Kucni bioskop

Kako napraviti kućni bioskop?

Danas, bisokop je postao kao jedan retki izlazak koji neko sebi priušti, i to samo da bi se podsetio kako zapravo izgleda otići u bioskop uz kokice, sedeti sa ogromnim brojem ljudi i gledati film ili se ide da bi se neka projekcija pogledala u nekom od novih formata, kao što su 3D, 4D i tako dalje.

Svemu tome doprinela je era interneta i dostupnosti svega, pa su tako filmovi odmah nakon premijere dostupni na internetu, što mnoge odvlači od toga da odu do bioskopa i zaista kvalitetno pogledaju film koji se daje. Skoro da nema osobe koja ne voli taj osećaj pravog bioskopa, to čekanje filma, kupovinu karata, ali, sve to donekle može da se dovede i u kuće bilo koga od vas. Potrebno vam je malo vremena, nešto više aparata i opreme, naravno, potreban vam je prostor i malo pažnje. U nekoliko koraka već, imaćete pred sobom bioskop dimenzija koje vama odgovaraju i možete da pustite neko od filmskih, serijskih ostvarenja ili već šta želite da gledate.

HDMI kablovi

Krenimo od onog najstinijeg, ali i najpotrebnijeg, jer je sve potrebno povezati, a to bez HDMI kablovi nije baš moguće. Ono što je odlično jeste to što HDMI kablove možete naći u skoro svakom servisu, prodavnici tehnike i to dosta vrsta. Naravno, HDMI kablovi služe da povežu audio i video uređaja, te je tako najpopularniji konektor već više od jedne decenije. Povezivanje  laptopa  i TV-a HDMI kablovima, DVD ili BlueRay player, risiveri i drugi uređaji sa kompatibilnim risiverima, monitorima ili televizorima. Sve to upućuje da nećete moći bez jednog od njih.

Kompjuter ili DVD player

Sledeći na spisku svakako je kompjuter, kao nešto što danas skoro svako ima. Naravno, pored kompjutera to može biti i DVD player, jedino što će vam biti lakše ukoliko on ima USB ulaz, kako biste mogli da prebacujete filmove i serije na jedan USB uređaj i da onda sve gledate preko DVD-a. Iz tog razloga je lakše koristiti kompjuter, jer uz konkeciju na internetu direktno možete gledati sve što želite, te uz malo muke sve to da prebacite na TV ili možda da povežete sa projketorom.

Ono što često ume da iznervira jesu pokvareni DVD player-i, budući da nisu nešto što se tako aktivno danas koristi. Osim toga, ulazi su kod nekih prilični nežni, pa se lako i dogodi neki kvar, zbog čega je potrebna popravka plejera. Naravno, kao i za sve ostalo, popravka DVD plejera nije toliko strašna jer postoje servisi svuda koji se time bave, pa ne morate odmah da razmišljate o kupovini novog, posebno ne u trenutku kada želite da napravite kućni bioskop za sebe i svoje bliske ljude. Najbolje je kada pronađete servis koji izlazi u susret i sa proverom stanja uređaja, kada postoji i mogućnost prevoza, kao što to na primer čini DeSaGo, jer onda znate da ste „uboli“ najbolju uslugu.

TV ili projektor

Šta ćete odabrati, već je samo vaša odluka, jer televizor ima svako u kući, a projektor ipak zahtevaa veće ulaganje. Možda je bolje odabrati televizor većih dimenzija, ali ako želite bolji i jači doživljaj, projektor postavite na sred sobe, usmerite ga ka praznom zidu ili nekoj drugoj praznoj, ravnoj površini, najbolje bele boje i dobićete bioskopsko platno u svom domu. Vodite računa sa televizorima jedino da su novije generacije i da mogu da se povežu sa ostalim uređajima.

Raspored zvučnika za vrhunski užitak

Kućni bioskop bez dobrog seta zvučnika ne bi bio bioskop. Potreban vam je set od 6 zvučnika, što je sasvim dovoljno i odlično, ali ako želite možete uzeti i onaj od 8. Audio sistem od 6 zvučnika postavite tako da je sabvufer zvučnika na podu, dok centralni zvučnik treba da se nađe ispod TV-a. Zadnja dva zvučnika postavite u visini ušiju kako će se sedeti sa leve i desne strane, a prednji zvučnici moraju da se nađu sa leve i desne strane televizora. Ako imate još dodatna dva zvučnika, postavite ih levo i desno od mesta sedenja, kačeći ih na zidove.

Sada je sve u redu, uzmite kokice, sokove i slatkiše, pozovite društvo i uživajte u filmu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *