Vantelesna oplodnja – In Vitro Fertilizacija (IVF)

In Vitro Fertilizacija (IVF) je metoda vantelesne oplodnje, čija je glavna osobina da se muške i ženske polne ćelije uzimaju na odgovarajuć način, da bi se spojile u laboratoriji.

Postupak koji sledi je vraćanje embriona u telo žene, odnosno u matericu.

Kako zapravo izgleda vantelesna oplodnja tj. koje su faze ovog postupka saznaćete u nastavku teksta.

Početak postupka – stimulacija jajnika

Ova faza vantelesne oplodnje traje desetak dana. Tokom nje se stimulišu jajnici da se u njima razvije što veći broj folikula i da bi se dobio optimalan broj jajnih ćelija. Stimulacija se vrši primenom određenih lekova, na prvom mestu hormonskih.

Stimulaciju prepisaje nadležni lekar, a određuje je na osnovu nalaza, tako da se dobije najbolji rezultat. Kako ne postoji univerzalni način koji odgovara svakoj ženi, važno je da se izradi personalizovani plan koji daje najbolji rezultat. Nekada je stimulacija sasvim blaga, pa hormonska terapija izostaje.

Tokom perioda stimulacije, potrebno je da se kontole izvrši 2-3 puta. Tokom njih se rade ultrazvučni pregledi i hormonske analize.

Ukoliko se desi da stimulacija jajnika ne daje rezultate, pa onda lekar preporučuje novi način stimulacije.

Aspiracija folikula 

Aspiracija folikula, odnosno vađenje jajnih ćelija je još jedna od faza koja vodi ka vantelesnoj oplodnji i čini sastavni deo celog procesa. 

Ovaj postupak podrazumava vađenje jajnih ćelija i on se izvodi kroz vaginu, tankim iglama, uz kontrolu ultrazvuka. Ona se može izvoditi u budnom stanju, ili u kratkotrajnoj anesteziji. Ceo postupak traje oko 10 minuta, nakon čega sledi kratak odmor u zdravsvenoj ustanovi. 

Izvađene jajne ćelije se odnose u laboratoriju.

Oplodnja

U užem smislu, oplodnja, odnosno fertilizacija predstavlja VTO u užem smislu.

Oplodnja jajnih ćelija se vrši uz pomoć dopremljenog uzorka semene tečnosti. Ona se vrši po unapred utvrđenom protokolu i na osnovu uspostavljenih standarda.

Spajanjem polnih ćelija u laboratorijskim uslovima dobijaju se embrioni. Oni se dalje uzgajaju u posebnim inkubatorima. Taj proces traje 3-5 dana.

Embriotransfer

Vraćanje embriona u matericu žene ili embriotransfer je procedura u kojoj se dobijeni embrion ubacuje u matericu.

Kako bi se smanjila mogućnost za nastanak višeplodne trudnoće i na taj način izbegli različiti rizici koje takve trudnoće donose, preporučuje se da se u matericu ubacuje jedan po jedan embrion. U Srbiji je zakonski maksimum da se u matericu vrate 3 embriona u jednom postupku.

Embrioni koji su preostali se mogu zamrznuti i kao takvi koristiti za kasnije pokušaje.

Embriotransfer se izvodi u položaju za ginekološki pregled i pod kontrolom ultrazvuka. Procedura nije ni bolna ni neprijatna.

Nakon embriotransfera

Nakon embriotransfera ženi se preporučuje mirovanje, prvih nekoliko sati na klinici, a zatim u kućnim uslovima u trajanju od nekoliko dana. Nakon toga ona može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko je potrebno, žena će dobiti i prepisanu terapiju za održavanje trudnoće i savete o tome kako da postupa i kako da se ponaša.

Test koji će pokazati da li VTO bio uspešan i da li je žena u drugom stanju, radi se 10 do 12 dana posle embriotransfera. Test se radi analizom uzorka krvi.

Koje metode VTO još postoje

  • Klasičan IVF
  • Intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida – ICSI 
  • In vitro maturaciju jajnih ćelija – IVM 
  • Poseban metod izbora spermatozoida morfološkim pregledom pod velikim uvećanjem – MICSI 
  • Izbor spermatozoida na osnovu testa hijaluronidaze – PICSI 
  • Tehnike biopsije i ekstrakcije spermatozoida iz testisa u slučajevima kada ih nema u ejakulatu, i brojne druge – TESE 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *