Kada želite da dovedete zube do savršenstva, izaberite osmeh Venere

Estetika nam daje stalne izazove na brojim poljima, ali kao da prednjači po pitanju spoljašnjeg izgleda.

Danas je imperativ da svi izgledaju savršeno, u skladu sa normama koje su široko prihvaćene – izvajano telo, savršene crte lica, usta, obrva, savršen osmeh. Eh, taj osmeh, njime kao da nikada nismo zadovoljni. Uvek nam fali da su makar malo belji, ujednačeniji, ravniji… i to, naravno, ako je ikako moguće, što pre. Nemamo vremena za dugačke procedure – trebaju nam instant rešenja. U estetskim procedurama u stomatologiji to je ugradnja vinira.

Šta su viniri i otkuda tolika njihova popularnost

Viniri ili, kako se još nazivaju, fasete, postali su popularni u prošlom veku u Holivudu kada je zarad potreba snimanja filmova bilo neophodno da glumci što pre dobiju blistavo bele zube savršenog oblika. Oni su zapravo vrsta tanke nadogradnje na prednji deo zuba koji je u obliku ljuspice i služe da se isprave sitne nepravilnosti, koje se najpre odnose na to kada fali neki mali deo zuba ili kada se želi koji steepen beline više.

Kada su u pitanju viniri cena je i više nego primamljiva

Ono što privlači pacijente da se odluče za ovu metodu da bi imali savršen osmeh jeste pre svega to što ne moraju da izdvoje visoke sume novca za to. Kada se ugrađuju viniri cena zavisi od toga na koliko zuba se oni ugrađuju, a to su uglavnom prednji zubi. Oni su i naviše na udaru – zbog žvakanja, hrane i pića koja ih s vremenom čini da požute – te im je zato potrebna potpora u nekom trenutku da bi izgledali bolje. Oni su u prvom planu kada se nasmejemo – zato su toliko i važni.

Da biste ugradili vinire, potrebno je da brinete o zubima

Za svaku estetsku korekciju nije dovoljno samo da se ona obavi. Naprotiv, mora se voditi računa i dalje. Tako, kada se ugrade viniri, mora da postoji posebna pažnja koja se tiče oralne higijene. Dakle, zubi moraju da budu zdravi, da desni ne budu pod upalom ili da su nepravilnosti takve da ih viniri ne mogu pokriti. U samom procesu ugradnje vinira dolazi do blagog brušenja površine zuba da bi se oni mogli pričvrstiti i trajati otprilike desetak godina ako se pravilno održavaju. Održavanje se odnosi na to da moramo biti pažljivi prilikom korišćenja zuba prilikom zagriza, jer s vremenom usled velikih pritisaka može doći do njihovog odvajanja. Naročito ne treba grickati prednjim zubima semenke i druge tvrđe grickalice, a što se zadržavanja boje tiče, treba izbegavati napitke kao što su kafa i crno vino, i hranu koja sadrži jako obojene sosove.

Izaberite između keramičkih i kompozitnih vinira

Funkcija i jednih i drugih vinira je ista. Ipak razlika je u kvalitetu i trajanju. Naime, kompozitne fasete su prilično jeftinije i samim tim prijemčivije većini pacijenata, ali su zato i manje otporne i kraće traju. S druge strane, keramičke fasete podrazumevaju dublje brušenje zuba, što rezultira time da traju i mnogo više od deset godina, a manje su šanse da usled spoljnih uticaja promene boju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *