirće je odlično za izbacivanje svih nečistoća, pogotovo kamence. Vremenski period od pola sata dovoljan je sirćetu za maksimalno delovanje i nagrizanje kamenca unutar samog uređaja.

Nakon ovog procesa potrebno je da pustite kafe aparat da odradi do kraja proces rada i onda ispraznite svu tečnost. Nakon toga sve treba detaljno oprati vodom tako što ćete aparat napuniti toplom vodom i opet uključiti kako bi se svi ostaci od sirćete isprali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *