geneks kula

Znamenitosti Novog Beograda

Zbog nedostatka kulturnih i zabavnih sadržaja, Novi Beograd je nekada bio samo surovi betonski sused prestonice. Međutim, danas je slika ove mlade opštine nešto drugačija. Na Novom Beogradu, koji je nakon Drugog svetskog rata postao moderan velegrad, nema samo poslovnih zgrada i kancelarija, tržnih centara i betonskog sivila. Znamenitosti Novog Beograda takođe doprinose njegovoj popularnosti, a činjenica da je ovo trenutno jedna od najpošumljenijih i najzelenijih beogradskih opština zvuči gotovo neverovatno. 

Prepoznatljiv po soliterima, dugim ulicama i širokim bulevarima koje izdvajaju ovaj deo grada u čak 70 blokova, kao i po svojim zelenim površinama i parkovima, a istovremeno i po tome što je danas to pravi poslovni i trgovački centar prestonice, ova mlada opština je nesumnjivo u znaku veličanstvenih kontrasta. Kada je u pitanju prodaja stanova, Novi Beograd je upravo zbog toga jedna od najpopularnijih opština. Linijama gradskog prevoza ovaj deo grada je odlično povezan sa centrom prestonice do kojeg vodi pet mostova: Stari savski most, Brankov most, Gazela, Most na Adi i Novi železnički most. 

Ako ste se pitali koje to znamenitosti krije Novi Beograd, podjednako interesantne domaćim i stranim turistima, a kojima se ponose i sami stanovnici ovog dela prestonice, nastavite sa čitanjem teksta. Između ostalog, saznaćete više o brutalističkoj arhitekturi, koja je to najstarija, a koja najduža novobeogradska zgrada i koji je najpoznatiji simbol ovog najurbanijeg dela grada.

Geneks kula – Zapadna kapija Beograda

Ovaj neobični soliter od 35 spratova tipičan je predstavnik brutalističke arhitekture i simbol Novog Beograda. Čine ga dve betonske kule međusobno povezane mostom na 26. spratu, krunisane kružnim vrhom. Kružni deo je prvobitno bio zamišljen kao rotirajući restoran, ali nažalost nikada se nije ostvario u ovoj ulozi pokretnog restorana. Sam restoran je bio u funkciji vrlo kratko vreme. Jedan je od najviših oblakodera u Beogradu. Prelep pogled na zalazak sunca koje se spušta iza Zapadne kapije Beograda je nešto što se ne propušta i predstavlja najfotogeničniji trenutak koji se može uhvatiti na Novom Beogradu. 

Palata Srbija – jedna od najstarijih novobeogradskih zgrada

Najstarija zgrada na Novom Beogradu Palata Srbija zapravo je nekadašnja Palata federacije. Izgrađena je 1959, a svečano je otvorena dve godine kasnije. Unutrašnjost palate sastoji se iz šest velikih dvorana, od kojih je svaka posvećena nekoj od bivših republika SFRJ. U pitanju je još jedan primer arhitektonskog brutalizma. Zanimljivo je da kada se gleda iz vazduha izgleda kao ćirlično slovo „H“, odnosno latinično „N“. Ova palata 2013. utvrđena je za spomenik kulture, zajedno sa delima likovne i primenjene umetnosti koje su njen sastavni deo.

Sava centar – najveći poslovni, kongresni i kulturni centar u Srbiji

Centar Sava je još jedan primer brutalističke arhitekture i simbol Novog Beograda. U pitanju je najveći poslovni, kongresni i kulturni centar u Srbiji. Izgrađen je sedamdesetih godina prošlog veka, za prvu međunarodnu konferenciju KEBS-a (današnji OEBS). Ova neobična građevina poseduje najveći kongresni prostor. Već u prvim mesecima rada postala je mesto okupljanja mnogih poznatih ličnosti i državnih zvaničnika. I danas je domaćin mnogih značajnih dešavanja, od poslovnih seminara, kongresa i konferencija do sportskih i kulturnih dešavanja.

Meandar iz Bloka 21

Meandar ove jedinstvene zgrade koja se nalazi u blizini Sava centra i Ušća dugačak je čak oko kilometar, zbog čega se smatra najdužom novobeogradskom zgradom. Svojom konstrukcijom i oblikom zavređuje posebnu pažnju. Ovo „meandrirajuće“ zdanje beskrajnog krova sačinjeno je od devet spojenih lamela. Zgradu je sa svojom projektantskom grupom projektovao Miahilo Čanak, a gradnja je počela 1963. godine. Ovo je poslednji izveden objekat unutar Bloka 21. 

Park prijateljstva

U pitanju je jedan od najvećih parkova u Beogradu, sa površinom od 14 hektara. Park prijateljstva je osnovan kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu, a svečano je otvoren je 1961. godine čuvenom Titovom sadnjom platana. Nastanak parka vezuje se za Prvu konferenciju nesvrstanih koja je u Beogradu održana iste godine kada je park i otvoren. 

U centralnom delu parka, u tzv. Aleji mira, nalazi se i spomen-obeležje „Večna vatra“, podignut u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja. Poseban kuriozitet parka predstavlja činjenica da su brojni zvaničnici i poznate ličnosti upravo u njemu zasadile drvo u znak prijateljstva, a ova tradicija se održala i nakon raspada Jugoslavije. Fidel Kastro, Fransoa Miteran, Muamer el Gadafi, Indira Gandi, kraljica Elizabeta II su samo neke od mnogobrojnih ličnosti i zvaničnika koje su u ovom parku posadile svoje drvo.

Danas je ovaj park, sa biciklističkim stazama i stazama za trčanje pogodan za šetnju, vožnju bicikla, fizičku aktivnost i opuštanje u prirodi. Šetnja kroz park odvešće vas pravo do Muzeja savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti

Kao posebno dragocen novobeogradski objekat izdvaja se Muzej savremene umetnosti, maestralno delo arhitektonskog dvojca Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Sagrađen u obliku pčelinjeg saća, nalazi se u prelepom parku u blizini ušća Save u Dunav. Veliki broj dela koja ovaj muzej poseduje predstavljaju savremenu umetnost sa ovih prostora iz 20. i 21. veka.

Staro sajmište – jedna od najvažnijih znamenitosti Novog Beograda

Od značajnog trgovačkog i privrednog kompleksa do pozantog stratišta tokom Drugog svetskog rata,  Staro sajmište je jedan od najpoznatijih lokaliteta ne samo na Novom Beogradu već i u čitavoj prestonici. Prvi beogradski sajam otvoren je 1938. Pre Velikog rata, nekadašnji, predratni Beogradski sajam bio je i popularno izletište na kojem su dobrostojeći Beograđani pravili vikendice i vile. Na ovoj lokaciji je organizovana su mnoga važna i zanimljiva dešavanja, kao što su prvo iskakanje iz padobrana ili emitovanje prvog televizijskog predratnog programa (na štandu kompanije Filips iz Holandije). Tokom Drugog svetskog rata Gestapo ovde formira koncentracioni logor, poznat kao Jevrejski logor Zemun. Za manje od dva meseca skoro polovina od ukupnog broja Jevreja sa teriotrije okupirane Srbije stradala je upravo na Starom sajmištu. Godine 1995. podignuta je spomen-ploča posvećena svim žrtvama ovog logora. Poslednjih godina u planu je rekonsturkcija čitavog kompleksa Staro sajmište i njegovo zavnično pretvaranje u memorijalni centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *