igracke-za-decu

Važnost edukativnih, muzičkih i drvenih igračaka

Kroz igru deca uče o svetu oko sebe, razvijaju maštu, IQ i izražavaju radoznalost koja je posebno u mlađem uzrastu izražena. Iz tog razloga edukativne, muzičke i drvene igračke imaju veoma važnu ulogu u razvoju deteta jer mu pružaju mogućnost da uči, stiče određene veštine, vežba motoriku a sve kroz igru što je i najvažnije.

Edukativne igračke za decu pomažu razvoj inteligencije

Edukativne igračke deci pomažu u razvoju inteligencije, memorije, koordinacije, u opismenjavanju i računanju.

Utiču pozitivno na razvoj društvenih veština, sposobnosti razumevanja emocija kako sopstvenih tako i emocija drugih osoba. Kroz igru deca uče šta znači i kako izgleda interakcija sa drugim osobama i kolika je važnost deljenja.

Edukativne igračke za decu utiču i na razvoj kognitivnih sposobnosti i uče ih kako da rešavaju probleme i zadatke. Uz njih deca usvajaju osećaj o veličinama, brojevima i oblicima.

Uz napredne edukativne igračke deca vežbaju pravilan govor i šire fond reči.

Uz njih deca takođe razvijaju i motoričke veštine jer ove igračke najčešće od njih zahtevaju da budu aktivni, da pomeraju određene delove tela, stavljaju predmete u otvore, preklapaju oblike.

Igračke deci omogućavaju da razvijaju i maštu ali i logiku rešavanjem zadataka, odgovaranjem na pitanja i sl.

Muzičke igračke utiču na razvoj mašte i sluha

Bez obzira da li dete pokazuje sklonost ka muzici ili ne, muzičke igračke imaju važnu ulogu u razvoju. Pre nego što beba uopšte stekne svest o muzici, ove igračke ih opuštaju, pomažu im da lakše zaspe, zabavljaju ih dok su budne i uče ih prvim rečima uz pesmice.

Takođe, pomažu razvoj motorike i sluha. Od najjednostavnijih instrumenata koji su u potpunosti prilagođeni deci do igračaka koje samo emituju zvuke i pesmice, sve one nezaobilazan su deo odrastanja.

U prvim mesecima čulo vida kod beba još uvek nije izoštreno ali je zato čulo sluha izuzetno dobro, pa je potrebno izabrati igračke koje su jarkih boja i koje se kače na krevetac ili kolica, zatim šarene zvečke koje će beba moći da drži u rukama i tako vežba motoriku.

Nakon šestog meseca jedino je potrebno obratiti pažnju da igračke nemaju sitne delove jer već od tog perioda deca počinju da stavljaju u usta sve što im dođe por ruku pa postoji opasnost od gutanja delova.

Za uzrast od 6-12 meseci već možete krenuti sa kupovinom dečjih instrumenata i knjiga sa muzičkim i zvučnim efektima.

Drvene igračke su među najbezbedinijima za decu

Prve poznate dečje igračke koje su otkrivene, bile su upravo od drveta. Odlikuje ih trajnost, otpornost i sigurnost.

Uvek je bolje kada je mališan u dodiru sa prirodnim materijalima pa su stoga drvene igračke pravi izbor. Deci će pomoći da uče o bojama, oblicima, teksturama, razvijaće motoriku a sve to bez opasnosti da ih polome ili oštete. 

Drvene igračke podstiču razvoj čula jer su neke od njih obojene pa imaju glatku strukturu, neke su samo išmirglane, neke imaju ispupčenja i sl. pa će dete imati svakako drugačiji doživljaj nego sa plastičnim igračkama i one će se sigurno prenositi sa generacije na generaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *