Vremenska prognoza za jesen 2018.

Posle varljivog leta 2018, neuobičajeno niskih temperatura za ovo doba godine i čestih kiša koje su okarakterisale letnje dane, pitamo se šta nam donosi jesen. Da li će nas ove godine i jesen iznenaditi kao što je to uradilo leto sa netipičnom vremenskom prognozom? Da li će jesen doneti još više padavina, ili će možda biti blaga i sa malo padavina? Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda izlažemo vremensku prognozu za period od oktobra do decembra 2018. godine.

Očekuje nas blaga jesen

Kada je u pitanju vremenska prognoza za Beograd, oktobar mesec ove godine će biti prosečno topao i suv. Što se tiče srednje minimalnih temperatura vazduha one će u oktobru imati vrednost iznad višegodišnjeg proseka, tako da će one biti više za 0,5 stepeni celzijusa. Srednja minimalna oktobarska temperatura u Beogradu i okolini biće od 9.7 celzijusa.
Srednja maksimalna temperatura vazduha biće isto u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 0.3 celzijusa višim temperaturama u odnosu na višegodišnji prosek. Prema ovim informacijama dugoročna vremenska prognoza za Beograd predviđa blagu jesen na kakvu su Beograđani navikli.

Maksimalna temperatura vazduha u Beogradu i okolini će u oktobru biti oko 18.3 stepeni. Padavina će biti manje u odnosu na prosek za oko 5mm.
U novembru nas očekuju srednje vremenske temperature kao i prosečan broj padavina za ovaj mesec. Minimalne temperature će biti oko 5.1 stepeni, a maksimalne oko 11.6 stepeni.

U decembar ove godine ćemo ući sa blažom klimom jer će temperature biti iznad proseka za ovaj mesec –od srednje minimalnih 1.5 do srednje maksimalnih temperatura od 8.4 stepena. Padavine će u decembru, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Šta je Miholjsko leto ?

Miholjsko leto se naziva period u godini kada se period lepog letnjeg vremena nastavlja onda kad se leto kalendarski završava, a počinje jesen. To je meteorološki fenomen koji označava nastavak toplih dana nakon Miholjdana. Ovaj fenomen je tipičan za severnu zemljinu poluloptu gde dolazi do smene četiri godišnja doba.

Miholjsko leto je dobilo naziv po Miholjdanu, jer se po narodnom verovanju smatralo da posle 12. oktobra, tj. Miholjdana, počinje prava jesen. Kada se nakon 12. oktobra nastave letnje temperature taj period se naziva Miholjsko leto.
Karakteristike Miholjskog leta su te da se javlja u oktobru, da oktobar mora biti suv, stabilan i sa temperaturama iznad proseka (u bilo kom delu meseca) i da mora trajati najmanje 7-8 dana.

Jutra su relativno sveža uz maglu, a dani su sunčani i topli. Minimalne temperature su od 8 do 14 stepeni, a maksimalne od 21 do 26.

Vremenska prognoza u narodu

U davna vremena ljudi su nalazili načine da tumače prirodu i njene znakove kako bi predviđali kakvo ih vreme očekuje. Od vremenske prognoze je zavisio njihov život, rad na polju, opstanak. Izlažemo neke od tih verovanja i predviđanja:
Verovalo se da ako ptice lete nisko znači da će biti kišni dani. Kada se mravi razmile znak je da će biti padavina. Isto važi i za muve i insekte, kada se razmile i napadaju sve u blizini znači da će biti kiše.

Ako su oblaci visiko na nebu vreme će biti toplo i sunčano, dok nisko postavljeni oblaci govore o padavinama. Krzna životinja su služila za tumačenje vremenske prognoze. Duga i gusta dlaka životinje najavljuje dugu i hladnu zimu.
Ako se oko Meseca pojavi prsten očekuje se kiša. Ukoliko se na vedrom nebu pojave munje bez grmljavina biće sušan period. Ako je tokom zalaska Sunca nebo crveno to je signal da će sutradan biti vetrovito.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *