Više od igre- koje igračke najbolje podstiču razvoj deteta?

Omogućiti detetu da se zabavi kroz bezbrižnu igru ili iskoristiti to vreme na edukativni način? To nije kompromis koji većina roditelja rado pravi. Zahvaljujući inovativnoj industriji dečijih igračaka, nije ga više ni potrebno praviti. 

Igračke sve više postaju zabavan način učenja i tako roditeljima olakšavaju proces u kome moraju dete naučiti osnovnim principima i veštinama. Kako su deca od prvog dana života vrlo instiktivna, tako ove edukativne igračke koriste i savladavaju sa lakoćom. Razvoj deteta je izuzetno kompleksan proces u kome je potrebno jednako se posvetiti i fizičkom i mentalnom aspektu, pa je idealno kombinovati specifične načine igre, primerene uzrastu i mogućnostima deteta.

Fizička aktivnost je osnova pravilnog razvoja

Ipak, nije lako pronaći adekvatnu aktivnost za dvogodišnje dete. 

Upravo tu u pomoć priskaču tricikli za decu. Ove igračke su izuzetno popularne i kao poklon i kao pomagalo koje roditelji rado kupuju svojoj deci. Uz modele koji su namenjeni čak i vrlo maloj deci, ovo su igračke koje rastu sa mališanima i pružaju im idealni balans između fizičke aktivnosti na čistom vazduhu i pravilnog razvoja veština koje će im biti jako korisne u daljem životu. 

Pre svega, tricikli za decu razvijaju motoričke veštine i uče dete da balansira sopstvenu težinu. Uz to, povoljno utiču na držanje i pravilan razvoj mišića. Vozeći tricikl, dete će postati samostalnije u obavljanju fizičkih aktivnosti i unaprediti svoje samopouzdanje. U zavisnosti od modela, tricikli za decu mogu uključiti i aktivnost roditelja, koji pomažu detetu u upravljanju zahvaljujući guralici koja se najčešće može skinuti po potrebi.

Neki modeli se mogu transformisati u kolica, sa pokretnim sedištem i zaštitnom tendom. Tricikli za decu su bezbedni, napravljeni od izdržljivih materijala i nemoguće ih je prevrnuti. Naravno, upotreba zaštitne opreme popud kacige i štitnika za kolena se snažno preporučuje.

Uz puzzle za decu razvijanje mentalnih sposobnosti i fine motorike nikada nije bilo lakše

Osim što trebaju biti zabavne, igračke moraju stimulisati dete da otkriva svet koji ga okružuje. Kako bi zadovoljili ove delikatne potrebe razvoja svog deteta, roditelji rado uvode slaganje puzzli kao aktivnost koja će zaokupiti dete na kreativan način. Puzzle za decu su sjajan način da dete prihvati koncepte oblika, percepciju prostora, pa čak i da nauči osnove geografije ili matematike u nekim malo kasnijim godinama.

Na tržištu se mogu pronaći puzzle namenjene bebama u drugoj godini života, koje imaju nekoliko delova i kojima dete može bezbedno da rukuje. Sa porastom broja godina kojima su namenjene povećava se i kompleksnost motiva i oblika koje dete treba složiti i tako se pred njega stalno postavlja novi izazov. Uz puzzle deca vrlo jednostavno razvijaju finu motoriku i brzo uče kako da kontrolišu sitne pokrete svojih ruku u najranijem periodu. Kao i tricikli za decu, i puzzle za decu mogu biti porodična aktivnost, ona koja će zabaviti i decu i roditelje u onim periodima kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju da porodica provede vreme na čistom vazduhu.

Na kraju, osim standardnih kartonskih ili plastičnih delova koji se slažu u dvodimenzionalnu sliku, puzzle za decu mogu biti i 3D modeli građevina ili mozgalice koje će od deteta zahtevati više razmišljanja i strpljenja. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *