test-studenti

Zašto i kako studenti varaju na ispitima?

Varanje na ispitima je nešto što vuče korene još u srednjoj, pa čak i u osnovnoj školi. Dok je na školskom nivou to uglavnom bezazleno i odnosi se na povremeno prepisivanje od druga iz klupe, pisanje puškica ili osnovnih formula ispod rukava, studenti su spremni da na različite načine dođu do cilja. Istraživanja pokazuju da je ova pojava toliko rasprostranjena da se o njoj potpuno otvoreno priča i da bi se svaki treći student, ukoliko zna da ne bi bio otkriven, odlučio na neki vid varanja.

Svima su poznate kolege preko kojih se može iznajmiti bubica, kao i kolege koje će vam za određenu nadoknadu diktirati gradivo pošto bubicu i iznajmite. Umesto da zasuču rukave i, popularno rečeno, zagreju stolicu, a novac kojim raspolažu usmere na neki kurs jezika, izlet ili putovanje, studenti će pribeći varanju i, na kraju, ostati i bez znanja i bez para.

Razlozi zbog kojih se vara na ispitu

Postavlja se pitanje da li postoji bar jedan opravdan razlog za varanje. Mnogi se pravdaju činjenicom da im to nije uobičajena praksa i da se za neki vid prevare odlučuju tek kada su u stisci s vremenom, tj. kada im je ostao jedan ili dva ispita za uslov, a rokova je sve manje ili kada ih, kako studenti vole da kažu, neki profesor „uzme na zub“ i nikako ne mogu da polože ispit kod njega. Jedan od razloga je što student može izgubiti ne samo godinu, već i dom, kredit ili status. Ukoliko smo iskreni prema sebi, priznaćemo da su sve ovo izgovori i da je pravi razlog što smo se odlučili za prepisivanje, puškice ili bubicu to što gradivo nismo dovoljno spremili.

Najpopularnija metoda varanja

Najpopularnija metoda varanja jeste pisanje puškica i korišćenje istih na samom ispitu, kako pismenom, tako i usmenom. Nekada deluje potpuno nerazumljivo da će studenti sate i sate provesti ispisujući puškice umesto da to vreme preusmere na učenje i preslišavanje. Puškice možete sakriti bilo gde, ispod garderobe, u pernici, digitronu, ispod klupe, ali ni profesori nisu naivni i najverovatnije će vas, ukoliko im se nešto učini sumnjivo, detaljno pregledati.

Prepisivanje od kolege

Ponekad je potrebno da na ispitu imamo i malo sreće. Ta sreća može se odnositi na to da kolega do nas, ispred ili iza nas, ima isto pitanje, pa da možemo malo da „virnemo“ u njegov rad. Obično, kada je u pitanju ovakav vid varanja, student ne dolazi unapred spreman na to da će varati, ali se desi da određene „rupe“ u znanju popuni na ovaj način.

Ozbiljni prestupi

Nije retka pojava i da studentu na pismenom ispitu neko doturi drugi rad koji on potom preda profesoru, a studenti se čak odlučuju i za iznajmljivanje dublera. Iznajmljivanje dublera je sam vrhunac mahinacije i nešto što se najoštrije mora sankcionisati, ukoliko naravno bude otkriveno. Dubleri lepe svoju sliku u indeks i onda, uz određenu novčanu nadoknadu, polažu ispit umesto druge osobe. Osim što će studentu umesto koga je dubler izašao na ispit biti zabranjen izlazak na ispite bar 5 ispitnih rokova, profesori sve prijavljuju i policiji, jer se ovo smatra krivičnim delom.

Moderne tehnologije

Pored bubica koje su već godinama aktuelne i koje se mogu iznajmiti čak za vrlo malu svotu novca, postoje i modernije tehnike prepisivanja. Pošto su se profesori opremili ometačima koji blokiraju signal, pa student ne može da čuje preko bubice ono što mu kolega diktira, sve popularniji postaju i tzv. satovi za prepisivanje koji izgledaju kao klasični, a u koje se mogu smestiti svi potrebni podaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *