radne cipele

Zaštitna oprema radnika čuva!

Za sve zaposlene poslodavac je u obavezi da nabavi zaštitnu opremu. Kvalitetne radne cipele, odela, ali i zaštitne naočare, šlemove i rukavice neophodni su kako bi se zaštitio zaposleni na radnom mestu. To je posebno istaknuto u vreme pandemije virusa korona kako bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa. Zato se radnici moraju obezbediti na vreme.

Vrsta posla određuje i stepen opasnosti kojem su radnici izloženi, pa se o tome treba posebno voditi računa. A to je posao poslodavca, a manje radnika. Radnik treba savesno i odgovorno da obavlja svoj posao, a  u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu poslodavci imaju posebnu obavezu da radnicima obezbede adekvatne uslove za rad i neophodnu zaštitnu opremu. Zakonsko pravo radnika jeste da odbije da radi ukoliko nema obezbeđena sredstava za ličnu zaštitu zdravlha bez posledica po radni status. To je posebno istaknuto sada u vreme virusa korona kada se moraju poštovati mere zaštite. Takođe, ako radnici ne poštuju sve mere koje su zakonom propisane, onda i poslodavac može da ih kazna kao i sama inspekcija rada.

Ukoliko se zaposlenima nisu obezbedili adekvatni uslovi za rad Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu predviđene su novčane kazne. U svakom slučaju, odgovornost je i na vlasnicima preduzeća, ali i na radnicima, jer jedino tako posao može biti efikasno obavljen, radnici zaštićeni, a vlasnici zadovoljni. 

Izbegnite povrede na radu!

Cilj svakog poslodavca jeste što manje povreda na radu. One se najčešće dešavaju tokom obavljanja građevinskih poslova, jer su radnici izloženi različitim vremenskim uslovima, ali i specifičnim uslovima rada. Ako je neodgovarajuća radna oprema, ukoliko su uslovi rada nepovoljni, a nema ni dovoljno zaštitne opreme onda se posebno dovodi u pitanje sigurnost i bezbednost zaposlenih.

Nekada, nažalost, može da dođe i do ozbiljnijih povreda, kako usled nepažnje radnika, tako i zbog nekvalitetne radne opreme. Nekada se može desiti i smrtni ishod, pa zbog zbog toga i državne institucije, sindikati radnika, ali i poslodavci apeluju da se spreče moguće opasne situacije i povrede na radu.

A da li se mogu povrede na radu zaista sprečiti?

Uzroci povreda na radu

Jedan od najčešćih uzroka povreda na radu jeste neadekvatna zaštitna oprema. To je posebno slučaj kod građevinskih poslova. Kada je neispravna zaštitna oprema, onda je rizik po sigurnost zaposlenog mnogo veća i zato poslodavci moraju posebno da brinu o nabavci kvalitetne i odgovarajuće zaštitne opreme. Radne cipele koje imaju ojačanje na prstima, šlemovi, zaštitne rukavice i odela su obavezni deo svake radne opreme, a da bi se rizik od povreda sveo na minimum svi zaposleni su u obavezi da pohađaju obuku za korišćenje radne opreme.

Međutim, nije samo dobra radna oprema i obuka za njeno korišćenje ključna, već i sposobnost i spretnost radnika za obavljanje određenih poslova. Naime, kada su mašine tehnički proverene i ispravne i kada su zaposleni obučeni za rad na njima, onda nema brige po bezbednost radnika.

Iako statistika kaže da su najrizičniji građevinski poslovi, uz propisane mere zaštite, kvalitetne radne cipele, odeću, šlemove i rukavice i dobro obučene radnike, poslodavci neće imati razloga za brigu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *