busilice

Zašto su bušilice alat bez kojeg ne može nijedan dom?

Treba da postavite policu za knjige na zid? Hoćete da okačite novo ogledalo u stanu? Morate da probušite rupu kako biste novu sliku okačili u dečiju sobu?E pa biće vam sigurno potrebne bušilice kako biste probušili adekvatne rupe. Upravo je ovaj alat neizostavni deo opreme svakog majstora profesionalca. Takođe se električne bušilice i aku bušilice mogu naći i u garažama i među alatom u podrumu mnogih uradi sam majstora. A to nimalo ne iznenađuje?

Da li znate da su bušilice alat koji se najčešće i najviše koristi u svetu? Da, da, ovo je alat bez kojeg ne može da bude nijedan dom. Vrlo se lako koristi i veoma je praktičan. Osim što im je prvobitna namena bušenje rupa i otvora, na bušilice se mogu dodati i različiti obrtni elementi i nastavci, pa se njihova upotreba dodatno proširuje.

A koji je najčešći oblik bušilice?

Da li znate zašto je većina bušilica u obliku pištolja? E pa, istraživanja pokazuju da se još davne 1917. godine ovaj alat počeo proizvoditi u američkoj državi Merilend u gradu Baltimor. Tadašnji proizvođači Dankan Blek i Alnozo Deker otvorili su firmu koja se bavila proizvodnjom električnih bušilica. Jedan od njihovih najvažnijih klijenata u to vreme bio je lokalni proizvođač revolver, pa su im revolver poslužili kao inspiracija u dizajnu ovog alata.

Brzina rotacije kod bušilice

Bilo da ste profesionalci ili se samo po potrebi hvatate bušilice, trebalo bi da znate da ovaj alat ima varijabilnu brzinu. Šta to zapravo znači? Kada se jače taster pritisne, električni motor brže steznu glavu obrće. Kolika će biti brzina bušenja zavisi od vrste materijala koji treba probušiti. Ako se buši bakar, nerđajući čelik ili bronza onda vam je potrebna manja snaga, a to znači i manja brzina. Da bi se probušio drveni, aluminijumski ili materijal od mesinga onda  će vam biti potrebna veća brzina. Kada je prečnik burgije manji, brzina rotacije je veća i obrnuto.

Namena bušilice

Postoje različiti poslovi koji se pomoću bušilice mogu obaviti. Naime, osnovna funkcija bušilice jeste bušenje rupa i otvora. Ako se na bušilicu dodaju različiti nastavci onda se njena namena proširuje. Od dodataka mogu su upotrebljavati različite vrste glodala. Iako se uglavnom brusilica koristi za pripremu radnih površina, možete i bušilicu iskoristiti na isti način. Na gumeni disk se stavlja šmirgla papir, dodaci za odvrtanje i zavrtanje kao i metalna četka koja služi za skidanje boje i rđe.

Kako rade aku bušilice?

Aku bušilice rade po veoma jednostavnom principu. Naime, motor se aktivira pritiskom na dugme kojim se pokreće osovina motora. Obrtni momenat se dalje prenosi na steznu glavu, preko zupčanika, a burgija ili drugi dodatak se fiksira na steznu glavu.

S pravom se može reći da aku bušilice imaju sofisticiran dizajn, ali to nije uvek tako bilo. Još krajem 19. veka su se pojavile prve bušilice. Ranije su bile teške i do 7kg, a danas sui  do 5 puta lakše. Kada je konstruisan prvi ručni alat na svetu, prve aku bušilice niko nije mogao ni da pretpostavi da će danas tako široko rasprostranjene. Na tržištu se mogu pronaći različiti modeli koji se mogu prilagoditi svim majstorskim poslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *