Uz bajke deca uče da se prepreke mogu savladati

 

 

Bajke ne govore deci da zmajevi postoje. Deca već znaju da zmajevi postoje. Bajke govore deci da se zmajevi mogu ubiti.

Krenimo najpre od definicije bajki: Bajka je kratka priča smeštena u tipično magično carstvo, sa ljudskim likovima, kao i sa čudesnim bićima, poput veštica i čarobnjaka. Junaci ovih priča se često suočavaju sa neverovatnim scenarijima i bore se protiv zlikovaca. Dok su većina bajki pisane priče, neke su se prenosile usmeno s generacije na generaciju.

Među brojnim roditeljima postoji zabluda da deci ne bi trebalo da se čitaju bajke. Jedan od stavova koji su prethodili nastajanju ovakve zablude jeste da dečiko mali umovi ne mogu da se bore sa zlim vešticama i strašnim čudovištima i da će na taj način stvoriti detetu noćne more i brojne strahove na dnevnom nivou. 

Međutim, svet je već ispunjen velikim i strašnim stvarima za jedno dete. 

Kada se to uzme u obzir, bajke za malu decu ne samo da pomažu deci da te strahove izvuku na površinu i da ih prevaziđu već to čine na jedan siguran način u potpuno bezbednom okruženju – u krilu svoga roditelja koji ga neizmerno voli. 

Evo i zašto:

 

Uz bajke deca uče da akcije rađaju posledice

Da li ste čuli da se Grimove originalne priče u velikoj meri razlikuje od varijante koja je svima poznata? Naročito kada je priča o Pepeljugi u pitanju. Mnogi ljudi poznaju njene zle polusestre kao ružne i ljubomorne na Pepeljuginu lepotu.. Pepeljuga je sa druge strane opisana kao vrlo dobra i pobožna, a njena majka je na samrti podseća da ostane verna ovim kvalitetima čak i u najtežim okolnostima. 

Likovi su definisani svojim postupcima, a njihovi postupci određuju njihovu sudbinu.

Ono što se dešava na kraju je ekstremno, ali usko vezana sa akcijama koje su prethodile svemu. Ko je čistog srca postaće princeza. Podlim i zlim likovima golubovi će iskljucati oči. Ovo jeste pomalo ekstremno, ali to je sistem po kome bajke funkcionišu. 

Krajnja poruka nije da će dobre devojčice čista srca osvojiti princa i živeti u zamku, već da su postupci i izbori itekako važni i da će način na koji postupamo dovesti do krajnjeg ishoda – posledica koje su u skladu sa time. Težnja da se bude dobar i da se postupa korektno je važna. Sa druge strane, podli postupci će uticati na život na svoj način takođe. 

 

Dobro pobeđuje zlo

A kada smo već kod velikog i strašnog sveta, ono što je dobro u vezi bajki i zbog čega ih nazivamo dobrim i bezbednim okruženjem jeste da, bez obzira na činjenicu da se priče odvijaju u magičnom svetu punom čudesnih bića (pored onih običnih), taj svet funkcioniše po nekim pravilima uključujući i prethodno navedeno – akcije rađaju posledice. A ono što je za decu najvažnije, jeste činjenica da dobro ima moć da pobedi zlo. 

 

Bajke čine čitanje zabavnim

Uživanje u čitanju bajki i u knjigama generalno jedan je pd prvih koraka koje bi svaki roditelj trebalo da podari svom detetu u cilju razvoja doživotne ljubavi prema čitanju. 

Kada deca čitaju priče u kojima zaista uživaju, veća je šansa da će trajno zavoleti čitanje i da će želeti da čitaju i u budućnosti. Čitanje bajki u ranom detinjstvu može direktno da doprinese prelasku na ozbiljnije priče i romane tokom odrastanja deteta, kao i u odraslom dobu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *