Destinacije čuvenih dela kinematografije – zakoračite u svet fantastike

Da li znate šta povezuje selo Hobita iz Gospodara prstenova, Drvo života iz Avatara i zemlju Narnije iz istoimenog filma? Činjenica da su sve ove mistične destinacije zapravo snimljene na jednoj lokaciji – Novi Zeland.

Egzotične destinacije, koje predstavljaju uporište različitih kultura i tradicija, sa svojom raskošnom i zasenjujućom prirodom su neretko inspiracija mnogim režiserima fantastike. Stoga, trenutno vlada nedeklarisani rat između filmskih studija za dobijanje dozvole za snimanje na ovim odredištima.

Međutim, to ne znači da ove zemlje ne možete posetiti turistički i makar na kratko osetiti magiju pod nogama. S tim u vezi, naredne redove smo posvetili nekim od najpopularnijih filmskih destinacija koje jednostavno morate obići.

#1 Novi Zeland – zemlja lava, veštice i Hobita

A wizard is never late, Frodo Baggins. Nor is he early. He arrives precisely when he means to.” – čuvena rečenica čarobnjaka Gandalfa je izgovorena u selu Hobita, koje je u realnosti locirano u samom srcu Novog Zelanda, kraj rečnog regiona Vaikato.

Novi Zeland je ostrvska država, smeštena u jugozapadnom delu Tihog okeana, što je čini geografski najizolovanijom zemljom na svetu. Zahvaljujući ovoj činjenici, na njenom tlu je razvijen karakterističan diverzitet flore i faune, koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim na planeti.

Ovo je esencijalan razlog zašto je Novi Zeland tokom godina zadobio titulu prestižne filmske destinacije. Zvanično ime države na maorskom jeziku glasi “Aotearoa”, što u prevodi znači “Zemlja dugog belog oblaka”. Ovaj beo oblak figurativno može preuzeti formu drugih zamišljenih svetova iz dela fantastike, zahvaljujući upravo netaknutoj prirodi.

Na ovim prostorima su snimljeni mnogi filmovi poput triologije Narnije, Avatara, Legende o Zorou, Nemoguće misije 6, King Konga, ali i famoznih Moćnih Rendžera.

Filmske triologije o Hobitima i Gospodaru prstenova, koje su plod mašte Dž. R. R. Tolkina, bespogovorno su osvojile svet, a snimane su upravo ovde. Njihova popularnost je toliko velika da je rekreirano turističko selo Hobiti. Važno je napomenuti da su neki putevi ovde teško prohodni, te savetujemo da uvek imate zapisan broj šlep službe kako bi hitra reakcija službe za pomoć na putu bila dostupna.

gospodar prstenova

“Gospodar prstenova” se našao na drugom mestu liste 10 najboljih filmova fantastike, koju je sastavio Američki filmski institut, a procenjuje se da je celokupna triologija donela oko 200 miliona dolara ekonomiji Novog Zelanda.

Zanimljivo je napomenuti da je novozelandska vlada čak i imenovala ministra za Gospodara prstenova, čija je funkcija bila da istraži sve ekonomske mogućnosti koje je film mogao da doprinese.

#2 Veliika Britanija – nepovratna karta za Hogvarts

Avionska karta za Škotsku za mnoge ljubitelje magije predstavlja dugo iščekivano pismo iz Hogvortsa, škole za veštičarenje i čarobnjaštvo iz Hari Poter univerzuma.

Kao još jedno ostrvo, Velika Britanija je čuvena po svojim arhitekstonskim biserima, raskošnim i gustim šumama, i autentičnim selima. Stoga je nekoliko specifičnih lokacija iskorišćeno za snimanje Hari Poter filmova, kao i drugih čuvenih britanskih serija.

destinacija

Drugi najveći naseljen dvorac u Engleskoj, Alnvik, je poslužio kao inspiracija za školu Hogvarts – veličanstveni bedemi koji okružuju zamak ćete prepoznati kao deo prostora gde su čarobnjaci vežbali letenje i kvididž, a njegova unutrašnjost je doprinela da filmski enterijer preuzme glavnu ulogu.

Hogvorts ekspres, voz koji dovodi do škole, je zapravo inspirisan rutom parnog voza Jakobit koji prelazi lučni most Vijadukt Glenfinan, u Škotskoj. Ovaj voz radi od maja do oktobra, te možete unapred rezervisati termin u datom vremenskom rasponu.

Čuvena platforma 9 ¾ sa koje polazi voz je zapravo Kings Kros železnička stanica u Londonu, sa koje možete otputovati u sve prethodno navedene destinacije. Pre njih, možete posetiti i Hari Poter WB Studio u Londonu koji nudi mogućnost obilaska lokacija na kojima su snimljene krucijalne finalne bitke u poslednjim filmovima.

Svim studentima, a posebno studentima u Londonu, nudi se prilika da kupe ili rezervišu online karte po posebnom cenovniku koji uključuje popust.

# Dubrovnik – uplovite u Kraljevu luku

Zima dolazi, ali izgleda ne i u Dubrovnik, koji cveta otkako je postao centralna tačka snimanja serije “Igra prestola.”

Naime, Dubrovački karakteristični crveni krovovi i monumentalne zidine su glavni razlog zašto je on izabran za područje na kojem će se snimati drama unutar Kraljeve luke. Tvrđava Lovrijenac, koja je smeštena na vrhu stene, je zapravo poslužila za snimanje scena na Crvenoj tvrđavi.

Ulica Svetog Dominika, je u seriji čuvena po tome što je ona služila za hod srama tadašnje kraljice-majke Sersei. Ovo je ujedno postala i vrlo popularna destinacija ukoliko želite da obedujete u otmenom restoranu i isprobate neke od domaćih gastronomskih specijaliteta.

Još neke od prepoznatljivih lokacija snimanja u Dubrovniku su Pile, Zidine, kao i kula Minčeta koja je služila za snimanje famozne Kuće Bezličnih u drugoj sezoni ovog serijala.

Predivne plaže, morski vazduh i autentična arhitektura Dubrovnika zaista će premašiti vaša očekivanja, te je naša topla preporuka da ovaj grad makar jednom posetite.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio zanimljiv, koliko i koristan, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite i istražite neke od zaista najčarobnijih mesta koje svet ima da pruži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *