Drvena, ALU, PVC stolarija – puno razloga “ZA” i puno za “PROTIV” pa prosudite sami koja bi bila vaš izbor!

Svakom prostoru je protrebna stolarija. I dok se tokom vremena uloga vrata nije puno menjala, pređen je dug put od malih prozora drvenih ramova do današnjih proizvedenih od raznih materijala velikih dimenzija.

Kako su njihove karakteristike bile bolje tako su i površine pod prozorima bivale veće jer su unosili više svetlosti u prostor a postali su bolja brana od prodora hladnog vazduha. Šta se danas može očekivati od osnovnih tipova stolarije?

Drvena stolarija je vekovima u upotrebi

I zaista je tako, ako pogledate istorijske spomenike i stare slike videćete da je stolarija od drveta. Teška drvena vrata koja pre svega služe kao fizička odbrana od posetilaca i prozori manjih dimenzija jer zimi nisu imali izolacionu moć. Ko se seća priča naših prabaka, zimi su prozori pokrivani teškim materijalima radi čuvanja toplote u prostoru.

Vremenom su drveni prozori unapređeni i imaju svoje ljubitelje koji nikad neće pristati na stolariju koja nije od prirodnog materijala. Od drveta je moguće napraviti vrata i prozore svih dimenzija. Odabirom vrste drveta birate i boju i teksturu vaše stolarije i tu je ova stolarija nenadmašna, nije jednolična kao drugi materijali. A ako želite promenu uvek možete učiniti da vaša stolarija izgleda potpuno drugačije bojenjem farbama kojima se potpuno pokriva drvo.

Uz pravilno negovanje drvena stolarija može da traje decenijama i da bude odličan izolator. Uklapa se u svaki prostor, a novijim tehnikama proizvodnje smanjuju se problemi koje ima:

  • Pre svega se drvo nabavlja od najkvalitetnijih proizvođača koji pažljivo suše i spremaju drvene profile. Da bi konstrukcija bila stabilna ramovi i vrata se prave lepljenjem više slojeva drveta. Naravno i lepak je izuzetno kvalitetan pa ne dolazi do rasušivanja.
  • Staklo za prozore se bira kao dvoslojno ili troslojno, sa posebnim gasom između stakala tako da se i ovde smanjuju termo gubici jer se uvode najsavremenije varijante.
  • Drvena stolarija je ojačana okovima i zaptivkama najnovije garancije, pa se obezbeđuje odlično dihtovanje i manipulacija tokom dugog perioda upotrebe. Okovi najnovije generacije obezbeđuju otvaranje klasično, ventus, klizno…
  • Primenjuje se i poslednja generacija lakova i premaza za zaštitu drveta pa ste mirni nekoliko godina.

Ako se vodite najnižom cenom pri kupovini drvena stolarija neće biti vaš izbor. I pored svih unapređenja drvo ostaje drvo i potrebna mu je nega. Budite spremni da ćete svakih par godina svu drvenu stolariju ošmirglati, skinuti prethodne premaze i nakon toga naneti nove slojeve zaštite. Dosta stvari možete uraditi sami pa će i troškovi biti manji, ali će svakako postojati. Ako pravilno negujete drvo neće bubriti, deformisati se i biće odličan izolator, u suprotnom već kroz par godina drvena stolarija će propuštati hladan vazduh, teže će se zatvarati, potamneće i početi da truli. Znači, nega je neophodna i ne radi se samo radi održavanja estetskog lepog izgleda.

ALU stolarija – tanki okviri za maksimalnu staklenu površinu i fenomenalan pogled

Stolarija napravljena od aluminijuma je tanka i odlično nosi velike staklene površine. Krovni prozori se izrađuju od ALU profila jer su dosta lakši od drugih varijanti. Noviji modeli ALU prozora i ALU vrata dolaze u raznim bojama i dezenima, a i sa boljim termoizolacionim slojevima da se spreči osnovna osobina aluminijuma – dobra provodljivost toplote i hladnoće. Ima dug vek upotrebe i do 50 godina uz minimalno kasnije ulaganje.

ALU stolarija je najskuplja verzija među ponuđenim tipovima stolarije. Korodira ako je velika koncentracija soli u vazduhu ( primorska mesta ) i ima nešto nižu toplotnu izolacionu moć u odnosu na PVC stolariju. Mora imati termo prekid jer je sklona stvaranju vlage, pa o tome vodite računa. 

Ova vrsta stolarije se često ugradjuje zajedno sa roletnama, venecijanerima ili zavesama. Roletne od aluminijuma su nešto kvalitetnije od PVC roletni i idealno se slažu uz ovu vrstu stolarije. Više o roletnama saznajte na ovom linku https://lukicrolet.rs/page/aluminijumske-i-pvc-roletne/

PVC stolarija – najviše dobijeno za najmanje ulaganje

PVC stolarija ima odlična toplotna i zvučna izolaciona svojstva. Danas se proizvodi od sedmokomornih profila koji podižu stepen nivoa izolacije. Teško se haba i decenijama izgleda isto. Od ulaganja tokom vremena možda vam nekad sledi zamena nekih kedera ili eventualno brave što je očekivano nakon višegodišnje upotrebe. 

Često viđamo ugrađene upravo PVC prozore proizvedene u raznim dimenzijama, jeftiniji su od drugih varijanti i odlični kao brana od spoljnih vremenskih (ne)prilika. PVC prozori se proizvode  u raznim bojama, ali najčešće se kupuju bela jer se na takvima najmanje vide sitna oštećenja i ogrebotine. Ramovi PVC prozora nose i dvostruka i trostruka stakla pa je obezbeđena odlična izolacija i preko stakala. PVC stolarija se održava brisanjem, što garantuje decenijama odličan izgled. Više o PVC stolariji, prozorima i vratima saznajte na sajtu Format Alde, jedne od vodećih firmi za izradu i ugradnju stolarije.

PVC vrata su fizički izdržljiva, a opet jeftinija od drugih varijanti pa se mnogi odlučuju na njihovu ugradnju. Ako kupite PVC stolariju od proverenog proizvođača postaviće okove celom dužinom prozorskih krila i vrata što obezbeđuje odlično funkcionisanje pri otvaranju raznih položaja, ali i boljem naleganju na štok prozora i vrata kao i zatvaranje.

Iako se čini savršenom i PVC stolarija ima svojih nedostataka. Ne može da nosi velika stakla i tu vam treba pomoć ALU stolarije. Ima znatno šire ramove nego ostale varijante pa je staklena površina manja. Nije ni najdugovečnija u ovim kategorijama i nije baš ekološki prihvatljiva. Neotporna je na visoke temperature i nije dobar izbor gde ima jakih vetrova. Ako sve ovo i zanemarite jedna je karatkeristika ipak toliko uočljiva i svaki je kupac toga svestan – koju god boju PVC stolarije odabrali i dalje je to plastika koja izgledom to i odaje. To znači da estetski imaju najlošije karakteristike pa oni sa dubljim džepom ulažu u druge solucije da bi vizuelno imali fenomenalni pogled.

Teško je porediti ove tri vrste stolarije. Onaj kome se sviđa drvena stolarija će prihvatiti sve buduće dodatne radove samo da bi imao jednako lepo drvo kao i prvog dana. Oni koji žele velike staklene površine i tanke ramove će birati ALU stolariju i plaćati bolje sisteme grejanja da bi imali savršen pogled i topao dom tokom zime. Oni kojima je bitno unaprediti dom u energetski efikasan uz niže troškove za kupovinu stolarije i mala kasnija ulaganja će prenebregnuti izgled i birati PVC stolariju. Čime se god vodili najbolje je birati stručnu firmu sa iskustvom i zadovoljnim klijentima. Tako ćete kupiti kvalitetan proizvod sa garancijom i imati kvalitetnu ugradnju što vam u startu daje sve uslove da dugo godina uživate u novoj stolariji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *