Vađenje umnjaka – procedura koja će dati olakšanje

Nema ništa lepše od zdravog, blistavog i čistog osmeha. Put do toga jesu beli i uvek zdravi zubi. Ipak, veliki broj ljudi ima problema sa vilicom, desnima, zubima i sve češće među njima umnjacima, poznatijim kao „osmice“. Iz tog razloga, vađenje umnjaka je jedna od intervencija, odnosno zahvata koji se može realizovati pre, prilikom ili nakon njihovog pojavljivanja u donjoj ili gornjoj vilici.

Sigurno je da vađenje umnjaka podrazumeva proceduru koja će u određenim trenucima biti nelagodna, ali pružiće mnogostruko olakšanje, bez bola i bilo kakvih problema. U zavisnosti od složenosti prilikom njihovog nicanja, kao i trenutnog položaja u vilici, operacija može biti manje ili više zahtevna, a često se poistovećuje i sa klasičnim vađenjem zuba.

Priprema za proceduru vađenja krajnjih zuba

Da bi se vađenje umnjaka realizovalo u što jednostavnijoj i kraćoj proceduri, podrazumevaju se određeni prethodni koraci, odnosno priprema. Pre svega je neophodno pogledati stanje zuba, kao i napraviti snimak koji će jasno pokazati u kakvom je položaju i stepenu izrastanja umnjak koji nameće određene tegobe. To može da bude nedovoljan prostor za rast umnjaka, zatim iskošen položaj i nepravilan rast i razvoj korena. 

Kako sve to može istovremeno biti praćeno intenzivnim bolom, otocima i upalnim procesima, poseta stomatologu i oralnom hirurgu je i više nego neophodna. Priprema pored snimka i uvida u stanje zuba i vilice podrazumeva razgovor i objašnjavanje postupka vađenja, kao i pružanje svih neophodnih konsultacija i saveta.

Realizacija postupka vađenja umnjaka

Procedura koja podrazumeva vađenje umnjaka može da bude kao i svaka druga intervencija odstranjivanja zuba, ili poput operacionog zahvata. To zavisi od konkretnog slučaja, kao i da li je zub već porastao, u kojem je položaju i koje su prateće tegobe i problemi koji su se javili. Ukoliko postoji otok ili upala, pre postupka vađenja se pacijenti podvrgavaju lečenju. Sama intervencija može da traje minimalno 20, a maksimalno 45 minuta, okvirno. Izvodi se uz lokalnu anesteziju, koja ima dejstvo od nekoliko sati, pa se podrazumeva nekonzumiranje hrane nakon zahvata, bar dva časa. Uz profesionalne instrumente zubara ili hirurga, vađenje umnjaka je gotovo bezbolno, brzo i efikasno. Zatim se vrši ušivanje rane i postupak je završen. 

Oporavak nakon realizovanog postupka vađenja „osmice“

Oporavak nakon operacije umnjaka je vrlo kratak i bez tegoba, dok se konci skidaju u periodu od oko 7 dana nakon intervencije. Moguća je pojava obilnijeg krvarenja u prvih sat vremena nakon zahvata, pa se pacijentima stavljaju gaze, koje će povremeno menjati, prema potrebi. Uz to, upotreba hladnih obloga, mlaki i hladniji obroci, kao i izbegavanje visokih temperatura u bilo kojem pogledu, predstavlja put ka brzom prevazilaženju operacionog zahvata. 

Kada se realizuje vađenje umnjaka, potrebno je u narednih nekoliko dana izbegavati fizičke aktivnosti, treninge i druga intenzivnija kretanja i umaranje, kako bi rana mirovala i brzo zarasla. Predlog je i spavanje na suprotnoj strani od one na kojoj je rana, kao i upotreba određenih lekova protiv bolova, u skladu sa preporukom lekara. 

Vađenje umnjaka je postupak koji je neophodan velikom broju ljudi, obično nakon napunjene 18 godine. Razloga za probleme sa „osmicama“ ima više, a prvenstveno se odnose na nepravilan položaj i rast, kao i nedovoljan prostor za njihovo nicanje. Sama procedura je mnogo jednostavnija u poređenju sa tegobama koje mogu prouzrokovati umnjaci, pa je savet da se sa prvim znacima i bolovima podvrgnu vađenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *