Kako da voće i povrće duže ostane sveže 

Ušli smo u sezonu kada je većina voća i povrća najukusnija i najsvežija. Naravno, želja nam je da u ovakvim namirnicama uživamo što duže. Nažalost, životni vek plodova je ograničen i porpilično brzo počinju da propadaju, posebno ako se ne čuvaju u adekvatnim uslovima. Međutim, postoje određeni trikovi koje možemo primeniti kako bismo svežinu omiljenog voća i povrća održali što duže.

Trikovi za održavanje svežine voća i povrća

Postoje razni trikovi koji vam mogu pomoći da produžite svežinu voća i povrća, a mi ćemo vam navesti samo neke. 

Sveža i hrskava salata

Zelena salata će duže zadržati svežinu ako nekoliko listova kuhinjskog ubrusa stavite preko i glavicu čvrsto umotate providnom folijom, kako biste smanjili protok vazduha. Na ovaj način će salata duže ostati hrskava, a listovi neće uvenuti u frižideru. Druga opcija jeste da pojedinačne listove salate ostavite da odstoje u hladnoj vodi nekoliko sati. Zatim ih isperite, otresite višak vode i listove raširite na čistoj muslinskoj ili kuhinjskoj krpi. Celu salatu možete staviti i u veliku kutiju koja se hermetički zatvara i potom u frižider.

Iseckajte i zamrznite

Ako primetite da vam crni i mladi luk propadaju pre nego što ga upotrebite, iseckajte ih i zamrznite u kesici. Kada se zamrzne, jednostavno protresite i odvadite potrebnu količinu, a ostatak vratite u led. Ostalo povrće blanširajte i osvežite u hladnoj vodi pre nego što ga zamrznete.

Vaza za povrće

Umotajte vlažne papirne ubruse oko korena špargle ili začinskog bilja ili pokušajte da ih čuvate uspravno u čaši u kojoj se nalazi oko 2,5 cm vode. Na ovaj način će biljke ostati hidrirane, na isti način na koji bismo produžili životni vek sečenom cveću.

Na sličan način se mogu čuvati i peršun, korijander, kopar, nana i bosiljak. Začinsko bilje će poslužiti i kao dekoracija. Možete i iseckati bilje i čuvati ga u posudi za led, koja je napunjena vodom i potom ostavljena u zamrzivač. Kada želite da začinite jelo, samo dodajte željeni broj kockica.

Tvrdo začinsko bilje, poput ruzmarina, timijana, žalfije i vlašca, duže će trajati ako se čuva u frižideru – umotajte ga u suvi kuhinjski papir pre nego što ga stavite u hermetički zatvorene posude ili kese koje se mogu ponovo zatvoriti.

Razblaženi sirćetni rastvor

Operite bobice u razblaženom sirćetnom rastvoru (1 deo sirćeta na 3 dela vode) i ostavite da se potpuno osuše na kuhinjskom papiru. Čuvajte ih u posudi obloženoj kuhinjskim papirom, ostavljajući poklopac blago otvoren, kako bi vlaga mogla da izađe. Sirće snižava pH vrednost na površini bobica i pomaže u odbrani od bakterija i buđi.

Dovoljno prostora

Ne skladištite voće i povrće zajedno. Voće, poput banana, avokada i breskvi, proizvodi gas etilen, koji može ubrzati proces sazrevanja drugog voća i povrća.

Odgovarajuće odlaganje

Vodite računa da isti način skladištenja neće odgovarati svim vrstama voća i povrća. Avokado, paradajz, mango, dinje, jabuke i kruške će nastaviti da sazrevaju ako se ostave na radnoj površini, dok će voće poput grožđa, citrusa i bobičastog voća samo izgubiti svežinu i zato bi ga trebalo čuvati u frižideru.

Voće poput nektarina i manga bi trebalo ostaviti da sazri u činiji za voće, na sobnoj temperaturi, a zatim prebaciti u frižider, kako bi se zadržala svežina plodova.

Kratak vodič za čuvanje voća i povrća

Jabuke – Jabuke proizvode gas etilen, pa ih čuvajte dalje od ostalog voća i povrća. Mogu se čuvati u činiji do nedelju dana ili u frižideru duže od nedelju dana.

Avokado – Neka sazri na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte u frižideru.

Banane – Držite zelene banane van frižidera i ostavite ih do zrenja u činiji ili vešalici za banane.

Bobičasto voće – Borovnice, kupine, jagode i maline su osetljive i trebalo ih prati tek neposredno pre jela. Čuvati u frižideru u suvim, zatvorenim posudama.

Trešnje i grožđe – Čuvati u frižideru, neoprano, u plastičnim posudama ili plastičnim kesama.

Agrumi – Produžite rok klementinama, grejpfrutu, limunu, limeti i pomorandži tako što ćete ih čuvati u fioci za povrće ili u mrežastoj kesi u frižideru. Mogu se ostaviti na sobnoj temperaturi nedelju dana.

Dinje – Čuvajte u frižideru, čak i pre sečenja. Lubenica se može čuvati na tamnom, suvom mestu, dalje od ostalog voća i povrća.

Nektarine, breskve i šljive – Čuvajte u papirnoj kesi na pultu do zrenja, a zatim ih premestite u frižider gde će trajati još nekoliko dana.

Paradajz – Na sobnoj temperaturi može trajati jednu do dve nedelje. Važno je da se drži dalje od sunca.

Brokoli i karfiol – Brokoli i karfiol su osetljivi na etilen i najbolje ih je čuvati u odvojenim fiokama frižidera ili zatvorenoj posudi, dalje od ostalog voća i povrća koje proizvodi etilen.

Celer – Čuvati u frižideru, izvaditi iz plastične kese i umotati u aluminijumsku foliju.

Kukuruz – Čuvati u frižideru u ljusci.

Krastavci – Čuvati u frižideru i prati tek neposredno pre jela. Kada se čuvaju dalje od proizvođača etilena, mogu trajati jednu do dve nedelje.

Patlidžan – Čuvati na sobnoj temperaturi do dva dana ili u frižideru do sedam dana.

Grašak – Čuvati u frižideru, neopran, u kesici koja propušta vazduh.

Lisnato zeleno povrće – Povrće poput zelene salate, kelja, blitve i spanaća treba čuvati u frižideru.

Lukovice –  Beli luk i crni luk čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, ali odvojeno od proizvođača etilena kao što je krompir.

Pečurke – Čuvati neoprane u frižideru. Vlaga ih čini sluzavim.

Paprike – Čuvati cele paprike u fioci sa niskom vlažnošću do sedam dana. Isečene paprike bi trebalo čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru tri dana.

Korenasto povrće – Šargarepu, cveklu i rotkvice bi trebalo držati u frižideru. Krompir, slatki krompir i zimske tikvice čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu kao što su ostava ili podrum.

Ako sami proizvodite voće i povrće za svoje potrebe, trebalo bi pronaći adekvatan način da se veća količina ovih plodova održi svežim tokom dužeg vremenskog perioda. Kupovina hladnjače je ogromna investicija, posebno ako ne planirate širenje poslovanja. Najbolje rešenje bi u tom slučaju bilo iznajmljivanje hladnjače. Najam kontejnera s funkcijom hladnjače je moguće na teritoriji cele zemlje. Idealan su izbor za čuvanje paletirane i smrznute robe u većim količinama, uz automatsku regulaciju temperature između -25°C i +25°C. Pri tome se usluga i plan plaćanja prilagođavaju vašim zahtevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *