Kultura

Značajni aspekti hrvatskog jezika u službi prevođenja

Značajni aspekti hrvatskog jezika u službi prevođenja

Kao maternji jezik Hrvatske, hrvatski je značajno doprineo razvojnom dijalektu tamošnjeg stanovništva. Osnovno prepoznavanje govora odnosi se na izraze jekavice koja je u ovom delu Evrope veoma zvučna. Uvođenjem standarda Evropske Unije kojoj pripada podneblje Hrvatske, uočene su značajne odrednice jezika koje se upotrebljavaju u službi prevođenja. Najčešće se tumače odnosno prevode stručne knjige, pravni Continue reading Značajni aspekti hrvatskog jezika u službi prevođenja

Kako najbrže i najlakše ispratiti najnovije vesti?

Kako najbrže i najlakše ispratiti najnovije vesti?

Karakteristično za današnje vreme, ali ne i za period više od 20 decenije unazad, javnosti su dostupne brojne mogućnosti za praćenje najnovije vesti i to na vrlo jednostavne načine. I dok se nekada čekalo i više od jednog dana na štampani primerak novina u kojima će se naći ključni dogaćaji i aktuelnosti, danas su različite Continue reading Kako najbrže i najlakše ispratiti najnovije vesti?

Znamenitosti Novog Beograda

Znamenitosti Novog Beograda

Zbog nedostatka kulturnih i zabavnih sadržaja, Novi Beograd je nekada bio samo surovi betonski sused prestonice. Međutim, danas je slika ove mlade opštine nešto drugačija. Na Novom Beogradu, koji je nakon Drugog svetskog rata postao moderan velegrad, nema samo poslovnih zgrada i kancelarija, tržnih centara i betonskog sivila. Znamenitosti Novog Beograda takođe doprinose njegovoj popularnosti, Continue reading Znamenitosti Novog Beograda

Gde ići na more u januaru?

Gde ići na more u januaru?

Dosadile su vam niže temperature ili zima bez snega? Onda je možda vreme za letovanje, šta kažete na neku finu, egzotičnu destinaciju?! Izbora je, istina, dosta. More u januaru i uopšte tokom zime nije više napoznanica ili nešto o čemu se ne razmišlja, već sve veći broj ljudi organizuje sebi dva puta godišnje letovanje ili Continue reading Gde ići na more u januaru?

Vladimir Nabokov – najpoznatija dela najneshvaćenijeg pisca

Vladimir Nabokov – najpoznatija dela najneshvaćenijeg pisca

Vladimir Vladimirovič Nabokov je rusko-američki romanopisac, pesnik, dragamturg i prevodilac. Jedan je od najznačajnijih stvaralaca modernizma i postmodernizma i jedan od najmanje shvaćenih pisaca, koje i dan-danas prati veo određene doze neshvaćenosti, čak i u akademskim krugovima.

Koje prednosti nudi studiranje u Londonu ?

Koje prednosti nudi studiranje u Londonu ?

Nema nikakve sumnje da je britanska prestonica jedan od gradova, koji je izuzetno popularan kada je u pitanju studiranjE. Razlog zbog koga se mnogi mladi odlučuju za studiranje u Londonu jeste činjenica da na području grada postoji čak i više od četrdeset univerziteta. Procena je da više od 120 000 studenata iz drugih zemalja bira Continue reading Koje prednosti nudi studiranje u Londonu ?