Zašto menstruacija kasni?

Trudnoća je najčešći uzrok izostanka ciklusa, ali postoje i neki drugi medicinski faktori i faktori životnog stila koji mogu uticati na tok menstrualnog ciklusa.

Ekstremni gubitak kilograma, hormonalne nepravilnosti i menopauza su najčešći uzroci, ako niste trudni. Takođe, kašnjenje menstruacije se može dogoditi jednom ili dva meseca ili može doći do potpune amenoreje – to jest, nikakve menstruacije tri ili više meseca za redom.

Stres i kašnjenje menstruacije

Intenzivan stres prekida proizvodnju hormona koji reguliše ovulaciju i menstrualni ciklus. I fizički i psihološki stres mogu prouzrokovati izostanak ciklusa. Ali, nivo stresa koji može da izazove ovaj efekat je obično veći i teži od uobičajenih svakodnevnih malih stresova. Kašnjenje menstruacije tokom prolaska kroz vrlo stresnu situaciju nije retkost. Međutim, ako ste pod dužim stresom i propustite više ciklusa za redom, obratite se lekaru za savet. Kada se stres vrati na nivo koji se može kontrolisati, nakon toga može proći nekoliko meseci ili više dok vaši ciklusi ponovo ne postanu redovni.

Ekstremna fizička aktivnost

Ekstremno vežbanje može prouzrokovati promene u hormonima hipofize i hormonima štitne žlezde, što može uticati na ovulaciju i menstruaciju. Svakodnevno vežbanje od jednog sata ne bi trebalo da utiče na vaš menstrualni ciklus. Ukoliko više vremena provodite u fizičkom naporu i to svakodnevno, onda može doći do ovih hormonskih promena, koje izazivaju kašnjenje menstruacije. Ukoliko ipak planirate da toliko vežbate, potrebno je konsultovati se s doktorom sportske medicine i napraviti određen plan vežbanja i ishrane kojom bi se pojačala energija tela.

Bolest dovodi do kašnjenja menstruacije

Hronična stanja koja mogu uticati na vaš menstrualni ciklus uključuju: bolesti štitaste žlezde, sindrom policističnih jajnika, tumori hipofize, bolesti nadbubrežne žlezde, ciste na jajnicima, disfunkcija jetre, kao i dijabetes. Za kašnjenje menstruacije mogu biti odgovorne i akutne bolesti, kao što su upala pluća, srčani udar, otkazivanje bubrega ili meningitis, koji rezultiraju brzim gubitkom težine, nutritivnim nedostatkom ili disfunkcijom hormona.

Promena dnevnog rasporeda

Promena rasporeda može da zbuni vaš telesni sat. Ako često menjate radne smene, pa iz noćne smene odlazite u dnevnu, kašnjenje menstruacije je vrlo moguće. Ipak, promena rasporeda ne bi trebalo da dovede do potpunog izostanka menstruacije, ali može da prouzrokuje da menstruacija počne ranije ili kasnije nego što se očekivalo.

Kašnjenje menstruacije može biti povezano sa lekovima

Neki lekovi, kao što su antidepresivi, antipsihotici, lekovi za štitnu žlezdu i neki lekovi za hemoterapiju, mogu prouzrokovati odsustvo ili kašnjenje menstruacije. Različite vrste kontraceptivnih pilula mogu na različite načine uticati na vaš menstrualni ciklus. Neki kontraceptivi povezani su sa obilnim menstruacijama, neki sa laganim, a neki sa izostankom ciklusa.

Promena težine

Prekomerna težina, premala težina ili drastične promene u težini utiču na mensturalni ciklus. Gojaznost utiče na regulaciju estrogena i progesterona i čak može dovesti do problema sa plodnošću. Veoma visok indeks telesne mase utiče na kašnjenje menstruacije, a gubitak težine može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa kod žena koje su gojazne. Kada telu nedostaje masti i drugih hranljivih sastojaka, ono ne može da proizvodi hormone onako kako bi trebalo. Pa tako, žene koje imaju anoreksiju mogu iskusiti kašnjenje menstruacije. Takođe, ukoliko ste u određenim godinama, proverite da niste ušli u menopauzu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *