Zubni implanti – sve što treba da znate o „trećim stalnim zubima“

Koliko god, navodno, vodili računa o svom izgledu i zdravlju, interesantno je koliko malo ljudi zapravo dovoljno pažnje posvećuje nezi i zdravlju svojih zuba. I ne samo to – svima se dešava da im se pokvari zub, pa čak i da ostanu bez istog, ali ako smo već dozvolili tako nešto, zaista ne treba dozvoliti da predrasude utiču na to da ne potražimo rešenje za ovaj, sve više, estetski problem.

Zubni implanti – šta god da je to, ne zvuči nam dobro. A zapravo, to je najsavremeniji i najbolji način da ponovo imate „holivudski osmeh“ bez obzira na to da li vam nedostaju jedan ili svi zubi. I zar nije bolje istražiti o čemu se tu radi i zašto svi sa oduševljenjem govore o zubnim implantima, nego rukom uvek pokrivati usta kada se smejete?!

Šta su zubni implanti

Krenimo od početka. Zubni implanti su, najprostije rečeno, veštački zubi koji se sastoje od: korenskog dela zuba (zubni implant) koji se postavlja, odnosno šrafi, na mestu gde nedostaje jedan ili više zuba. Da, šrafi se i u pitanju jeste šraf, ali je šraf izrađen od najkvalitetnijeg titanijuma koji ima mogućnost da sraste sa viličnom koskom i na taj način stvori u potpunosti prirodan osećaj u vilici koji uz to ne izgleda nimalo veštački! Abatment ili suprastruktura se postavlja na sam implant, nakon četiri do šest meseci i takođe je reč o kratkoj i bezbolnoj seansi. Na kraju, tu je i sama krunica koja može da bude metalna ili bezmetalna, odnosno cirkonijumska, a koja se pravi po otisku kako bi savršeno odgovarala vašoj vilici i nizu zuba. Krunica se postavlja nakon ugradnje suprastrukture, cementira se i tako vi dobijate „treći stalni zub“. Proces možda jeste duži nego što biste očekivali, ali zato ovako ugrađeni zubni implanti traju decenijama i decenijama.

Kada se preporučuju zubni implanti

Kao što smo već naglasili, zubni implanti se preporučuju u situacijama kada vam nedostaje jedan ili nekoliko zuba, a moguće je na ovaj način rešiti čak i problem potpune bezubosti. Naravno, u svakom slučaju, šta god da vas muči, neophodno je posavetovati se sa stomatologom, kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolje rešenje za sebe. Na primer, uvek se više preporučuje da se, recimo, pravi veza implant-implant nego implant-zub, ali to će već zavisiti od vašeg „stanja“. Upravo zato je uloga stomatologa, očekivano, ključna.

Koje vrste zubnih implanata postoje

S obzirom na to da su i naši prirodni zubi različite veličine i oblika, zubni implanti moraju da isprate ovakav zadatak prirode. Zato, ako imate potrebu za implantima, nemojte da brinete. Zubni implanti u potpunosti „kopiraju“ izgled prirodnog korena i samog zuba, u kombinaciji sa zubnim krunicama. Ne samo da ćete po obliku dobiti „originalni“ zub, već se ni sam izgled neće razlikovati zahvaljujući savršeno uklopljenoj boji i prozirnosti koje i sam prirodni zub poseduje.

Kako se održavaju zubni implanti

Higijena zuba je važna uvek, a naročito kada ste „korisnik“ proteza ili zubnih implanata. Samo održavanje implanta nije problematično, koliko je problematično negovanje i održavanje samog okruženja. Morate posvetiti dovoljno pažnje pravilnoj higijeni zuba kao i usne duplje kako biste dugo godina uživali u svom savršenom osmehu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *