Zašto treba kontrolisati mladeže?

Da li imate mladeže po telu?

A da li ih redovno proveravate?

Veoma je važno da se stanje mladeža prati, jer ako i primetite neke promene, onda je najbolje da svratite do dermatološke ordinacije i proverite u kakvom su stanju.

Da li znate šta su mladeži tačno? Reč je o skupinama ćelija koje mogu da nastanu od lojnih žlezda, vezivnog tkiva, masnog tkiva i krvnih sudova. Mladeži mogu da nastanu i od melanocita, odnosno od ćelija kože koje stvaraju pigment.

Mladeži koji potiču od pigmenata melanocita mogu da budu stečeni, ali i urođeni. Ima mladeža koji se mogu promeniti i koji promenom dobijaju karakteristike melanoma, a zbog toga se mladeži moraju pažljivo posmatrati i pratiti, jer kada se te promene što pre uoče onda mladeže treba hirurški ukloniti, a uz to se mora izvršiti histopatološka provera. Ako ste već primetilo promene, onda ne čekajte nego idite do dermatološke ordinacije na pregled mladeža i sa stručnjakom proverite o čemu se radi.

Ima melanoma koji se odmah tako pojave što znači da njima ne prethodne benigni mladeži. Iz godine u godinu raste broj ljudi koji odlaze na preglede mladeža, jer su redovne kontrole neophodne kako bi se sprečile neželjene posledice koje maligni melanom može da izazove. S obzirom na to da je najmaligniji oblik raka kože može da bude uzrokovan malignim melanomima zbog brzog širenja i agresivnosti ova bolest uzrokuje oko 80% svih smrtnih slučajeva izazvanih ovom grupom bolesti. Maligni melanomi predstavljaju svega 4% svih malignih promena koje mogu da nastanu na koži.

Kada nastaju malogni melanomi?

Nema pravila kod koga se maligni melanomi mogu pojaviti. Podjednako se javljaju i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na statosnu dob, a najviše se javljaju u periodu između 45 i 55 godina. Ni danas se ne zna koji je tačan uzrok njegove pojave, ali najčešći faktori rizika su veliki broj mladeža, opekotone od sunca u dečijem uzrastu, preterano izlaganje suncu, svetla kosa i ten, pozitivna lična i porodična anamneza. Da bi se melanomi uspešno izbegli neophodno je izbegavanje faktora rizika i njihovo rano prepoznavanje.

Stručnjaci predlažu da se mladeži makar jednom godišnje pregledaju kako bi se na vreme iočile neke promene, a hirurškom intervencijom reagovalo kako bi se otkloni smrtni ishod.

Pravila za pregledanje mladeža

Prvo pravilo po kojem treba da pregledate mladež jeste po obliku. Ukoliko primetite da je mladež asimetričan, odnosno da je jedna polovina mladeža veća od druge. Odredite ivice samog mladeža. Ukoliko si nazubljene ili nepravilne obavezno posetite dermatologa. Ako je boja nejednaka, odnosno kada primetite da su mladeži postali tamno smeđi, crni ili imaju primese sivkaste i belkaste nijanse onda je vreme da svratite do dermatološke ordinacije.

Kada dođe do promene u veličini ili kada se sam od sebe mladež poveća znak je da morate hitno kod doktora. Nemojte da zanemarujete ni uzdignuća koja nastaju na koži, jer i ona ukazuju na nepovoljno stanje.

Do problema sa mladežima može da dođe kada mladeži krenu da svrbe, ako koža oko njega krene da crveni, ako pljosnati mladeži postanu tvrdi, ako je koža previše mekana i kada su mladeži prekriveni ljuspicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *