fizikalna terapija

Zašto se sportisti povređuju?

Nije uopšte mali napor koji čeka sportistu na terenu. Zadatak svakog fizioterapeuta jeste da igrača osposobi kako bi mogao da podnese napore na terenu i kako bi bio potpuno fizički spreman. Nijedan profesionalni sportista ne bi trebalo da ima slabih tačaka na telu i trebalo bi da bud gotovo idealno fizički spreman kako bi se za vreme treninga, utakmice ili čitavog turnira dobro osećao i bio potpuno spreman da izdrži sve napore.

A da bi se tako nešto sprovelo u praksu, neophodno je da postoji jako poverenje između trenera, terapeuta i igrača. Svaki igrač mora da se opusti i prepusti terapeutu, jer svi fizioterapeuti imaju jedan osnovni cilj, a to je da do maksimuma dovedu formu svakog igrača i u tome najviše pomažu fizikalne terapije.

Sportisti se najčešće povređuju u situacijama kada od protivnika zavisi kako će reagovati, pa igrač protivničkog tima izazov povredu. Nekada se dešava da su igrači preumorni i da njihovo telo ne može da izdrži tempo, a nekada nedovoljna pripremljenost i malo zagrevanja može da prouzrokuje ozbiljne posledice.

Zato je izuztn značajno da svaki igrač stvori rutinu zagrevanja koja će stalno biti ista, jer jedino tako će moći da izdrži sve napore koji ga na terenu čekaju. Takođe, jak teret i ozbiljni napor su pred svakim sportistom, a to znači da samo uz dobru i kvalitetnu pripremu sportista može da podnese sve napore i da izbegne povrede.

Ako niste znali, mišići se skraćuju i izdužuju zbog svoje elastičnosti, ali koliko će se skratiti, odnosno izdužiti zavisi od fizičke pripremljenosti svakog sportiste. Manje šanse za povredu uvek imaju oni igrači koji su dobro pripremljeni i koji imaju veću fleksibilnost mišića.

Pravilan odmor posle treninga

Pre nego što počnete sa treningom najpre se pravilno istegnite. Posebno obratite pažnju na pasivno i aktivno istezanje. Za aktivno istezanje zna se da se angažuju grupe mišića koje se pripremaju i istežu istovremeno na treningu. Prilikom pasivnog istezanja glavnu ulogu ima fizioterapeut. On ima zadatak da mišiće dovede u istegnut položaj i da im poveća izdržljivost, a tokom istezanja sportisti moraju da se opuste i prepuste.

Ipak fizikalna terapija je važna i nakon treninga. Šta to znači?

Bez obzira da li je bio trening ili utakmica, sportisti nakon fizičkog napora moraju najpre pravilno da se odmore. Da bi se smanjio rizik od povrede svaki sportista nakon fizičkog napora mora da se odluči za masažu, jer sun a telu igraa prisutna ranjiva mesta koja su manje otporna na povrede. Masažom se povoljšava cirkulacija, drenira se telo, a rizik od povreda svodi na minimum.

Fizikalna terapija – preduslov bržeg oporavka!

Da, da, svaki fizioteapeut će reći isto. Fizikalna terapija je preduslov za brži oporavak. Ona može da posluži i preventivno kako bi se sprečile moguće povrede. Zahvaljujući ovoj terapiji smanjuju se bolovi u tetivama, a jačaju se mišići i povećava amplitude pokreta, kao i fleksibilnost mišića. Fizikalna terapija može da posluži i kod drugih hroničnih problema, pa pacijenti koji imaju Parkinsonovu bolest ili artritis osećaće se bolje ako se ovoj terapiji podvrgnu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *